Food bloger Stefan Božić preporučuje ukusne, kremaste i zdrave delicije

Piše: I.J.

Slatke, a zdrave obroke, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelio je Stefan Božić, koji na svom food blogu @zdravko.kulinarko izražava kreativnost te svakodnevno dijeli neodoljive recepte

 

Čoko mug

Sastojci:

150 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa

80 g kikiriki putera

300 g biljnog mlijeka

50 g kokosovog šećera

1/4 kašičice soli

1 kašičica vanilije

 

Priprema:

  1. U šerpici zagrijati mlijeko dok ne krene da vri pa skinuti sa šporeta.
  2. U drugoj posudi dodati izlomljenu tamnu čokoladu, kikiriki puter, so i vaniliju.
  3. Preko preliti vrelo mlijeko i miješati nekoliko minuta dok se ne dobije kompaktna smjesa i dok više nema grumuljica čokolade.
  4. Sipati smjesu u posude željene veličine i staviti u frižider da se hladi nekoliko sati.
  5. Dekorisati po želji voćem ili topljenom bijelom čokoladom sa stevijom.

 

 

Čoko štanglice

Sastojci:

200 g hurmi bez košpica

120 g kikiriki putera

6 kašika organskog kakaa

150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)

prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Hurme ubaciti u blender i samljeti. Dodati puter, kakao i so i nastaviti miješanje još malo.
  2. Kalup za hljeb promjera 23×8 centimetara obložiti pek papirom te prebaciti smjesu u kalup i dobro je pritisnuti.
  3. Ubaciti u zamrzivač na 30 minuta da se lijepo stegne.
  4. Istopiti tamnu čokoladu u posudi iznad pare. Izvaditi kalup iz zamrzivača i isjeći osam jednakih štanglica.
  5. Svaku štanglicu ubaciti u istopljenu čokoladu, zatim je prebaciti u pleh obložen pek papirom.
  6. Vratiti u frižider na pola sata da se čokolada stegne.
  7. Dodatno ukrasiti istopljenom čokoladom i posuti malo soli preko.

 

Kikiriki tart

Sastojci:

Kora:

230 g bademovog brašna

20 g organskog kakaa

60 ml otopljenog kokosovog ulja

80 g meda/agave/javorov sirup

kašičica arome vanilije

 

Fil:

250 g kikiriki putera

400 ml masnog kokosovog mlijeka

80 g meda

60 ml kokosovog ulja

2 kašike chia sjemenki

 

Priprema:

  1. Sastojke za koru pomiješati u posudi, najbolje rukama, dok ne dobijete tjestastu smjesu.
  2. Kalup za tart prečnika 20 centimetara, s dnom koje se skida premazati uljem i tijesto za koru brebaciti u kalup, ravnomjerno raspoređujući i pritiskajući po dnu i po zidovima.
  3. Peći u rerni na 180 Celzijevih stepeni 12-15 minuta, a ukoliko nećete da palite rernu, onda ubacite u zamrzivač na deset minuta.

 

Kolač s višnjama i jogurtom

Sastojci:

Kora:

100 g integralnog brašna

100 g zobenih pahuljica

120 g kokosovog šećera

2 g praška za pecivo

prstohvat soli

100 g kokosovog ulja

kašičica arome vanilije

Fil:

450 g grčkog jogurta

30 g kokosovog šećera

16 g gustina

300 g voća

 

Priprema:

  1. Prvo sastaviti u jednoj posudi sve sastojke za koru i dobro promiješati.
  2. Postaviti papir za pečenje u četvrtasti kalup, promjera 20×20 centimetara i prebaciti 3/4 smjese za koru dobro pritiskajući.
  3. U drugoj posudi pomiješati sastojke za fil i prebaciti preko kore opet ravnomjerno raspoređujući.
  4. Rasporediti voće po cijeloj površini fila, kako je fil mekan voće će malo utonuti u fil.
  5. Ostatak smjese za koru (1/3) posuti preko voća blago pritiskajući.
  6. Peći 40-45 minuta na 180 Celzijevih stepeni.
  7. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa ga ubaciti u frižider na sat-dva, da se dodatno stegne.

 

Špinat tortica

Sastojci:

Kora:

100 g hurmi

100 g badema

2 kašike organskog kakaa

 

Fil:

200 g indijskih oraha potopljenih u vodu na četiri sata, a najbolje preko noći.

200 g kokosove kreme (iz konzerve izdvojite onaj masni dio)

3 kašike meda/javirovog/agave sirupa

sok od 1/2 limuna

šaka špinata

2 kašike whey proteina, okus vanilija

 

Toping:

2 kašike organskog kakaa

2 kašike kokosovog ulja (istopiti)

2 kašike meda

 

Priprema:

  1. U blenderu samljeti hurme, a ukoliko vam je blender slabiji, potopite hurme u vodu desetak minuta pa procijedite i poslije ih sameljite. Dodati bademe i kakao te samljeti sve zajedno dok se smjesa ne sjedini. Ukoliko je smjesa suha, dodati malo vode.
  2. Ja sam mini kalupe obložio prijanjajućom folijom, jer sam se plašio da se ne zalijepi smjesa za kalup. Podijeliti smjesu na pet-šest jednakih dijelova i napuniti kalupe dobro sabijajući smjesu.
  3. Indijske orahe ocijediti pa ubaciti u blender. Izblendati ih dok se ne dobije fil. Dodati sve ostale sastojke za fil i blendati dok se ne dobije zelenkasta fil smjesa.
  4. Sipati fil u kalupe preko kore i ubaciti u zamrzivač na tri-četiri sata, da se dobro stegne.
  5. Istopiti kokosovo ulje i pomiješati s kakaom i medom dok se ne dobije čokoladna smjesa.
  6. Kad izvadite tortice iz zamrzivača, pažljivo ih izvadite iz kalupa i ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta da se malo odlede.
  7. Sipati toping preko i ukrasiti voćem po izboru. Ja sam stavio zaleđene maline.

 

Trio fantastiko

Sastojci:

Kora:

150 g hurmi bez košpica

120 ml biljnog mlijeka

120 g kikiriki putera

3 kašike organskog kakaa

kašičica arome vanilije

1/2 kašičice praška za pecivo

prstohvat soli

 

Čoko mus:

150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)

150 g hurmi bez košpice

kašičica arome vanilije

360 ml biljnog mlijeka (ja sam koristio kokosovo iz konzerve)

 

Glazura:

80 g tamne čokolade (70 posto kakaa)

30 ml biljnog mlijeka

2 kašike kikiriki putera

1 kašika kokosovog ulja

 

Priprema:

  1. U blenderu sjediniti sve sastojke za koru dok ne dobijete tjestastu smjesu. Ukoliko vam je blender slabiji, potopite hurme desetak minuta u vodu, da ih malo hidrirate i omekšate.
  2. U kalup za cheesecake prečnika 18 centimetara obložen pek papirom sipati smjesu i pritisnuti.
  3. Peći u rerni 20 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se hladi dok spremate čoko mus.
  4. U blenderu isjeckati hurme, pa dodati mlijeko, vaniliju i istopljenu čokoladu. Izmiješati sve dok se ne dobije nešto kao topla čokolada. Ostavite fil u frižider jedan sat da se mus stegne i dobije formu fila. Ovaj postupak možete i prvo uraditi, prije kore, da biste izbjegli predugo čekanje.
  5. Kada se fil stegne, prebaciti ga preko kore koja se prethodno ohladila i ravnomjerno rasporediti. Ubaciti u frižider da se stegne.
  6. Pomiješati sastojke za glazuru i istopiti u mikrovalnoj ili u posudi nad parom.
  7. Sipati glazuru preko fila, ali prvo sačekati da se glazura malo ohladi.
  8. Ubaciti u frižider na tri-četiri sata da se cijela torta stegne, ali najbolje je ostaviti preko noći.
  9. Dekorisati sjeckanim bademima i organskim kakaom.

Pročitajte još