Ljetna biljka za balkon i vrt koja očarava bujnim cvjetanjem

Piše: Redakcija

Ako tražite cvijet koji će ovoga ljeta dodatno uljepšati vaš balkon ili vrt, možda je dražesna bakopa pravi izbor. Dolazi u bogatoj paleti boja, a ako se pravilno brinete o njoj, nagradit će vas bujnim cvjetanjem bezbroj sitnih cvjetića.

Bakopa je puzajuća, odnosno viseća ljetna cvjetnica koja naraste do visine od deset centimetara, ali ima mnogobrojne viseće ogranke koji mogu narasti i do 100 centimetara. To je čini idealnim cvijetom za žardinjere i viseće košare, a njen cvjetni slap ukrasit će balkon na očaravajući način.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @zahaslowana


Bakopa cvjeta od juna do oktobra, a najbolje raste na suncu ili u polusjeni uz redovito zalijevanje s vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Osobito joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna sjena jer tada cijelo ljeto neumorno cvate.

Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osjetljiva. Tokom cvjetajućeg razdoblja treba je prihranjivati svakih 14 dana tekućim gnojivom za cvjetnice.

Lijepo će izgledati kao prekrivač tla, uz rubove cvjetnjaka i zidova preko kojih pada, u visećim košarama, a zbog svojih sitnih cvjetića idealna je i za popunjavanje šupljina među višim biljkama i u posudama i u vrtu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🍀Monika🍀 (@zielonyxdom)


Cvjetovi dražesne bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a najčešće su bijeli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Iznimno je lijepa i u kombinaciji s drugim cvijećem kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, gomoljasta puzava begonija i slične vrste.

Bakopa nije zahtjevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni vrtni cvijet, ali vrlo često znaju je napasti bijele mušice i na to treba pripaziti.

Izvor:zadovoljna.hr

(Dž.S.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti