Dašak Mediterana na kuhinjskom stolu

Piše: I.J.

Iznenadite nepce plodovima mora i unesite ljetno ozračje u svoju kuhinju

 

Orada u bijelom umaku

Sastojci:

8 fileta orade

50 ml maslinovog ulja

10-ak maslina

1 kašika kapara

500 ml vrhnja za kuhanje

1 kašičica peršuna

 

Priprema:

Filete začinite i pustite neka odstoje 30-ak minuta. Na zagrijano ulje stavite filete ribe s kožom prema dolje i pecite otprilike pet minuta. Dodajte masline narezane na kolutiće, te kapare i pecite još minutu. Zalijte vrhnjem i pustite neka prokuha. Ribu pažljivo okrenite, a umak pobiberite i prema potrebi posolite. Ako je pregust, dolijte malo vode. Kuhajte još dvije-tri minute. Poslužite uz kuhani krompir posut peršunom.

Savjet: Pred kraj pečenja, umjesto vodom, možete podliti s malo bijelog vina za intenzivniju aromu.

 

Punjene lignje na sicilijanski način

Sastojci:

4 lignje

2 jaja

150 g ribanog parmezana

2 šnite bijelog hljeba (samo sredina)

50 g prezle

6 crnih maslina

6 kapara

2 čehna bijelog luka

nekoliko grančica svježeg peršuna

50 ml bijelog vina

200 g pasiranog paradajza

maslinovo ulje

sol, biber

 

Priprema:

Očistite lignje, odstranite glave s utrobama i izvadite središnje hrskavice, pa ih operite i ocijedite. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Krakove i krila nasjeckajte nasitno pa ih propržite na maslinovom ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani bijeli luk, kapare i narezane masline. Nakon pet minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte isitnjeni hljeb, prezlu, sjeckani peršun, ribani parmezan, jaja, sol i biber pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi. Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako nadjev ne bi ispao van tokom pečenja, i zatvorite ih čačkalicom. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i čehno bijelog luka pa dodajte lignje, nakon minutu zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte nekoliko minuta, dok ne ispari alkohol. U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranim paradajzom koji ste malo posolili pa pecite 20-ak minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni.

 

Jastog u umaku

Sastojci:

1 kg jastoga

1 dcl maslinovog ulja

1 dcl vinskog sirćeta

1 jedna limenka pelata ili 3-4 zrela paradajza i 2 kašike paradajz pirea

4 srednje velika crvena luka

4 čehna bijelog luka

1 grančica peršina

4 dcl bijelog suhog vina

Priprema:

Na dnu veće posude na maslinovom ulju pirjajte izrezan luk pa dodajte usitnjeni bijeli luk i peršun. U međuvremenu, jastoga vezanih kliješta kuhajte pet minuta u ključaloj posoljenoj vodi kojoj ste dodali i malo sirćeta, pa ga izvadite, narežite na veće komade i stavite u posudu na pirjani luk. Zalijte bijelim vinom pa dodajte narezan svježi paradajz, sol i biber te preostalo sirće. Neka se kuha otprilike pola sata na laganoj temperaturi uz protresanje (nikako miješanje!) otvorene posude. Začinite solju i biberom pa služite zajedno s prethodno skuhanim i ocijeđenim špagetima koje ćete dodati jastogu i pomiješati da se povežu s umakom. Jastogu se, zbog gustoće umaka, mogu tokom zadnjih pola sata kuhanja dodati i manje lignje, kozice, škampe ili školjke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti