Pripremite grilovane breskve s jogurtom

Piše: A.K.

Jedna od omiljenih ljetnih voćki definitivno je breskva i njena ‘sestra’ glatke površine nektarina. Kad im dođe sezona mnogi ih vole jesti ili same ili u sklopu brojnih slastica – od kolača, tartova, krema, kompota… primjena ove voćke u kuhinji ima bezbroj. No zašto ju ne biste pripremili kao tipično slano jelo – pripremljeno na grilu i posluženo uz jogurt.

Spremne u samo nekoliko minuta, ovakve breskve postat će vam idealan ljetni međuobrok ili desert.

Sastojci (za 8 porcija)

  • 2 breskve
  • 2 nektarine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat plodova pistacija
  • Par listova bosiljka
  • 200 g čvrstog jogurta
  • 2 kašike javorovog sirupa ili meda
  • 2 kašike ružine vodice, možete staviti naribanu narandžinu koricu umjesto vodice

Priprema:

Breskve i nektarine narežite na kriške, pomiješajte s maslinovim uljem pa ih pecite svega nekoliko minuta na dobro zagrijanoj grill površini (tava, električni roštilj…) samo kako bi omekšale. Jogurt pomiješajte s javorovim sirupom ili medom, na kraju dodajte i aromu po izboru (ružina vodica / korica naranče). Pistacije usitnite nožem na veće komadiće. Grilovane breskve i nektarine posložite na tanjir, prelijte umakom od jogurta te posipajte pistacijama i ukrasite listovima bosiljka.

Pročitajte još