‘Azrin’ mini vodič: Nemojte se plašiti ginekologa

Piše: L. B.

Zbog stida ili nerazumijevanja okoline, sve manje djevojaka se odlučuje da ide na ginekološki pregled ili traži pomoć

Nijednoj ženi nije svejedno kada treba otići na ginekološki pregled, a nije samo pregled neugodan nego i čekanje rezultata. Također, nijedan ginekološki pregled nije isti i razlikuje se ovisno o životnoj dobi, spolnoj aktivnosti i neaktivnosti djevojaka, trudnica ili žena koje su, eventualno, imale neke tegobe, operacije i slično. Vrlo česta je pojava da se, nažalost, zbog stida ili straha od nerazumijevanja okoline, djevojke odlučuju da ne idu na ginekološki pregled niti da traže bilo kakvu pomoć ili konsultacije. U zapadnim zemljama takva ponašanja smatraju se čak i nekulturnim, jer bi odlazak ginekologu trebao biti sastavni dio života svake žene i djevojke i brige za zdravlje, posebno u periodu seksualne aktivnosti.

Kad je vrijeme za prvi pregled?

Prvi ginekološki pregled trebalo bi obaviti u 18. godini. Ukoliko planirate ili ste postali seksualno aktivni, te planirate porodicu ili želite konsultacije o kontracepciji, onda ne odgađajte posjetu. U slučaju zdravstvenih problema preporučuje se pregled obaviti i ranije. Nakon prvog pregleda, redovni ginekološki pregledi bi se trebali obavljati jednom godišnje.

Priprema

Dok ste još kući, operite se vodom ili blagim sapunom. Važno je da ne ispirete unutrašnjost rodnice i ne koristite agresivna sredstva, jer bi to moglo utjecati na uzimanje briseva i Papa-testa. Intimno područje nije potrebno brijati – ginekologu to nije bitno! Provjerite datum posljednje menstruacije i koliko je trajala. Ginekolog će vas pitati opće podatke (ime, prezime, datum rođenja, bračno stanje, zanimanje), razlog dolaska. Ukoliko se može planirati, najbolje bi ga bilo obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa. Možete kod kuće zapisati pitanja koja želite postaviti ginekologu, jer se često dešava da zaboravite pitati vama važna pitanja.

Pregled

Nemojte se plašiti razgovora s ginekologom, bilo da je muškarac ili žena (to uopće nema veze, jer oboje su stručni u svom polju rada). Nakon svlačenja u kabini, leći ćete na ginekološki stol i staviti noge na za to predviđena mjesta. Ginekolog će vam reći kako da se najbolje namjestite, te prvo pregledati vanjsko spolovilo vizuelno, dakle bez upotrebe instrumenata. Zatim slijedi pregled rodnice instrumentom koji se zove spekulum.

Važno je da se prilikom pregleda što više opustite. Naime, ako ste napeti, napeti su i mišići male zdjelice pa je zbog toga pregled otežan i bolan. Na kraju slijedi pregled ultrazvukom, sonda se uvodi u rodnicu te detaljno pregledaju maternica, jajnici i područje male zdjelice. Kod žena koje nisu imale spolni odnos (djevice/virgo) odlučuje se je li ginekološki pregled potreban ili ne. Žene koje nisu imale spolni odnos u pravilu se ne mogu pogledati kroz rodnicu, stoga se pregleda samo vanjsko spolovilo.

Ultrazvučni pregled također se ne može obaviti kroz rodnicu, te se radi preko trbuha ili rektalno. Ako se ultrazvuk radi preko trbuha, žena mora doći pripremljena, jer se pregled radi uz napunjen mokraćni mjehur, što znači da je barem pola sata prije pregleda potrebno popiti više tekućine. Nažalost, ovakav pregled nije uvijek uspješan, posebno kod žena s debelom trbušnom stijenkom.

Nakon pregleda

Nakon što vam je ginekolog uzeo sve potrebne briseve, oblačite se u kabini i odlazite iz ordinacije. Na osnovu pregleda dijagnosticira se uredan nalaz ili različite promjene na genitalijama žene. U slučaju da nalaz ginekološkog pregleda nije uredan, raspravlja se o daljim koracima i potrebnoj terapiji.  Sveukupno pregled ne bi trebao trajati duže od 10 minuta.

SAVJETI +

  • Do ginekološkog stola trebate doći potpuno razodjevenog donjeg dijela tijela, što svakako nije ugodno, pa vam savjetujemo da na pregled idete u suknji ili dužoj tunici, a ponekad dobro dođu i male čarape da niste bosi (s obzirom na to da papuče koje u ordinaciji dobijete, koristi više žena).
  • Trebalo bi izbjegavati spolni odnos barem 24 sata prije posjete ginekologu

Pročitajte još