Uz ovih 6 pogrešaka kod istiskivanja mogli bi od male bubuljice stvoriti nepobjedivog monstruma

Piše: Redakcija

Naravno, bubuljice su dosadne, ali još su dosadnije ako ih pogrešno stišćete, a one ti se osvete bolnom upalom, neugodnim gnojnim izbočinama ili trajnim ožiljcima. Stoga se savjetuje oprez. Prilikom istiskanja bubuljica bitno je izbjeći ove pogreške…

 

Prerano je istiskujete

Prilikom istiskanja bubuljica potrebno je malo strpljenja. Ako ih napadnete pri prvom crvenilu, riskirate upalu i ožiljke. Trebate ih stisnuti tek kada se pojavi vršak sebuma koji počinje prodirati kroz kožu ili se stvorila mala žuta tačka koja se lako može istisnuti.

Neproduktivno istiskanje

Istiskivanje bubuljica ima smisla samo ako postoji otvor kroz koji se gnoj i sebum mogu ocijediti. Ako ga jednostavno pritisnete bez takvog otvora, bubuljicu pritisnete dublje u tkivo umjesto da je oslobodite. Treba već postojati vidljiv otvor na koži prije nego pritisnete. Možete si pomoći tako da kožu nježno probušite dezinficiranim vrhom igle.

Istiskivati kad je sve gotovo

Ako se bubuljica sama očistila s kože, gnoj je uglavnom izašao, a bubuljica se počela sušiti kaže se: prste k sebi! Čak i ako su ostaci još uvijek vidljivi, prvo bi trebali pričekati da vidite je li otišlo sve zajedno s tekućinom iz rane te tako proces zacjeljivanja može neometano teći. Pažljivim pritiskom možete pomoći samo ako se ovaj prirodni proces nije dogodio.

Prevelik pritisak

Je li bubuljica „zrela“ možete vidjeti prema činjenici da je vrlo mali pritisak dovoljan za njeno istiskivanje. S druge strane, ako je snažno stisnete, riskirate da se prištić upali, zagnoji i eventualno kasnije ostane čak i ožiljak. Kada ga stisnete, lagani pritisak mora biti dovoljan da se olabavi. Ako to nije dovoljno, nažalost, morate još biti strpljiviji.

 

Nedovoljna higijena

Ako ne želite da svježe istisnuta bubuljica ponovo naraste, upali se ili čak ostane ožiljak od nje, morate biti pažljivi u pogledu čistoće. Dezinfekcija je početak i kraj. I ne samo same bubuljice, nego i ruku. Inače, generalni moto je sljedeći: držite ruke dalje od lica. Nikad ne pipkajte, češkajte, gladite prištiće ako nemate čiste ruke.

Trik s pastom za zube

Uvijek iznova može se negdje čuti ili pročitati da pasta za zube pomaže protiv bubuljica. Nažalost, to je samo djelomično tačno. Pasta za zube ima antiseptičko i „isušujuće“ djelovanje, ali se istovremeno poput teške, guste paste zalijepi na zahvaćeno područje tako da se bubuljica ne može „isprazniti“ od gnoja ili sebuma. Osim toga, mentol koji se često nalazi u pasti za zube ima nadražujući učinak za kožu pa ga iz tog razloga nije preporučljivo koristiti.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti