Koji su to proizvodi koji nam najviše pomažu kada izgorimo na suncu?

Piše: Redakcija

Sunčanje i kupanje, boravak u prirodi ili rad u vrtu neke su od najčešćih ljetnih aktivnosti prilikom kojih vas vrebaju UV zrake. I uz sve potrebne mjere zaštite nesreće se događaju, a kad se zbog nepažnje na koži pojave opekline od sunca, dobro bi bilo znati što najviše pomaže, a što uopće ne.

Pitate li mame i bake kako tretirati kožu sprženu sunčanjem, vjerojatno ćete dobiti odgovor – jogurtom. Internetska zajednica dat će vam slične odgovore, a njezini su favoriti majoneza i kiselo vrhnje. A što zapravo najbolje hladi i smiruje opečenu kožu i ubrzava proces zacjeljivanja?

Odgovor na ova pitanja Huffington Post potražio je od dermatologa, a oni savjetuju proizvode koji se mogu nabaviti u lapotekama bez recepta, ali i priručna sredstva od kojih su neka na tragu savjeta vaših mama i baka.

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Kako bi se smanjile upala i nelagoda povezana s opeklinama, dermatolozi savjetuju uzimanje sredstava za ublažavanje boli iz obitelji nesteroidnih protuupalnih lijekova. U njih ubrajamo ibuprofen, naproksen ili aspirin, koje ćete bez problema pronaći u apotekama.

Nesteroidni protuupalni lijekovi najbolje djeluju na opekotina od sunca čim se pojave. Međutim osobe koje imaju zdravstvene probleme s bubrezima ne bi trebale uzimati ove lijekove bez savjetovanja s liječnikom.

Nanesite hladno mlijeko na kožu

Zapravo, preporuke mama i baka imaju smisla, ali dermatolozi preporučuju hladno mlijeko. Proteini iz hladnog mlijeka mogu pomoći u ublažavanju upale i opeklina na koži. Osim toga, mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja blagim pilingom može pomoći u uklanjanju spaljene kože koja se ljušti.

Za učinkovito korištenje hladnog mlijeka na opeklinama od sunca dermatolozi savjetuju da u njega umočite meku krpu i potom je držite na dijelovima kože koji su izgorjeli.

Kreme s hidrokortizonom

Tražite li učinkovite proizvode za liječenje opekotina od sunca, a koji se prodaju bez recepta, na popis za kupnju dodajte kremu s hidrokortizonom. Ovaj lokalni steroid djeluje na crvenilo prilikom svake upotrebe. Dermatolozi preporučuju nanošenje tankog sloja ove kreme dva do tri puta dnevno tjedan dana, što će pomoći u ublažavanju upale kože.

Međutim s ovim kremama valja biti oprezan i treba pažljivo čitati deklaracije proizvoda, jer pronađete li na popisu sastojaka benzokain, mogli biste poput nekih korisnika dodatno nadražiti kožu ili izazvati neželjenu alergijsku reakciju.

Hladni oblozi

Osjećaj pečenja ili peckanja povezan s opeklinama od sunca može ublažiti i upotreba hladnih obloga. Osim što voda hladi vruću i opečenu kožu, objašnjavaju dermatolozi, privremeno smanjuje bol širenjem temperaturnih impulsa i tako odvlači pažnju sa živaca koji šire impulse boli.

Oblozi od crnog ili zelenog čaja

Crni i zeleni čaj su izvrsni priručni lijekovi za opekotina jer sadrže tanine, prirodne polifenole koje krase protuupalna svojstva. Tanini pomažu u smanjenju upala i oteklina povezanih s opeklinama i omogućavaju njihovo učinkovito hlađenje.

Pričekajte da se crni ili zeleni čaj ohladi, što možete ubrzati kockicama leda, i zatim njime namočite meku krpu te je potom nježno stavite na opečenu kožu.

Gel od aloe vere

I aloa veru krase protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zacjeljivanju opeklina. Protuupalna svojstva, koja pomažu u smanjenju crvenila, oteklina i bolova, a mogu ubrzati i zacjeljivanje blagih do umjerenih opekotina, ova biljka može zahvaliti spoju koji nazivamo aloin. Držanje gela aloe vere u hladnjaku pružit će još veći osjećaj hlađenja kože.

Međutim i aloe vera kao prirodni biljni sastojak može izazvati alergijski kontaktni dermatitis pa prije šire primjene na opečenoj koži napravite test na zglobu. Isto tako, kupujete li već pripremljen proizvod s aloa verom u apotekama, pazite da ne sadrži alkohol, jer i sastojci na bazi alkohola mogu izazvati peckanje i iritaciju.

Pojačajte unos vitamina D

Vjerovatno znate da uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani pomaže u jačanju imunološkog sustava, ali možda niste znali da se on može koristiti i za ubrzavanje procesa zacjeljivanja opeklina, osobito u velikim dozama.

Visoke doze vitamina D uzete unutar jednog sata nakon nastanka opekotina od sunca, otkriva studija objavljena 2017. u časopisu Journal of Investigative Dermatology, smanjuju crvenilo, otekline i upale. Kod sudionika studije koji su uzimali veće koncentracije vitamina D primijećena su također manja oštećenja strukturnog epiderma.

Klonite se utrljavanja alkohola

Iako isparavanje alkohola za trljanje (izopropilni alkohol) hladi upaljenu kožu, proizvode na toj bazi ipak se ne bi smjelo upotrebljavati u slučaju opekotina jer uklanjaju prirodnu masnoću kože. Uklanjanjem masnoće koža postaje suha, što u konačnici pogoršava njeno stanje.

Izbjegavajte maslac i vazelin, posebno na koži s mjehurićima

‘Iskusniji’ će vam možda preporučiti nanošenje maslaca, a iako to u početku možete osjetiti kao umirujuće iskustvo, maslac zapravo može ‘zagušiti’ kožu, u kojoj će se tako zadržavati tjelesna toplina. Ovo može pogoršati već postojeću upalu, posebno ako na koži imate mjehuriće, i otežati zacjeljivanje opekotina.

Slično kao i maslac, izbjegavati treba vazelin jer također može zagušiti kožu i zarobiti tjelesnu toplinu u njoj.

Ne zaboravite: Uvijek je ključna prevencija

Imajte na umu to da je za izbjegavanje opeklina i oštećenja kože prevencija uvijek najbolja linija obrane.

Morate li biti na otvorenom, obavezno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom barem 30 i nosite zaštitnu odjeću s dužim rukavima i višim izrezima.

Učinkovito može biti i nošenje šešira širokog oboda kad ste vani jer pruža zaštitu vratu i glavi.

Ako možete, izbjegavajte boravak na otvorenom i izlaganje UV zračenju kad je ono najjače, a to je između 10 i 16 sati.

Morate li tijekom ovog perioda biti na otvorenom, obavezno nosite odgovarajuću zaštitnu odjeću i redovito nanosite kremu za sunčanje.

Izvor:tpotral

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti