Kako se bez puno muke riješiti kamenca u kuhalu za vodu?

Piše: Redakcija

Unutrašnjost čajnika posljednje je mjesto na kojem želite da se nakuplja kamenac, pogotovo ako ste veliki ljubitelj ispijanja čaja. Samo u Velikoj Britaniji, čiji stanovnici su među najvećim ljubiteljima ovog napitka, svakodnevno se skuha više od 100 miliona šalica čaja dnevno. Međutim, popularnost ispijanja čaja ne slijedi popularnost čišćenja čajnika, pa je tako istraživanje provedeno od strane tvrtke Magnet pokazalo kako 15 post Britanaca nikad nije uklonilo kamenac s čajnika. Srećom, to je vrlo lako i jednostavno uz ovih nekoliko savjeta. Evo kako očistiti čajnik poput profesionalca.

Unutrašnje dno čajnika stalno je u kontaktu s vodom, a posljedično tome je i jedan od najčešćih razloga kvara čajnika upravo nakupljeni kamenac. Srećom, današnji čajnici najčešće imaju bazu odvojenu od metalne temeljne ploče, što smanjuje rizik od oštećenja i čajniku produžuje život. Međutim, to ne znači da kamenac ne predstavlja problem.

Metalni čajnici i dalje mogu imati nakupine kamenca kako na dnu tako i na bočnim stranama, koji kad se odlijepe, tvore neprivlačne, kredaste komadiće u vodi. Plastični čajnici izrađeni su pak od polipropilena, koji ne privlači kamenac, ali metalna temeljna ploča hoće. S druge strane, čajnici i s ugrađenim filterima sprečavaju ulijevanje kamenaca u šalicu, ali ne zaustavljaju nakupljanje kamenca.

Kako ukloniti kamenac

Za jednostavan i jeftin način uklanjanja kamenca čajnik ili kuhalo za vodu napunite smjesom od bijelog octa i vode i omjeru pola-pola i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro će se kamenac lako skinuti. Temeljito isperite kako biste uklonili jaki miris octa, a nakon toga u kuhalu ili čajniku prokuhajte svježu vodu.

Kako biste čajnik i kuhalo za vodu održali čistima, potrebno je kamenac ukloniti svakih četiri do osam sedmica. Nemojte pustiti kamenac da se nakuplja jer ga je tada znato teže očistiti. Za tvrdokornije naslage kamenca možda će biti potrebno ponovo postupak kako bi u potpunosti nestale.

Kako spriječiti nakupljanje kamenca

Premda se kamenac ne može spriječiti, može se usporiti njegovo nakupljanje, a redovitim čišćenjem prevenirat će se tvrdokorne naslage. Kuhalo i čajnik redovito čistite te višak vode uvijek izlijte. Nakupljanje kamenca može se smanjiti i korištenjem žičane kuglice koja privlači kamenac te time smanjuje nakupljanje na bazi i bočnim stranama čajnika i kuhala.

Kako čistit vanjski dio čajnika i kuhala za vodu

Kada je hladan vanjski dio čajnik i kuhala za vodu očistite toplom vodom i sapunicom, no svakako izbjegavajte kuhalo za vodu potpuno potopiti u vodu. Nakon čišćenja vodom osušite ga i prebrišite krpom od mikrovlakana. Ako mu želite dati poseban sjaja, u bocu sa štrcaljkom stavite pola bijelog octa te pola vode, tekućinu nanesite na čistu, meku krpu te prebrišite kuhalo i čajnik. Na isti način postupajte s bazom kuhala, ali je održavajte čistom i suhom kako biste spriječili oštećenja ili nakupljanje kamenca.

Izvor:Tportal

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti