Sulejman Haljevac Memo: Pomozi.ba i umjetnici iz Regiona pomažu izbjeglicama

Piše: Redakcija

U prikupljanju pomoći izbjeglicama iz zemalja Bliskog istoka pridružili su se i umjetnici iz naše zemlje i Regije. U saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, 3. oktobra u 19 sati u galeriji “AMI” bit će predstavljen performans “I mi smo bili izbjeglice”, čiji je idejni tvorac bh. akademski slikar Sulejman Memo Haljevac. Tim povodom će biti upriličena i izložba prodajnog karaktera, umjetničkih djela i radova Haljevca i Amara Ajdinovića. Sva novčana sredstva prikupljena prodajom bit će uručena Udruženju “Pomozi.ba”, koje realizira ovaj projekt.
Sastavni dio performansa “I mi smo bili izbjeglice”, jeste i tekst bh. autorice Indire Kučuk-Sorguč “O, Bože, je li vrijeme za Sudnji dan?”. Prenosimo vam samo jedan dio: ” Čovjek nije čovjek ako ne poboljša svijet. Ova me rečenica progoni otkako sam prije nekih desetak godina gledala film ‘Kraljevstvo nebesko’. Ta je rečenica stajala kao natpis u kovačnici Baliana, čovjeka koji je mogao birati da bude krvnik bez savijesti ili ratnik svjetlosti. Onaj koji je lučonoša dobra, pravde i osjećaja. I on je izabrao taj mnogo teži put – da ostane Čovjek i da brani svačije pravo da ostane Čovjek. Na tom putu čuvajući ljudskost zaista je poboljšao Svijet.
U borbi za Jeruzalem, taj bastion monoteizma, on je kao kršćanin branio pravo za svakog čovjeka – pravo na izbor otići ili ostati bez obzira na krajnji ishod bitke. Jer pobjednik je samo onaj koji je sačuvao savijest.
S druge strane, Salahudin – taj musliman mumin, taj ratnik svjetlosti, na identičan način je vidio svoju borbu. Svoj Džihad. Borba je to za dunjaluk s moralom, za dunjaluk za čovjeka časti i savijesti, za sve koji duboko u duši svojoj osjećaju šta je dobro a šta ne.
Bilo je to prije osam stotina godina. A šta je danas? Da li danas postoje ratnici svjetlosti koji bi nas poveli u odlučujuću bitku za ljudsko dostojanstvo? Ili nam vladaju oni s procesorima u majmunskim glavama u kojima nema ničeg dobrog? Je li savijest današnjeg čovjeka umrtvljena ili potpuno mrtva?
I šta je s onim čovjekom s natpisa na početku koji treba da poboljša Svijet? Je li umro, nestao ili još živi?…”

Pročitajte još