Food blogerica Lejla Zuhrić preporučuje: Neodoljive čokoladne slastice

Piše: I.J.

Čokoladne delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Lejla Zuhrić, koja na svom food blogu @lejlini_recepti  izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte

 

Čokoladna torta

Sastojci:

Kora:

6 jaja

2 kašike šećera

1 vanilijin šećer

2 kašike ulja

2 kašike mlijeka

4 kašike brašna

2 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

 

Ganache:

150 ml vrhnja za šlag

100 g mliječne čokolade

 

Krema:

1/2 l mlijeka

2 pudinga slatko vrhnje

1 velika kašika gustina

300 g mliječne čokolade

150 g putera

150 ml vrhnja za šlag

 

Priprema:

Kora:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilijinim šećerom dok se smjesa ne udupla i posvijetli. Zatim dodati ulje i mlijeko, miješajući na najmanjoj brzini mikserom.

Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješati te dva-tri puta dodavati u smjesu i špatulom lagano sjediniti. Peći u tepsiji u zagrijanoj rerni na 175 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Kad se ohladi, rezati na četiri trake.

Ganache:

Istopiti zajedno u mikrovalnoj, malo prohladiti i time zaliti kore.

 

Krema:

U puding i gustin dodati 150-200 ml mlijeka, a ostatak staviti da prokuha. Zatim u vrelo sipati smjesu gustina i pudinga pa ukuhati. U još vrelu smjesu dodati čokoladu i dobro mikserom umutiti da se sjedini. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da ohladi. Prohlađenu smjesu ponovo umutiti mikserom u kremastu masu te dodati puter i fino sjediniti. Umutiti slatko vrhnje i lagano špatulom umiješati u smjesu. Slagati koru pa fil, dok ne potrošite sav materijal i na kraju preliti ganache kremom.

 

 

Sočna torta s višanjama

Sastojci:

Kora:

115 g brašna

1 jaje

30 g kakaa

60 g putera

150 g šećera

120 ml butter mlijeka, jogurta

1/2 vanilijinog šećera

1/2 kašičice sirćeta

1/2 kašičice sode

prstohvat soli

 

Čokoladna krema:

6 žumanaca (bjelanca možete iskoristiti za neki drugi kolač, npr. Pavlova ili Šampita)

125 g šećera

35 g kakaa

30 g pudinga

150 g tamne čokolade

100 g putera

300 ml mlijeka

1 šlag krema

 

Krema od višanja:

300-400 g višanja (iz galona sa sokom)

100 g šećera

2 vanilijina šećera

1 puding od vanilije

80 g putera

 

Potrebno još:

2 šlag kreme ili 1/2 l slatkog vrhnja

 

Priprema:

Kora:

Šećer, puter i jaje pjenasto umutiti. Suhe sastojke izmiješati u jednu posudu pa dodavati smjesi naizmjenično s butter mlijekom, te dobro sjediniti. Na kraju sodu preliti sirćetom i pustiti da zavrije te umiješati u smjesu i dobro sjediniti. Kalup (26 cm) obložiti pek papirom i sipati smjesu te peći u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 15-20 minuta.

 

Čokoladna krema:

Polovinu mlijeka staviti da kuha, a ostatak umutiti sa žumancima, šećerom, kakaom i pudingom te sipati u vrelo mlijeko i nastaviti kuhati dok ne dobijete finu gustu masu. Skinuti sa šporeta i dodati čokoladu te dobro izmiješati dok se sva čokolada ne otopi. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladnu smjesu još jednom izmiksati te dodati puter sobne temperature i miješati dok masa ne bude pjenasta. Na kraju umiješati šlag kremu.

 

Krema od višanja:

Višnje ocijediti i polovinu soka staviti da se kuha, a ostatak umutiti sa šećerom, vanilijinim šećerom i pudingom te sjediniti s vrelim sokom i ukuhati kao puding. U vrelu smjesu dodati puter i sjediniti. Hladnu smjesu špatulom izmiješati i dodati višnje. Biskvit premazati kremom od višanja, zatim čokoladnom kremom i na kraju umutiti šlag kreme i premazati kolač.

 

Maskarpone tortice 

Sastojci:

Kora:

4 jaja

4 kašike šećera

1 vanilijin šećer

3 kašike vrele vode

2 kašike ulja

2 kašike brašna

2 kašike kakaa

1/2 kašičice praška za pecivo

Krema:

500 g maskarpone sira

500 ml slatkog vrhnja

1 šlag krema od vanilije

200 g mliječne čokolade

200 g bijele čokolade

Ganache:

150 g mliječne čokolade

100 ml slatkog vrhnja

 

Priprema:

Kora:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilijinim šećerom u čvrstu pjenu pa dodati vrelu vodu i ulje i još jednom kratko izmiješati. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u smjesu i lagano špatulom umiješati. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 10-15 minuta.

 

Krema:

Čokolade istopiti na pari ili u mikrovalnoj pa ostaviti da se prohlade. Slatko vrhnje, šlag kremu i maskarpone umuti u čvrstu masu pa podijeliti na dva dijela.

Zatim u oba dodati istopljene čokolade i lagano sjediniti.

Ohlađenu koru kružiti kalupima ili se poslužiti čašom. Premazati tortice prvo bijelom kremom, staviti biskvit pa premazati tamnom kremom.

 

Ganache:

Istopiti, prohladiti i time preliti svaku torticu. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Ako vam ovo oduzima previše vremena, vi možete svakako napraviti tortu umjesto tortica.

 

Mafini 

Sastojci:

150 g putera

120 g šećera u prahu

malo ekstrakta vanilije

1 vanilijin šećer

2 jaja

prstohvat soli

200 g brašna

40 g kakaa

100 g tamne čokolade

100 g mliječne čokolade

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

150 ml mlijeka

 

Ganache:

200 g čokolade

200 ml vrhnja za šlag

 

Priprema:

Rernu zagrijati na 160 Celzijevih stepeni. Čokolade isjeckati na kockice, a puter istopiti i ostaviti da se prohladi. Zatim kratko sjediniti šećer, vanilijin šećer, ekstrakt vanilije, jaja, prstohvat soli i prohlađeni puter. Brašno, kakao, sodu i pecivo prosijati i izmiješati te naizmjenično s mlijekom dodavati u smjesu s jajima. Na kraju u smjesu umiješati nesto više od polovine čokolade. Pripremiti kalup i korpice te puniti smjesom do pola. U svaku korpicu, odnosno smjesu rasporediti ravnomjerno ostatak čokolade. Peći 20-25 minuta.

Ganache:

Istopiti u mikrovalnoj ili zagrijati vrhnje pa preliti preko isjeckane čokolade i izmiješati dok se ne otopi i sjedini. Prohladiti na sobnoj temperaturi pa u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Ohlađenu kremu mikserom umutiti, prebaciti u vrećice za šlag i ukrasiti maffine.

 

Ferrero kuglice 

Sastojci:

250 g lješnjak napolitanki

300 g prženih i sjeckanih lješnjaka

150 g čokolade

250 g putera ili margarina

100 g eurokrema

 

Glazura:

150 g čokolade

3 kašike ulja

50 g sjeckanih lješnjaka

 

Priprema:

Rastopiti puter s čokoladom, skinuti s ringle, dodati eurokrem i dobro sjediniti. Napolitanke usitniti u blenderu, sipati u jednu posudu, zatim dodati lješnjake i izmiješati. U smjesu dodati tečne sastojke, sjediniti i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopiti s uljem i dodati lješnjake pa izmiješati. Od ohlađene smjese dlanovima formirati kuglice veličine oraha pa ih umakati u čokoladu i redati na tacnu. Kuglice staviti na hlađenje 2-3 sata pa poslužiti uz kafu i uživati.

 

Muss desert u čašama

Sastojci:

Podloga:

100 g mljevenog keksa

25 g putera

2-3 kašike mlijeka

2 kašike eurokrema

Sve sastojke sjediniti i sipati u zdjelice ili čaše i malo kašikom izravnati.

 

Čokoladni mousse:

2 jaja

20 g šećera

200 g mliječne čokolade

100 g tamne čokolade

250 ml vrhnja za šlag

 

Za ganache:

100 g mliječne čokolade

50 ml vrhnja

 

Priprema:

Podloga:

Jaja pomiješati sa šećerom i kuhati na pari uz konstantno miješanje desetak minuta. Zatim dodati isjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Smjesu ostaviti da se prohladi i nekoliko puta promiješati. Vrhnje za šlag umutiti, ali ne previše i lagano špatulom sjediniti s čokoladom. Mousse podijeliti u zdjelice i ostaviti da se stegne.

Ganache:

Sve zajedno istopiti i preliti preko mussa i ostaviti nekoliko sati da dobro ohladi.

 

Pročitajte još