Brz i jednostavan quiche sa špinatom oduševit će vas prvim zalogajem

Piše: Redakcija

Slano, slasno i brzo gotovo – recept je koji je uvijek dobro imati pri ruci kada navrate gosti ili želite zdravu večeru bez puno muke i kuhanja. Osim nadjeva od špinata, sira i luka, tu je recept za tijesto koje možete unaprijed pripremiti, spremiti u zamrzivač i uvijek imati pri ruci.

Potrebni sastojci za tijesto:

2 žličice aktivnog suhog kvasca

¼ žličice šećera

veliko jaje, sobne temperature, istučeno

60 ml maslinovog ulja

130 g integralnog brašna

130 g bijelog brašna

¾ žličice soli

Potrebni sastojci za nadjev:

500 g svježeg špinata, opranog i kratko prokuhanog ili 350 g babyšpinata, samo opranog

žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

srednji luk, sitno nasjeckan

sol i svježe mljeven papar po želji

žličica svježeg lišća majčine dušice, grubo nasjeckanog ili 1/2 žličice suhog lišća

4 jaja

175 ml mlijeka

60 g tvrdog sira, najbolje gruyere, no možete staviti i grana padano ili gaudu

30 g svježe naribanog parmezana

Priprema tijesta:

Kvasac otopite u pola šalice mlake vode, dodajte šećer i ostavite da odstoji dok smjesa ne postane kremasta, oko pet minuta. Umutite jaje i maslinovo ulje. Brašno i sol pomiješajte i umiješajte u smjesu kvasca. Sjednite sve sastojke, miješajući ručno ili uz pomoć miksera. Miješajte tijesto sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte malo brašna.

Nakon toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu te ga lagano umijesite nekoliko puta, dodajući brašno po potrebi, ali samo dok ne postane glatko – nemojte pretjerivati. Tijesto oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u blago nauljenu zdjelu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže otprilike jedan sat.

Nakon što se tijesto diglo stavite ga na blago pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite nekoliko puta i izrežite na dva jednaka dijela. Bez gnječenja svaki komad oblikujte u kuglu. Tijesto lagano prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji pet minuta. Zatim ga razvaljajte u tanke krugove i njime obložite kalup za pečenje. Ako tijesto ne koristite odmah, zamrznite ga kako se ne bi previše diglo. Možete ga i direktno iz zamrzivača staviti u pećnicu

Priprema quichea:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Nauljite kalup za pečenje tarta promjera 25 cm i obložite ga polovicom pripremljenog tijesta. Dok pripremate nadjev, tijesto i kalup držite u hladnjaku.

Kuhajte špinat centimetar iznad kipuće vode dvije do tri minute, dok ne uvene. Nakon toga ga kratko isperite pod hladnom vodom, ocijedite i usitnite na srednje sitne komadiće.

U velikoj tavici na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i dodajte luk. Dinstajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast. Dodajte špinat, majčinu dušicu, sol i papar po ukusu, a zatim promiješajte. Maknite s vatre.

Umutite jaja u velikoj zdjeli. Posolite po ukusu, a zatim dodajte mlijeko. Dodajte smjesu sa špinatom, zatim sireve. Sve istresite u kalup za tart. Stavite u pećnicu i pecite 40 do 45 minuta, dok se tart ne stegne i počne dobivati boju na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije rezanja. Poslužite toplo ili sobne temperature.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti