5 zlatnih savjeta za roditelje prvačića

Piše: I.J.

Prvi razred donosi novo okruženje, okolinu, ljude, radne navike i životne priče. U cijelom vrtlogu emocija, priprema, iščekivanja, sitne tuge i radosti, roditeljima bi dobro došlo nekoliko savjeta, koji će i njima i novim školarcima olakšati ulazak u novo životno razdoblje

 

KVALITETNO SE PRIPREMITE

Pročitajte koju knjigu o učenju i školama, razgovarajte s roditeljima koji već imaju školarce, pogledajte video sa savjetima, prikupite sve informacije koje su vam potrebne da sebe i svoje dijete kvalitetno pripremite za nove izazove koje školovanje donosi.

 

RAZGOVARAJTE S DJETETOM

Najvažnije je da djetetu prenesete osjećaj uzbuđenja. Osvijestite se da vas dijete sluša u svakom trenutku i nemojte se u razgovoru s prijateljima „žaliti“ kako dijete kreće u školu i da slijedi pravo „mučenje“. Dijete je kao spužva, sve čuje, upija, prati i imitira. Razgovarajte s njim, recite da će upoznati mnogo prijatelja, da ga čekaju nove avanture, kako se treba ponašati u školi, kako se ponašati prema starijim osobama, koliko će novog znanja usvojiti. Sve su to prekrasne stvari koje školovanje donosi, ali ga i upozorite kako će biti novih obaveza, zadaća, učenja i da od toga ne treba bježati. Dijete mora svjesno i spremno, bez straha i upitnika iznad glave, ući kroz školska vrata.

 

RAZGOVARAJTE S UČITELJEM

Kada počne škola, budite redovni na roditeljskim sastancima i barem dva-tri puta tokom polugodišta posjetite učitelja, da biste provjerili kako napreduje vaše dijete, treba li obratiti pažnju na nešto ili poraditi na čemu. Trudite se maksimalno razviti partnerski odnos s učiteljem, koji će se temeljiti na međusobnom poštovanju i uvažavanju, a sve za dobrobit vašeg djeteta, jer ste i vi i učitelj vrlo važni faktori u njegovom životu.

 

ODMAH UČVRSTITE RADNE NAVIKE

Radne navike moraju se razvijati već u prvim sedmicama od polaska u školu. Dijete se prije polaska u školu mora pripremiti i znati da se od njega očekuje ispunjavanje određenih radnih obaveza. Domaća zadaća idealan je primjer na kojem dijete može naučiti kada se radi, a kada se odmara. S djetetom utvrdite vrijeme pisanja zadaća i vrijeme učenja. To može biti odmah nakon škole, ali i nakon odmora. Već ćete sami osjetiti kada dijete najbolje funkcionira. Nije dobro forsirati ga, radije pratite njegov tempo, što će mu kasnije pomoći u razvijanju radne navike i stvaranju osjećaja odgovornosti prema svojim obavezama.

 

PROVODITE KVALITETNO SLOBODNO VRIJEME

Slobodno vrijeme je veoma važno za dijete od najranijeg perioda pa sve do kraja školovanja, ali i dalje u životu, a trebalo bi se sastojati od sporta, šetnje s vama, igranja na zraku s prijateljima ili jednostavno čitanja nekog zabavnog štiva. Takve aktivnosti doprinijet će boljem razvijanju tijela, mozga i, u konačnici, boljem raspoloženju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti