Kako održavati vodu u bazenu?

Piše: I.J.

U borbi s visokim ljetnim temperaturama nerijetko se odlučujemo za kupovinu bazena. Stoga donosimo savjete za samostalno održavanje čistoće vode i neometano uživanje

 

Čišćenje vode

Najjednostavnija stvar kod čišćenja vode je održavanje njene površine. Uz pomoć mrežice za hvatanje prljavštine pokupit ćete ono što se vidljivo nalazi na površini bazena. To su u pravilu lišće, insekti i ostala prljavština koju vjetar nanese u bazen, najčešće tokom noći. Iako mnogo toga ovisi o veličini bazena, taj posao ne bi trebao uzeti više od nekoliko minuta.

 

Hlorisanje

Kad je riječ o sredstvima za održavanje čistoće vode u bazenu, hlor je vjerovatno prvi kojeg ćete se sjetiti. Zapravo se ne radi o čistom hloru nego o njegovim spojevima koji dolaze u obliku tekućine ili tableta, ali najvažnije je da hlor sprječava razmnožavanje mikroorganizama. Ako je voda zelenkasta s karakterističnim mirisom, to je znak da je koncentracija hlora u njoj nedovoljna i da je treba povećati. Posebno je važno da je koncentracija hlora jednaka u svim dijelovima bazena pa ga se stoga često stavlja u filter.

 

Kako se riješiti algi?

Alge u bazenu nisu rijetka pojava, a ova vrsta vode idealna je za razvoj njihovih kolonija. Iako nisu opasne, njihova prisutnost može pomoći razvoju štetnih mikroorganizama, a s vremenom alge postaju otporne na hlor pa se onda na to sredstvo više ne može računati. Za uklanjanje algi koristite algicide koji uništavaju alge u bazenu i pomažu sve vratiti u prvobitno stanje. Ovi proizvodi razlikuju se u količini pjene koju prave u dodiru s hlorom. Dovoljno ih je koristiti jednom sedmično.

 

Zatvaranje

Jednom kada sezona kupanja završi, bazen je potrebno zatvoriti i pripremiti za zimu kako bi što čistiji dočekao novu sezonu, ali i kako bi se izbjegle potencijalne štete od smrzavanja. Ne zaboravite ukloniti sve dijelove poput stepenica, ručki, grijača, te isprazniti sistem za ubrizgavanje hemijskih sredstava. Nakon svega toga bazen se prekriva tendom, kako bi ga se zaštitilo od vanjskih utjecaja i nečistoća.

 

Savjet +

Ispod bazena stavite podlogu, kako biste zaštitili dno od oštećenja

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti