Slatke, a zdrave obroke, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelio je Stefan Božić, koji na svom food blogu @zdravko.kulinarko izražava kreativnost te svakodnevno dijeli neodoljive recepte
Čoko mug
Sastojci:
150 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa
80 g kikiriki putera
300 g biljnog mlijeka
50 g kokosovog šećera
1/4 kašičice soli
1 kašičica vanilije
Priprema:
- U šerpici zagrijati mlijeko dok ne krene da vri pa skinuti sa šporeta.
- U drugoj posudi dodati izlomljenu tamnu čokoladu, kikiriki puter, so i vaniliju.
- Preko preliti vrelo mlijeko i miješati nekoliko minuta dok se ne dobije kompaktna smjesa i dok više nema grumuljica čokolade.
- Sipati smjesu u posude željene veličine i staviti u frižider da se hladi nekoliko sati.
- Dekorisati po želji voćem ili topljenom bijelom čokoladom sa stevijom.
Čoko štanglice
Sastojci:
200 g hurmi bez košpica
120 g kikiriki putera
6 kašika organskog kakaa
150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
prstohvat soli
Priprema:
- Hurme ubaciti u blender i samljeti. Dodati puter, kakao i so i nastaviti miješanje još malo.
- Kalup za hljeb promjera 23×8 centimetara obložiti pek papirom te prebaciti smjesu u kalup i dobro je pritisnuti.
- Ubaciti u zamrzivač na 30 minuta da se lijepo stegne.
- Istopiti tamnu čokoladu u posudi iznad pare. Izvaditi kalup iz zamrzivača i isjeći osam jednakih štanglica.
- Svaku štanglicu ubaciti u istopljenu čokoladu, zatim je prebaciti u pleh obložen pek papirom.
- Vratiti u frižider na pola sata da se čokolada stegne.
- Dodatno ukrasiti istopljenom čokoladom i posuti malo soli preko.
Kikiriki tart
Sastojci:
Kora:
230 g bademovog brašna
20 g organskog kakaa
60 ml otopljenog kokosovog ulja
80 g meda/agave/javorov sirup
kašičica arome vanilije
Fil:
250 g kikiriki putera
400 ml masnog kokosovog mlijeka
80 g meda
60 ml kokosovog ulja
2 kašike chia sjemenki
Priprema:
- Sastojke za koru pomiješati u posudi, najbolje rukama, dok ne dobijete tjestastu smjesu.
- Kalup za tart prečnika 20 centimetara, s dnom koje se skida premazati uljem i tijesto za koru brebaciti u kalup, ravnomjerno raspoređujući i pritiskajući po dnu i po zidovima.
- Peći u rerni na 180 Celzijevih stepeni 12-15 minuta, a ukoliko nećete da palite rernu, onda ubacite u zamrzivač na deset minuta.
Kolač s višnjama i jogurtom
Sastojci:
Kora:
100 g integralnog brašna
100 g zobenih pahuljica
120 g kokosovog šećera
2 g praška za pecivo
prstohvat soli
100 g kokosovog ulja
kašičica arome vanilije
Fil:
450 g grčkog jogurta
30 g kokosovog šećera
16 g gustina
300 g voća
Priprema:
- Prvo sastaviti u jednoj posudi sve sastojke za koru i dobro promiješati.
- Postaviti papir za pečenje u četvrtasti kalup, promjera 20×20 centimetara i prebaciti 3/4 smjese za koru dobro pritiskajući.
- U drugoj posudi pomiješati sastojke za fil i prebaciti preko kore opet ravnomjerno raspoređujući.
- Rasporediti voće po cijeloj površini fila, kako je fil mekan voće će malo utonuti u fil.
- Ostatak smjese za koru (1/3) posuti preko voća blago pritiskajući.
- Peći 40-45 minuta na 180 Celzijevih stepeni.
- Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa ga ubaciti u frižider na sat-dva, da se dodatno stegne.
Špinat tortica
Sastojci:
Kora:
100 g hurmi
100 g badema
2 kašike organskog kakaa
Fil:
200 g indijskih oraha potopljenih u vodu na četiri sata, a najbolje preko noći.
200 g kokosove kreme (iz konzerve izdvojite onaj masni dio)
3 kašike meda/javirovog/agave sirupa
sok od 1/2 limuna
šaka špinata
2 kašike whey proteina, okus vanilija
Toping:
2 kašike organskog kakaa
2 kašike kokosovog ulja (istopiti)
2 kašike meda
Priprema:
- U blenderu samljeti hurme, a ukoliko vam je blender slabiji, potopite hurme u vodu desetak minuta pa procijedite i poslije ih sameljite. Dodati bademe i kakao te samljeti sve zajedno dok se smjesa ne sjedini. Ukoliko je smjesa suha, dodati malo vode.
- Ja sam mini kalupe obložio prijanjajućom folijom, jer sam se plašio da se ne zalijepi smjesa za kalup. Podijeliti smjesu na pet-šest jednakih dijelova i napuniti kalupe dobro sabijajući smjesu.
- Indijske orahe ocijediti pa ubaciti u blender. Izblendati ih dok se ne dobije fil. Dodati sve ostale sastojke za fil i blendati dok se ne dobije zelenkasta fil smjesa.
- Sipati fil u kalupe preko kore i ubaciti u zamrzivač na tri-četiri sata, da se dobro stegne.
- Istopiti kokosovo ulje i pomiješati s kakaom i medom dok se ne dobije čokoladna smjesa.
- Kad izvadite tortice iz zamrzivača, pažljivo ih izvadite iz kalupa i ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta da se malo odlede.
- Sipati toping preko i ukrasiti voćem po izboru. Ja sam stavio zaleđene maline.
Trio fantastiko
Sastojci:
Kora:
150 g hurmi bez košpica
120 ml biljnog mlijeka
120 g kikiriki putera
3 kašike organskog kakaa
kašičica arome vanilije
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
Čoko mus:
150 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
150 g hurmi bez košpice
kašičica arome vanilije
360 ml biljnog mlijeka (ja sam koristio kokosovo iz konzerve)
Glazura:
80 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
30 ml biljnog mlijeka
2 kašike kikiriki putera
1 kašika kokosovog ulja
Priprema:
- U blenderu sjediniti sve sastojke za koru dok ne dobijete tjestastu smjesu. Ukoliko vam je blender slabiji, potopite hurme desetak minuta u vodu, da ih malo hidrirate i omekšate.
- U kalup za cheesecake prečnika 18 centimetara obložen pek papirom sipati smjesu i pritisnuti.
- Peći u rerni 20 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se hladi dok spremate čoko mus.
- U blenderu isjeckati hurme, pa dodati mlijeko, vaniliju i istopljenu čokoladu. Izmiješati sve dok se ne dobije nešto kao topla čokolada. Ostavite fil u frižider jedan sat da se mus stegne i dobije formu fila. Ovaj postupak možete i prvo uraditi, prije kore, da biste izbjegli predugo čekanje.
- Kada se fil stegne, prebaciti ga preko kore koja se prethodno ohladila i ravnomjerno rasporediti. Ubaciti u frižider da se stegne.
- Pomiješati sastojke za glazuru i istopiti u mikrovalnoj ili u posudi nad parom.
- Sipati glazuru preko fila, ali prvo sačekati da se glazura malo ohladi.
- Ubaciti u frižider na tri-četiri sata da se cijela torta stegne, ali najbolje je ostaviti preko noći.
- Dekorisati sjeckanim bademima i organskim kakaom.