Najsočnija piletina i krompir iz rerne

Piše: Redakcija

Ukoliko imate dilemu šta napraviti za večeru ili sutrašnji ručak, onda je ovo recept za vas.

Sastojci:

  • pileći bataci 8kom
  • krompir 800g
  • so 1kk
  • vegeta 1kk
  • biber 0.2kk
  • ljuta paprika 0.5kk
  • kari 0.2kk
  • ulje 2sk

(Mjere: kk- kafena kašika, sk- supena kašika)


Piletina sa krompirom iz rerne se priprema na sljedeći način: pileće batake (ili cijelo pile ili batake sa karabatacima zavisi šta od piletine volite) operite i osušite kuhinjskim ubrusom zatim ih začinite sa soli, biberom, ljutom paprikom i karijem po ukusu. Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dok pripremite krompir.

2.

Krompir ogulite, operite i isijecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom.

3.

U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom. Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat.

4.

Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, poslije deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lijepu hrskavu kožicu. Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti