Sunce je jedan od najvećih neprijatelja kose ljeti, kako je zaštititi?

Piše: L. M.

Štetne UV zrake utječu na to da kosa postaje vrlo suha i dolazi do pucanja vrhova, a boja kose blijedi. Uz Sunce, vrijedi obratiti pažnju i na slanu morsku vodu i hlor u bazenima. Topliji mjeseci ostavljaju uvjerljivo najviše traga na našoj kosi, a uz izloženost Suncu, slanoj vodi i hloru, koji je isušuju i čine osjetljivom, utjecaj na njeno zdravlje i ravnotežu također ima i znojenje, vjerovali ili ne, jer lučenjem znoja i tekućine iz organizma ona gubi svoj nivo vlage te postaje suha i sklona pucanju. Stručnjaci navode kako čak i klimatizacija prostora u kojima boravimo može odigrati ulogu u oštećenju kose ljeti.

Nosite šešir

Želite li sačuvati kosu od oštećenja i gubitka boje, za početak investirajte u šešir kojim ćete zaštititi kosu dok ste na plaži.

Zaštitni sprej

Ako ne volite nositi šešire, investirajte u sprej za kosu sa zaštitnim faktorom, koji će hidratizirati vašu kosu i učiniti je sjajnom i mekom, te će istovremeno kosu štititi od štetnog zračenja.

Leave-in regenerator

Prije nego krenete na bazen ili plažu, pokvasite kosu i nanesite leave-in regenerator koji nećete ispirati. Kosa će vam na taj način upiti regenerator, umjesto hlora ili morske vode.

Uvijek ponesite svoju kozmetiku

Većina hotela nudi šampone za kosu, ali često nemamo pojma koji su sastojci sadržani u tim proizvodima i za koju su vrstu kose namijenjeni.

Ne koristite peglu za kosu

S obzirom na to da će kosa ionako biti izložena Suncu, poštedite je barem bilo kog drugog toplotnog tretmana. Tokom dana odmora napravite pauzu od fena, figara i pegle za kosu.

Ne zaboravite hidrataciju

Izlaganje Suncu i morska voda isušuju kosu, zato uložite u dobar regenerator i ulje za kosu, kako biste neprestano hidrirali krajeve kose.

Izaberite prave frizure

Kada ste na plaži, možete zaštititi vrhove od Sunca i oštećenja tako što ćete podignuti kosu u visoki rep i napraviti punđu.

Posjetite frizera

Pojavu ispucalih vrhova spriječit će hidratantna maska ili ulje, ali ako vam kosa svejedno pretrpi velika oštećenja na ljetovanju, prepustite se u ruke stručnjaka i u frizerskom salonu isprobajte tretmane koji će dubinski regenerirati kosu i vratiti joj mekoću i zdravi sjaj.

Redovno šišanje

Frizeri također otkrivaju kako je ljeti dobro odlaziti na redovno šišanje, jer tada kosa raste mnogo brže, a ako se na vrijeme ne riješite ispucalih vrhova, oni će zahvatiti mnogo više kose nego što biste to htjeli.

Savjeti za kovrdže

Ako vam je kosa kovrdžava, prođite kroz nju širokim češljem, zatim lagano pognječite peškirom, kako bi upio vlagu. Idući korak je proizvod koji će hidratizirati kosu, ali i pomoći definirati kovrdže. Jednom kada se kosa osušila, rukama razdvojite kovrdže.

Tokom ljeta, kombinacija znoja i hemikalija iz laka za kosu te drugih ”teških” preparata za stiliziranje kose može rezultirati iritacijom vlasišta. Dajte prednost preparatima na biljnoj bazi kao što je pjena s biljnim ekstraktima.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti