Recepti od tikve kakve još niste probali

Piše: I.J.

Osim što je nazivaju kraljicom jeseni, tikva je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je hranjivim tvarima, a djeca je vole zbog slatkastog okusa. Budući da počinje sezona ove zdrave namirnice, donosimo vam nekoliko slasnih recepata

 

PUNJENA MLJEVENIM MESOM I SIROM

 

Sastojci:

1 hokaido tikva

350 g mljevenog mesa

50 g ribanog sira

1 glavica luka

1 kašičica soli

½ kašičice mljevene paprike

prstohvat bibera

malo čilija i kima

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Operite tikvu, odrežite vrh („poklopac“) te kašikom izvadite sve košpice. Narežite luk na komadiće pa ga popržite na malo ulja u tavi dok ne postane proziran. Zatim dodajte preostale sastojke, osim sira i tikve, te sve popržite. Naizmjenično stavljajte mješavinu s mljevenim mesom i sirom u tikvu pa na kraju zatvorite tikvu poklopcem. Stavite tikvu na lim obložen papirom za pečenje te pecite na srednjoj rešetki 30-ak minuta. Jelo poslužite dok je toplo.

 

SOČNE LAZANJE

 

Sastojci: 

16 listova tijesta za lazanje

sol

2 kašike ulja

700 g hokaido tikve (očišćene i narezane na kockice)

2 kašike putera

100 ml povrtnog temeljca

50 ml bijelog vina

biber

prstohvat čilija

muškatni oraščić

100 g kozijeg sira

75 g lješnjaka

grančica kadulje

 

Priprema: 

Listove za lazanje napravite prema uputama s pakiranja. Popržite tikvu na puteru. Zatim ulijte temeljac i vino te začinite solju, biberom, čilijem i muškatnim oraščićem. Ostavite da krčka otprilike osam minuta. Razmrvite sir. Poslažite slojevito na četiri vatrostalna tanjira listove za lazanje, tikvu, lješnjake i sir dvaput jedno za drugim. Završite s listom tijesta za lazanje i kaduljom. Pecite u rerni 15-ak minuta na 150 Celzijevih stepeni.

 

SLASNA TORTA

 

Sastojci:

250 g brašna

50 g šećera

1/2 kašičice soli

125 g putera

1 jaje

2 kašike mlijeka

 

Krema:

500 ml mlijeka

500 g tikve

200 g šećera

2 jaja

1 kašičica cimeta

Priprema:

Obložite kalup papirom za pečenje. Promiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte na kockice isjeckan hladni puter i izmiješajte ovu smjesu prstima, dok tijesto ne bude nalik krupnim mrvicama. Potom dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta (ne mijesite predugo, inače tijesto neće biti prhko). Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga pola sata u frižideru. Isjeckajte tikvu za kremu na kockice i stavite u veliku posudu, zajedno s mlijekom. Dodajte šećer i začine te stavite kremu da se kuha na laganoj vatri, dok tikva ne omekša (otprilike 15 minuta), stalno miješajte da tikva ne zagori. Kada je omekšala, izmiksajte je štapnim mikserom. Ostavite kremu da se ohladi i zatim dodajte umućena jaja.

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Izvadite tijesto iz frižidera i istanjite ga te položite u kalup. Izbockajte dno viljuškom i stavite tijesto deset minuta u zamrzivač. Izvadite tijesto iz zamrzivača i poklopite ga folijom te ga pecite desetak minuta. Izvadite pečeno tijesto i smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stepeni. Ulijte kremu u tijesto i pecite sve zajedno pola sata. Ostavite kolač da se ohladi prije serviranja.

PUDING S DODATKOM MANDARINA

Sastojci:

150 g očišćenog mesa tikve

250 ml mlijeka

50 g gustina

70 g smeđeg šećera

3 mandarine

prstohvat soli

prstohvat mljevenog cimeta

 

Priprema:

Očistite meso tikve od kore i košpica, te narežite na kockice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje pa pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 20 minuta. Ostavite da se prohladi, odvojite nekoliko kockica sa strane (pospite ih s malo šećera i soka mandarine), a ostatak smrvite viljuškom ili izmiksajte u blenderu/štapnim mikserom.

Iscijedite sok mandarina. Pomiješajte mlijeko s gustinom i stavite kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući. Kad se smjesa počne zgušnjavati i dostigne tačku ključanja, maknite s vatre i umiješajte šećer, sok mandarina i na kraju pire od tikve, mrvicu soli i ako želite cimet.

Izmiješajte dobro da se smjesa izjednači, vratite na vatru, te opet zakuhajte neprestano miješajući.
Raspodijelite puding u dvije ili tri čaše i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Rashladite ga pola sata u frižideru prije posluživanja. Ukrasite kockicama pečene tikve koje ste sačuvali.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti