Ledeni vjetar: Recept za omiljeni voćni kolač koji se jede do zadnje mrvice

Piše: Redakcija

O kolaču naziva ledeni vjetar sve je već davno rečeno, zato ga nećemo ni pokušati opisati, već ćemo s vama podijeliti recept i pozvati vas da ga napravite. Ovo je kolač baš za sve sezone, zimi ga možete napraviti s bananama i kivijem, ljeti s jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem.

Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vjetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica togdivnog, kremastog kolačakoji krase lagane beze kore, mirisna krema od vanilije i sočno voće, ovisno o sezoni.

Sastojci:

Za beze kore:
9 bjelanjaka
300 g šećera
prstohvat soli
1 žlica jabučnog octa

Za kremu:
9 žumanjaka
300 ml mlijeka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
250 g maslaca

Ostalo:
voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline, i sl.)
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli električnim mikserom počnite ih miksati u snijeg, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti snijeg.

Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite dio smjese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C te pecite 60 minuta. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravokutnog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu od pećnice koju ćete naposljetku rezati na tri dijela.

Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mlijekaOstatak mlijeka stavite u lonac, dodajte smjesu od jaja, sve dobro izmiješajte pa skuhajte gustu, sjajnu kremu. Kremu dobro ohladite pa u ohlađenu dodajte pjenasto izrađeni maslac i sve dobro izmiksajte..

U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje.

Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, po kremi složite narezano voće pa premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite isto i s ostale dvije kore pa cijeli kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filajte na isti način pa naposljetku premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.

Izvor:zadovoljna.hr

(Dž.S.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti