Preporuke: 10 knjiga za oktobar

Piše: Redakcija

Mjesečne preporuke koje je portal abcknjiga.com objavio u tekstu knjige za septembar 2015. godine, nastavlja istom za oktobar 2015. godine. Zadržali su raznolikost u kategorijama, uz prijedlog sa New York Time’s bestseller liste za prvu sedmicu oktobra. Ponovo su nastojali izabrati ono najbolje iz svake kategorije, a letimičan pogled na zastupljene autore to potvrđuje. Prema nekim od ovih romana nastali su filmovi i TV serije koji su među najbolim adaptacijama svih vremena.

Pogledajte preporuke 10 knjiga za oktobar 2015. godine:

#1 Svjetski klasik: Braća Karamazovi, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

braca karamazovi

Ova knjiga, odnosno serijal objavljen 1880. godine, ujedno je i posljednja od velikog ruskog romanopisca. Prema Observeru, Braća Karamozovi su među 30 najboljih knjiga ikada napisanih. U pitanju je drama kroz koju su prožete razne filozofske rasprave o metafizičkim pitanjima, slobodnoj volji, iskupljenju, moralu i ostalim psihološkim dimenzijama čovjeka koje je, vjerovatno najviše od svih književnika, pretresao Fjodor M. Dostojevski.

#2 Bestseller New York Time’s: The Martian, Andy Weir

martian

Astronaut Watney koji je napušten na Marsu, ima samo jedan cilj, a to je preživjeti 1412 dana kada će doći iduća ekspedicija. Međutim, on nema dovoljno hrane, vode i kisika da bi mogao izdržati taj period, a to je tek početak problema za usamljenog astronauta. Roman je već 17 sedmica na bestseller listi, a trenutno je na prvom mjestu. U pitanju je sjajna knjiga koja je već dobila filmsku adaptaciju, sa Matt Damonom u ulozi Watneya. Zanimljivo, premijera je u oktobru ove godine.

#3 Ljubavni roman ili drama: Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez

ljubav

Najbolji pisci, među kojima je nesumnjivo i Gabriel G. Marquez, ostavljali su nam jedno a ponekada dva ili tri djela koja vremenom postanu poznatija i od samih autora. Zbog toga, oni koji nisu strastveni ljubitelji knjige, često poistovjete autora sa njegovim najpoznatijim djelom. Baš u takvu zamku možete upasti ako pročitate Sto godina samoće, i na osnovu toga zaključite da ne volite Gabrijela G. Marqueza. Poetični i snažni ljubavni roman Ljubav u doba kolere mnogima će se svidjeti i više nego najpoznatije djelo kolumbijskog nobelovca.

#4 Triler/Krimić: Krivotvoitelj, Edgar Wallace

krivotvoritelj

Ako se kojim slučajem dvoumite oko čitanja ovog romana, ne bi bilo loše znati da je Edgar Wallace je bio apsolutni vladar britanskog književnog tržišta tokom 20ih i 30ih godina prošlog vijeka. Jedna četvrtina knjiga objavljenih u tom periodu, bili su rad ovog pisca. U posljednjih 50 godina, samo u Njemačkoj su snimljena 32 filma koja su adaptacije romana ovog čuvenog autora. Otkrijte zašto je pisac Edgar Wallace poznat kao kralj modernog trilera.

#5 SciFi: Svemirska odiseja 2001, Arthur Clarke

odiseja

Najbolje knjige naučne fantastike su napisane sredinom prošlog vijeka. Među mnogim piscima ovog žanra posebno su se izdvojila tri pisca, koji su poznati kao Velika trojka. Jedan od te trojice je i Arthur Clarke, a njegova knjiga Svemirska odiseja 2001 je možda i najbolje djelo naučne fantastike. Iako je filmska adaptacija u režiji Stanley Kubricka kultni film koji bi svaki ljubitelj žanra morao pogledati, preporučujemo i čitanje ovog čuvenog djela koje sadrži mnogo elemenata izostavljenih u filmu.

#6 Epska fantazija: Igra prijestolja, George R. R. Martin

igra

Ovo je prva knjiga serijala Pjesma leda i vatre koji je započet sredinom 90ih godina prošlog vijeka. Ipak, svjetsku popularnost kakvu danas ima Igra prijestolja, ostvarila je u posljednih desetak godina kroz istoimenu TV seriju. Ako ste gledali seriju, trebate imati na umu da se priča u najvećem dijelu podudara samo u prve tri knjige serijala. Od te tačke se scenariji za seriju Igra prijestolja i priča književnog serijala značajno razlikuju. Ako kojim slučajem tek treba da upoznate svijet Westerosa, serijal Pjesma leda i vatre je naš favorit.

#7 Biografija: Steve Jobs, Walter Isaacson

jobs

Gospodin Walter Isaacson je veliki majstor u pisanju biografija, a prije ove knjige objavio je biografije Benjamina Franklina, Henry Kissingera i Albert Einsteina. Sa Steve Jobsom je obavio 40 intervjua prije njegove smrti. Jobs je većini poznat kao osnivač najvrjednije kompanije svijeta. To je bio put koji je počeo iz garaže, a isprepleten je hippie pokretom, zen budizmom, veganskom prehranom, nemilosrdnim zakonima tržišta, holivudskim pikanterijama i mnogim drugim uticajima koji su mijenjali i oblikovali život Steve Jobsa. čije nasljeđe se ne može mjeriti.

#8 Popularna psihologija: Emocionalna inteligencija, Daniel Goleman

intelig

Knjiga iz 1994. godine od autora Daniela Golemana, koji kao preduslov za sreću i uspjeh vidi davanje akcenta na EQ (emocionalna inteligencija) umjesto na tradicionalni IQ, odnosno da osobe sa razvijenijim EQ imaju bolje šanse da budu sretniji i uspješniji u životu. Knjiga je posebno korisna onim osobama koje nemaju izražen EQ. Emocionalna inteligencija je postala fenomen koji se sve ozbiljnije shvata u poslovnim i naučnim krugovima.

#9 Knjiga za djecu: Mali princ, Antoine de Saint-Exupery

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor knjige je bio pilot koji 1943. godine objavio knjigu za djecu koja je do danas ušla među najčitanije knjige ikada napisane. Zvanično je prevedena na 230 svjetskih jezika i prodata u preko 80 miliona primjeraka. Pisac je lično kreirao ilustracije likova. Mali princ putuje po raznim planetama i na divan način otkriva mnogo toga o svijetu i o samom sebi. Ruža koju Mali princ napušta da bi krenuo na svoje putovanje, predstavlja ljubav, prijateljstvo, odnosno sve ono bitno u životu.

#10 Knjiga autora iz zemalja Zapadnog balkana: Kuća sjećanja i zaborava, Filip David

kuca

Albert je za vrijeme Drugog svjetskog rata ostao bez roditelja i brata. Mnogo godina poslije, u New Yorku na konferenciji o ratnim dešavanjima, u kući sjećanja i zaborava proživljava ogromni bol koji ga vezuje za prošlost. Ipak, u narednoj prostoriji on ima mogućnost da izbriše pamćenje, a samim tim i bol koji proizilazi iz sjećanja o prošlosti. Knjiga je nagrađena nagradom NIN, koja je osim autora Filipa Davida garancija dobrog čitalačkog užitka.

Izvor: http://www.abcknjiga.com

 

Pročitajte još