Kad ponašanje nije kraljevsko

Piše: Redakcija

Velika Britanija: Princ Harry

princ harry

Princ Harry kao 16-godišnjak

princ harry odvikavanje

Rehabilitacioni centar “Featherstone Lodge” gdje je Harry proveo jedan dan slušajući predavanja o ovisnicima o drogi. U ovu instituciju poslao ga je njegov otac princ Charles nakon što je otkrio da Harry puši marihuanu

princ harry govor

Kasnije je postao uzoran građanin, pravi unuk kraljice Elizabeth, pa je održao govor na ceremoniji zatvaranja Invictus igara u Londonu

Niko od mlađih generacija u britanskoj kraljevskoj porodici nije sklon nevoljama kao princ Harry. Njegova baka, uzorna kraljica Elizabeth, sebi je vjerovatno više puta poželjela počupati kosu s glave kada bi njen mlađi unuk, zbog svog nepromišljenog ponašanja, osvanuo u svim svjetskim medijima. Njegov najpoznatiji incident upravo je onaj iz 2005. godine kada je Harry nosio nacističku uniformu. Narednog dana “Th Sun” je objavio fotografije princa na naslovnici uz naslov “Harry the Nazi” (Harry nacista). Nije ga štedio ni “The New York Post” čiji je naslov glasio “Royal Nazi” (Kraljevski nacista).

No, šta se zapravo desilo. Tada 20-godišnjeg Harryja prijatelj je pozvao na kostimiranu zabavu. Princ nije mnogo razmišljao i obukao je nacističku uniformu. O ovom događaju pisali su svi svjetski mediji, a britanska kraljevska palača morala je objaviti zvanično saopćenje i izvinjenje zbog ponašanja nepromišljenog princa.

– Princ Harry izvinjava se za svaku uvredu i poniženje koje je izazvao svojim ponašanjem Shvatio je da je napravio veliku grešku – stajalo je u zvaničnom saopćenju.

Ovo nije bilo jedino nedolično ponašanje princa “Vatrene” kose. Mnogo je razočarao svog oca, princa Charlesa kada je kao 16-godišnjak pušio marihuanu. Charles ga je odmah odveo u Featherstone Lodge, rehabilitacioni centar u Londonu, gdje je čitav dan proveo slušajući predavanja o ovisnostima koja izaziva droga.

Danas, čini se da je Harry konačno odrastao i završio sa svim nestašlucima. Omiljen je u javnosti iako se prije nekoliko godina, ipak, napio u Las Vegasu i skinuo gol. No, ko to ne bi učinio ako je za nekoliko dana putovao u rat u Afganistan?

Danska: Princ Frederik

princ frederik mladic

Fotografija mladog princa Frederika; snimljena je 1993. godine

princ frederik djevojka

Malou Aamund je bila djevojka princa Frederika, a zabavljali su se tokom 1992. godine

Den 23.  august 1988 kørte kronprins Frederik og prins Joachim sammen med to venner galt i kronprinsens Peugeot 205 nær forældrenes slot i Cahors i Sydfrankrig. Den noget medtagede bil hos mekanikeren. -  Dato: august 1988 -   Foto: Egon Engmann

Skrhani Peugeot 205, srećom u udesu niko nije nastradao

princ frederik porodica

Nakon saobraćajne nesreće u palači Chateau de Cayx organizirana je pressica na kojoj se princ Frederik pojavio zajedno s roditeljima, kraljicom Margrethe i princom Henrikom

princ frederik mary poljubac

Prvi javni poljubac princa Frederika i Mary; fotografija je snimljena u luci u Hobartu u Tasmaniji

princ frederik djeca

Princ Frederik sa suprugom, princezom Mary ima četvero djece: Christiana, Isabellu, Vincenta i Josephine

Danas je uzoran princ i dostojan nasljednik danske krune, no nekada je princ Frederik, gotovo kao i britanski princ Harry, bio nadaleko čuven kao problematičan mladić. Njegovi nepromišljeni postupci podjednako su privlačili medijsku pažnju, a uglavnom su se ticali njegove vožnje i izbora djevojaka.

U ljeto 1988. godine, tada 20-godišnji princ Frederik i njegov mlađi brat, princ Joachim, ljetovali su s porodicom na jugu Francuske. Jednog dana vozili su se u blizini svog odmarališta Chateau de Cayx i svojih vinograda, no nisu bili baš oprezni. Kako bi izbjegli automobil koji im je dolazio iz suprotnog pravca prinčevi su skrenuli s puta i prevrnuli se nekoliko puta. Na njihovom Peugoetu 205 konstantirana je totalna šteta i pravo je čudo da su obojica ostali živi. Princ Joachim čak nije bio ni ogreban, a princ Frederik, koji je upravljao vozilom, je slomio ključnu kost.

Nekoliko godina kasnije, 1. januara 1993. godine princ Frederik Novu godinu dočekao je u New Yorku. Kući se, doslovno opijen sa novogodišnje proslave, vraćao sa svojom tadašnjom djevojkom Marie Louise Aamund, poznatijom kao Malou. Vozili su proičev auto, a na putu ih je zaustavila policija. Kako je princ bio potpuno pijan, zamolio je Malou da vozi. No, ni ona nije bila baš trijezna, a još nije imala ni vozačku dozvolu. Završili su u policijskoj stanici gdje su im uzeti uzorci krvi i dati na analizu. Ispostavilo se da je nivo alkohola u krvi kod Malou bio nedozvoljenih 0.12 promila.

Nakon svega, danska kraljevska palača morala je dati zvanično saopćenje medijima i izviniti se zbog ponašanja princa Frederika. Ovaj incident značio je i kraj njegove veze sa Malou.

Kako je Malou neko vrijeme radila kao model, ne čudi što se Frederik zanimao i za njene kolegice. Tako je vezu nastavio s drugom djevojkom iz iste branše, danskim top modelom Katjom Storkholm. Zabavljali su se dvije godine, a onda ju je princ ostavio zbog pjevačice Marije Montell, s kojom se zabavljao jednu godinu.

Kada je 2000. godine otputovao u Sydney na Olimpijske igre, princ Frederik nije ni slutio da će baš tu upoznati ženu svog života. No sudbina ga je čekala, a odazivala se na ime Mary Donaldson. Bila je to ljubav na prvi pogled i Mary je ubrzo postala krunisana princeza Mary od Danske. Njihova veza pozitivno je djelovala na princa i njegovu reputaciju partijanera koju je tokom narednih godina potpuno izgubio. Par danas ima četvero djece, a Frederik je na odličnom putu da jednog dana postanje kralj kakvog njegova zemlja zaslužuje.

Švedska: Princeza Madeleine

princeza madeleine tinejdzerka

Mlada princeza Madeleine (krajnje lijevo) na odmoru s prijateljima u Saint Tropezu 2001. godine

princeza madeleine decko

Princeza Madeleine i njen dečko Erik Granath u Hyde parku, London 2002.godine

princeza madeleine prve zaruke

Princeza Madeleine zaručila se za Jonasa Bergströma 2009. godine

princeza madeleine beba

Ipak, udala se za biznismena Christophera O’Neilla, te mu rodila kćerkicu Leonore

Sklonost ka medijskim istupima i skandalima nemaju samo prinčevi, nego i princeze. A, jedna od njih je i švedska princeza Madeleine. Naime, i ona je bila poznata po nadimku “partijanerka”.

Poput većine tinejdžera i princeza Madeleine je tinejdžerske dane voljela provoditi družeći se s prijateljima, a to je podrazumijevalo i opijanje, odmore i shopping.Paparazzi su imali pune ruke posla prateći princezu na njenim putešestvijima i nerijetko su je fotografirali kako se opija ili pleše s prijateljima.

Zainteresiranost medija za nju nije prestala ni 2001. godine kada se princeza odselila u London kako bi studirala engleski jezik. Tu je, također, najveći dio vremena provodila družeći se s kolegama s fakulteta, a dosta je privlačila pažnju i jačeg spola.
Lijepa princeza tada je sebi našla i dečka. No, ne onog kakvog bi odobrila njena porodica. Radilo se o Eriku Granatahu, koji je bio poznat po svojoj sklonosti ka drogama. O njihovoj vezi mjesecima su pisali tabloidi, a vrhunac svega bila je njihova fotografija iz Hyde parka u Londonu, na kojoj Erik stišće princezinu dojku. Madeleine se nakon toga odlučila vratiti u Švedsku, gdje je dvije godine zaredom (2002. i 2003.) proglašavana najseksi ženom u svojoj zemlji.

Vezu s Erikom je okončala 2002. godine, a krajem iste upoznala je svoju veliku ljubav, advokata Jonasa Bergströma. Zaručili su se 2009. godine. No, ispostavit će se da je Jonas podjednako loš izbor kao i Erik. Nakon što je saznala da joj je bio nevjeran (varao ju je s njenom najboljom prijateljicom), princeza je 2010. godine raskinula zaruke.

Razočarana i povrijeđena, odselila se u New York kako bi radila u majčinoj organizaciji “Worl Childhoos Foundation”. Tu će upoznati biznismena Chrristophera O’Neilla, koji je, pokazat će vrijeme, bio pravi muškarac za nju. Vjenčali su se, a nedavno dobili i kćerkicu koju su nazvali Leonore.

Pročitajte još