Limunska verbena: Biljka koja krije zanimljivu priču

Piše: Redakcija

Latinski naziv joj je Aloysia citrodora i potječe iz porodice Verbenaceae, a iako se uspješno raširila na europskom Mediteranu, njeno je porijeklo iz Južne Amerike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oscar Phoenix (@oscars_photographs)


Donijeli su je u 17. stoljeću Španjolski i Portugalci, a svoje je ime Aloysia (Louisa) dobila u čast španjolske kraljice Marije Louise de Parma, ženu Karla IV, lijepe aristokratkinje poznate i po svojoj ljubavi prema umjetnosti.

Ova lijepa biljka razmnožava se sjemenom ili reznicama krajem proljeća, a u dobrim uvjetima može narasti i do tri metra. Listovi su joj duguljasti, glatki i skupljeni po tri, a cvjetovi su vrlo sitni, bijele i ljubičaste boje. Miris biljke nose listovi pa nije potrebno čekati da biljka procvjeta kako bi se uživalo u njezinom prekrasnom mirisu.

U hladnijim krajevima limunska verbena uzgaja se u plastenicima ili u teglama. Biljka ima nisku otpornost na mraz – maksimalni pokazatelj je -12 Celzijevih stupnjeva.

Biljka cvjeta od jula pa do jeseni odnosno do prvog pada temperature.

Limunska verbena idealna je za uzgoj na balkonima ili lođama jer u takvim uvjetima, biljka rijetko prelazi visinu od 45 do 50 cm, pa ne zauzima puno prostora.

Ako biste je željeli uzgajati u teglama postavite ih na prozore koji gledaju na istok ili jug jer joj treba puno sunčeve svjetlosti. Držite je podalje od propuha, a ne odgovara joj ni previše vlažna zemlja.

Treba je zalijevati redovito tako da je gornji sloj tla vlažan, ali oprez jer višak vlage može uzrokovati truljenje korijena i stabljike.

Glavna koncentracija esencijalnih ulja nalazi se u lišću i stabljikama, a biljka ima i ljekovita svojstva, osobito njezin čaj.

Savjet za kraj: Svake dvije godine limunska verbena morate presaditi uu veću posudu, jer ako je posuda premala, grm počinje odbacivati ​​lišće.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti