Šta sve zaleđeni krastavac može učiniti za vašu kožu lica

Piše: Redakcija

 

Riječ o beauty trendu, i to jednom krajnje efikasnom i jednostavnom za izvesti. Da, da, svi znamo da ne postoji ništa bolje nego kad se profesionalac bavi vašom kožom (mada se vaš novčanik vjerovatno ne bi složio).

Ipak, TikTok je nepresušan izvor raznih beauty ludosti kojima je nekad zaista nemoguće odoljeti – a nekad ih treba izbjegavati po svaku cijenu. Uradi sam akcije postale su ultra-popularne, posebno s uputstvima u vidu snimki od svega 30-ak sekundi, pogotovo danas kada je, u brzini života u koju smo se svi manje ili više upleli, ležanje na trosatnom tretmanu višestruki luksuz.

Najnoviji trik koji je preplavio društvene mreže svodi se na navodno čudotvornu moć zaleđenog krastavca, odnosno masaže lica istim. Za ovaj life hack bit će vam potrebno svega pet minuta, a možete očekivati efekte koji traju mnogo mnogo duže. Možda je inspiracija za zaleđene krastavce jedan prethodni trend – led i korištenje istog za smanjivanje crvenila i otečenosti lica, tu su i roleri, koji su iako imaju dugu tradiciju kao (posebno u Japanu), tek nedavno su doživjeli pravu ekspanziju. Spomenutim redoslijedom ili ne, stigli smo i do njegovog visočanstva – zaleđenog krastavca.

U ČEMU JE TAČNO TRIK?

Jednostavno rečeno – žene su počele umjesto rolera koristiti zaleđene krastavce. Hashtag #FrozenCucumberHackima broji preko 12 miliona pregleda, a brojke i dalje rastu. Dakle, zaleđeni krastavac služi za masiranje kože i navodno uklanja nepravilnosti i pomaže u posvjetljivanju tamne kože ispod očiju. Mnoge djevojke kombiniraju i roler i zaleđeni krastavac, odnosno lice najprije masiraju krastavcem, a potom i rolerom za optimalan efekt.

KOJI SU BENEFITI KORIŠTENJA ZALEĐENOG KRASTAVCA U NJEZI KOŽE?

Budući da sadrži 96% vode, krastavac je prirodno hidratantno sredstvo. On pomaže u borbi protiv otečenih kapaka i otečenosti lica uopće, kao i kod upalnih procesa. Hidrira kožu, pomaže u borbi protiv akni i daje koži svjež izgled poslije svega nekoliko minuta masaže. Ako se vratimo na “običan” krastavac, odnosno njegovo stavljanje ispod očiju, i to radi posao – budući da ima osvježavajući učinak i visok nivo vitamina C. Upravo ovaj sastojak vremenom daje koži blistav izgled, pospješuje proizvodnju kolagena i štiti je od zagađenja. Ipak, treba biti obazriv, jer pretjerana upotreba može dovesti do iritacije. Što se tiče higijene, najbolje je da se odrezani dio stavi u vrećicu i zaledi do upotrebe. Ne zaboravimo jedno zlatno pravilo – hrana se lako kvari i zato je bolje stavljati je u želudac, nego na lice.

RADI LI ZAISTA?

Nemojte očekivati blistavo svjetlu kože poslije prve masaže, ali definitivno se možete nadati da će je umiriti i ukloniti one iritantne crvene tačkice. Optimalna kombinacija je masaža od 5 do 15 minuta, a potom redovno nanošenje hidratantne kreme i SPF-a. Masaža može biti jednako ugodna i kao dio večernje njege, pred spavanje. Ipak, ovo će prije biti dio ljetne, nego zimske beauty rutine. Emma Freece, jedna od TikTokerica koja je probala ovaj trend, navodi da je prve ozbiljne promjene primijetila nakon 17 dana masaže u kontinuitetu – nepravilnosti na njenom licu su se u velikoj mjeri povukle. Ne preostaje vam ništa drugo nego da i sami isprobate i provjerite.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti