Čokoladne delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Lejla Zuhrić, koja na svom food blogu @lejlini_recepti izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte
Čokoladna torta
Sastojci:
Kora:
6 jaja
2 kašike šećera
1 vanilijin šećer
2 kašike ulja
2 kašike mlijeka
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Ganache:
150 ml vrhnja za šlag
100 g mliječne čokolade
Krema:
1/2 l mlijeka
2 pudinga slatko vrhnje
1 velika kašika gustina
300 g mliječne čokolade
150 g putera
150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Kora:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilijinim šećerom dok se smjesa ne udupla i posvijetli. Zatim dodati ulje i mlijeko, miješajući na najmanjoj brzini mikserom.
Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješati te dva-tri puta dodavati u smjesu i špatulom lagano sjediniti. Peći u tepsiji u zagrijanoj rerni na 175 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Kad se ohladi, rezati na četiri trake.
Ganache:
Istopiti zajedno u mikrovalnoj, malo prohladiti i time zaliti kore.
Krema:
U puding i gustin dodati 150-200 ml mlijeka, a ostatak staviti da prokuha. Zatim u vrelo sipati smjesu gustina i pudinga pa ukuhati. U još vrelu smjesu dodati čokoladu i dobro mikserom umutiti da se sjedini. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da ohladi. Prohlađenu smjesu ponovo umutiti mikserom u kremastu masu te dodati puter i fino sjediniti. Umutiti slatko vrhnje i lagano špatulom umiješati u smjesu. Slagati koru pa fil, dok ne potrošite sav materijal i na kraju preliti ganache kremom.
Sočna torta s višanjama
Sastojci:
Kora:
115 g brašna
1 jaje
30 g kakaa
60 g putera
150 g šećera
120 ml butter mlijeka, jogurta
1/2 vanilijinog šećera
1/2 kašičice sirćeta
1/2 kašičice sode
prstohvat soli
Čokoladna krema:
6 žumanaca (bjelanca možete iskoristiti za neki drugi kolač, npr. Pavlova ili Šampita)
125 g šećera
35 g kakaa
30 g pudinga
150 g tamne čokolade
100 g putera
300 ml mlijeka
1 šlag krema
Krema od višanja:
300-400 g višanja (iz galona sa sokom)
100 g šećera
2 vanilijina šećera
1 puding od vanilije
80 g putera
Potrebno još:
2 šlag kreme ili 1/2 l slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
Šećer, puter i jaje pjenasto umutiti. Suhe sastojke izmiješati u jednu posudu pa dodavati smjesi naizmjenično s butter mlijekom, te dobro sjediniti. Na kraju sodu preliti sirćetom i pustiti da zavrije te umiješati u smjesu i dobro sjediniti. Kalup (26 cm) obložiti pek papirom i sipati smjesu te peći u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 15-20 minuta.
Čokoladna krema:
Polovinu mlijeka staviti da kuha, a ostatak umutiti sa žumancima, šećerom, kakaom i pudingom te sipati u vrelo mlijeko i nastaviti kuhati dok ne dobijete finu gustu masu. Skinuti sa šporeta i dodati čokoladu te dobro izmiješati dok se sva čokolada ne otopi. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladnu smjesu još jednom izmiksati te dodati puter sobne temperature i miješati dok masa ne bude pjenasta. Na kraju umiješati šlag kremu.
Krema od višanja:
Višnje ocijediti i polovinu soka staviti da se kuha, a ostatak umutiti sa šećerom, vanilijinim šećerom i pudingom te sjediniti s vrelim sokom i ukuhati kao puding. U vrelu smjesu dodati puter i sjediniti. Hladnu smjesu špatulom izmiješati i dodati višnje. Biskvit premazati kremom od višanja, zatim čokoladnom kremom i na kraju umutiti šlag kreme i premazati kolač.
Maskarpone tortice
Sastojci:
Kora:
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilijin šećer
3 kašike vrele vode
2 kašike ulja
2 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
Krema:
500 g maskarpone sira
500 ml slatkog vrhnja
1 šlag krema od vanilije
200 g mliječne čokolade
200 g bijele čokolade
Ganache:
150 g mliječne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilijinim šećerom u čvrstu pjenu pa dodati vrelu vodu i ulje i još jednom kratko izmiješati. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u smjesu i lagano špatulom umiješati. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 10-15 minuta.
Krema:
Čokolade istopiti na pari ili u mikrovalnoj pa ostaviti da se prohlade. Slatko vrhnje, šlag kremu i maskarpone umuti u čvrstu masu pa podijeliti na dva dijela.
Zatim u oba dodati istopljene čokolade i lagano sjediniti.
Ohlađenu koru kružiti kalupima ili se poslužiti čašom. Premazati tortice prvo bijelom kremom, staviti biskvit pa premazati tamnom kremom.
Ganache:
Istopiti, prohladiti i time preliti svaku torticu. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Ako vam ovo oduzima previše vremena, vi možete svakako napraviti tortu umjesto tortica.
Mafini
Sastojci:
150 g putera
120 g šećera u prahu
malo ekstrakta vanilije
1 vanilijin šećer
2 jaja
prstohvat soli
200 g brašna
40 g kakaa
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
150 ml mlijeka
Ganache:
200 g čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Rernu zagrijati na 160 Celzijevih stepeni. Čokolade isjeckati na kockice, a puter istopiti i ostaviti da se prohladi. Zatim kratko sjediniti šećer, vanilijin šećer, ekstrakt vanilije, jaja, prstohvat soli i prohlađeni puter. Brašno, kakao, sodu i pecivo prosijati i izmiješati te naizmjenično s mlijekom dodavati u smjesu s jajima. Na kraju u smjesu umiješati nesto više od polovine čokolade. Pripremiti kalup i korpice te puniti smjesom do pola. U svaku korpicu, odnosno smjesu rasporediti ravnomjerno ostatak čokolade. Peći 20-25 minuta.
Ganache:
Istopiti u mikrovalnoj ili zagrijati vrhnje pa preliti preko isjeckane čokolade i izmiješati dok se ne otopi i sjedini. Prohladiti na sobnoj temperaturi pa u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Ohlađenu kremu mikserom umutiti, prebaciti u vrećice za šlag i ukrasiti maffine.
Ferrero kuglice
Sastojci:
250 g lješnjak napolitanki
300 g prženih i sjeckanih lješnjaka
150 g čokolade
250 g putera ili margarina
100 g eurokrema
Glazura:
150 g čokolade
3 kašike ulja
50 g sjeckanih lješnjaka
Priprema:
Rastopiti puter s čokoladom, skinuti s ringle, dodati eurokrem i dobro sjediniti. Napolitanke usitniti u blenderu, sipati u jednu posudu, zatim dodati lješnjake i izmiješati. U smjesu dodati tečne sastojke, sjediniti i ostaviti da se ohladi. Čokoladu rastopiti s uljem i dodati lješnjake pa izmiješati. Od ohlađene smjese dlanovima formirati kuglice veličine oraha pa ih umakati u čokoladu i redati na tacnu. Kuglice staviti na hlađenje 2-3 sata pa poslužiti uz kafu i uživati.
Muss desert u čašama
Sastojci:
Podloga:
100 g mljevenog keksa
25 g putera
2-3 kašike mlijeka
2 kašike eurokrema
Sve sastojke sjediniti i sipati u zdjelice ili čaše i malo kašikom izravnati.
Čokoladni mousse:
2 jaja
20 g šećera
200 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
250 ml vrhnja za šlag
Za ganache:
100 g mliječne čokolade
50 ml vrhnja
Priprema:
Podloga:
Jaja pomiješati sa šećerom i kuhati na pari uz konstantno miješanje desetak minuta. Zatim dodati isjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Smjesu ostaviti da se prohladi i nekoliko puta promiješati. Vrhnje za šlag umutiti, ali ne previše i lagano špatulom sjediniti s čokoladom. Mousse podijeliti u zdjelice i ostaviti da se stegne.
Ganache:
Sve zajedno istopiti i preliti preko mussa i ostaviti nekoliko sati da dobro ohladi.