Sve što niste znali o face liftingu

Piše: L. M.

Svi smo čuli za face lifting, ali znate li pravu definiciju tog procesa? Mnoge žene se odlučuju za ovu metodu uljepšavanja, a mi smo istražili šta sve podrazumijeva, kakve su posljedice, prednosti i mane, te koje su cijene face liftinga

Face lifting (zatezanje lica)  je hirurška procedura kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata, nakon gubitka elastičnosti i tonusa, što se manifestira stvaranjem bora, koje predstavljaju sinonim starenja. U suštini, face lifting se fokusira na tkivo ispod kože koje treba zategnuti kako bi koža na površini djelovala ravna, glatka i blistava. Ovaj tretman prije svih tretira bore oko usana i nosa, odnosno nazolabijalne bore.

Jedan od najčešćih razloga posjete estetskom hirurgu je posljedica starenja na licu. Stepen opuštanja tkiva lica, gubitak volumena i promjene kože su individualni. Upravo ovi elementi starenja lica moraju biti najozbiljnije razmatrani prije definitivne odluke o vrsti podmlađivanja.

Postoje hirurški i nehirurški načini da odradite face lifting. Operacija zatezanja lica je svakako najagresivniji način da obrišete bore, ali nije nešto čemu bi trebalo da se okrenete sve dok nijedna druga metoda ne bude mogla da pomogne, tj. dok nijedna druga metoda ne djeluje.

Hirurški

Ova metoda podrazumijeva, u suštini, plastičnu operaciju lica i naziva se još i ritidektomija. Plastični hirurg uklanja višak masnoće koja ispod površine kože formira nešto nalik kesicama koje doprinose tome da koža djeluje umorno i staro. Sama operacija može obuhvatati čitavo lice ili samo problematične dijelove.

Operativni zahvat traje tri-četiri sata. Tu je riječ o dvjema operacijama, po jednoj na svakoj strani lica. Dvije-tri sedmice nakon face liftinga možete se vratiti svojim redovnim aktivnostima, i mada ćete imati čudan osjećaj u licu (ukočenost, krutost itd.), on će zasigurno proći, samo je pitanje koliko dugo će vašem licu biti potrebno da se oporavi.

65% hematomi

Od svih komplikacija face liftinga, 65% slučajeva pripada hematomu. Brižljiva kontrola krvnog pritiska prije, za vrijeme i neposredno nakon operativnog zahvata je esencijalna za prevenciju nastanka hematoma. Mora se insistirati na prevenciji komplikacija, što je moguće u saradnji pacijent-anesteziolog-hirurg. Svako ima svoje odgovornosti, ali i mogućnosti značajnog reduciranja komplikacija. Ako je face lifting u rukama dobrog hirurga i pravilno odabranog pacijenta, hirurška procedura je s veoma zadovoljavajućim rezultatima.

Prije svega, komplikacije mogu nastati ukoliko ne ispoštujete u potpunosti sve korake koje vam je propisao vaš hirurg. Komplikacije nisu samo povezane sa spoljašnjim faktorima, rizik od komplikacija postoji i kod pacijenata koji imaju pojedine odlike koje mogu biti problematiče. Neke od njih su:

– slabašna struktura kostiju,

– narušeno zdravlje (ovo se naročito odnosi na hronične bolesnike),

– koža koja nije dovoljno elastična po prirodi.

Kada do same operacije i dođe, komplikacije koje se mogu javiti mogu biti različite. Najprije, postoji opasnost da loše odreagirate na anesteziju, ili da dođe do neke infekcije nakon što šavovi krenu da zarastaju.

Ponekad može doći i do krvarenja, i to potkožnog, što može uzrokovati dalje probleme, kao, naprimjer, stvaranje ugrušaka ili tromba. Također, operacija nosi i rizik od oštećenja nerava lica. U najboljem slučaju, ovakva oštećenja izazivaju utrnulost koja traje duže nego što je to normalno (između 6 mjeseci i godinu). U težim slučajevima, može doći do tikova i paralize mišića lica. No, za utjehu je to da su ovakve komplikacije najčešće privremene.

Nehirurški face lifting

To je proceudra koju izvodi ljekar s dovoljnom količinom filera hijaluronske kiseline koja se aplicira na tačno određene tačke na licu, dajući mu volumen i jedrost. Ovaj tretman zamjenjuje u dovoljnoj mjeri hirurško zatezanje lica. Mjesta aplikacije su tačno određena standardizacijom i ovaj tretman se koristi u cijelome svijetu. Tih tačaka ima tačno osam. Apliciranjem filera hijaluronske kiseline postiže se da tačno određene strukture u osam tačaka na licu dobiju, tj. vrate svoj volumen koji su postepeno izgubile starenjem. Ovim postupkom cijelo lice se zateže, pa tako čak i strukture koje nisu direktno bile izložene mjestu uboda filera zbog čega se procedura i naziva full face lifting.

Najbolje od svega je što se postupak izvodi s hijaluronskom kiselinom, materijom koja je 100% prirodna i koja se inače nalazi u vašem tijelu, a čija koncentracija starenjem opada.

Sama procedura se izvodi tako što  se nakon apliciranja kreme za lokalnu anesteziju markiraju mjesta u koja se vrše ubodi, a potom aplicira filer.

Procedura se izvodi relativno brzo i bezbolno. Markira se tačno osam tačaka bitnih za vaše lice čime se iskorištava maksimalni potencijal filera, a vaše želje dovode u realnost.

Količina filera neophodna za ovu vrstu tretmana određuje se u zavisnosti od fizionomije vašeg lica, kao i vaših želja.

Prednosti nehirurškog face liftinga

– neinvazivnost face lifting tretmana uz prirodno obnavljanje kolagena i elastina s ciljem postizanja željenih rezultata,
– pristupačne cijene tretmana za face lifting, posebno u poređenju s hirurškim face lifting tretmanima,
– dugoročnost rezultata koji su vrlo slični efektima koji se postižu skalpelom,
– poboljšanje zategnutosti i kvaliteta kože cijelog lica, a ne pojedinačnih regija kao što je to slučaj kod hirurškog face liftinga,
– nema ožiljaka, asimetrije, niti otoka, podliva,
– mogućnost tretiranja i vrata i dekoltea (što su regije koje hirurškim putem ne mogu tretirati bez velikog rizika po pacijenta).

Kozmetički lifting lica

Ukoliko, ipak, niste raspoloženi za tako invazivne metode, ali biste da uklonite znakove starenja, radovat će vas da čujete da postoje i neka prirodna rješenja koja vam mogu pomoći. Zahvaljujući modernoj kozmetici, ali i tehnologiji, možete se riješiti bora i drugih znakova starosti daleko lakše, ali i jeftinije.

Treba napomenuti da je najvažnije da vodite odgovarajuću njegu svog lica, shodno vašem tipu kože. Dobro očuvana koža otpornija je na bore, pa bi trebalo da na vrijeme pronađete saveznike u borbi protiv starenja.

Ako tražite odakle da počnete, sjajna ideja bi bila okrenuti se hijaluronskoj kiselini, ili ipak prirodnom serumu protiv bora. Osim toga, postoji i niz krema protiv bora kojima možete djelovati na fine bore i ublažiti ih.

Metode koje vam prenosimo preporučuju i razni plastični hirurzi i tvrde da mogu imati jednako dobre efekte kao i hirurški face lifting. Zato obratite pažnju, evo prirodnih, sigurnih i jednostavnih načina da odradite face lifting.

Face lifting LED svjetlima

Ovaj tretman možete potražiti u boljim kozmetičkim salonima, a radi se raznobojnim svjetlima koja targetiraju različite dijelove lica i ublažavaju znakove starenja. Face lifting LED svjetlima ne samo da je dobar za bore, već pomaže i kod drugih problema s kožom kao što su: akne, promjene u pigmentaciji, rozacea, ožiljci, crvenilo i upale.

IPL terapija

Ovaj metod face liftinga sličan je prethodnom. IPL je skraćenica od Intense Pulsed Light (intenzivno pulsirajuće svjetlo) i podrazumijeva tretman svjetlima koja šalju određene talase kroz sastav vaše kože.

Na ovaj način koža se dubinski stimulira i umanjuje prisustvo finih bora, raznih fleka, pjega i crvenila. Osim što pomaže u borbi protiv starenja, ovaj tretman pogodan je za vas ukoliko imate problema s pigmentacijom kože, vidljive crvene kapilare ili ukoliko vam je koža oštećena od sunčanja.

Cijene face liftinga

U principu, gdje ćete odraditi face lifting zavisit će od toga za koju se metodu opredijelite. Ukoliko je operacija vaš izbor, onda se trebate obratiti plastičnim hirurzima. Ako ste više za neki manje invanzivni metod, spas možete potražiti u raznim poliklinikama i kozmetičkim salonima.

Isto tako, i cijena liftinga lica će zavisiti od metode kojom se on postiže, a varirat će i od salona i poliklinike koji ga budu obavljali.

Cijena operacije dostiže i cifru od nekoliko hiljada eura u zavisnosti da li tretirate čitavo lice ili pojedinačni dio. U svakom slučaju, prosječne cijene idu i do 2.000 eura za dijelove lica i 3-4 hiljade eura za čitavo lice, mada cijene u inozemstvu dostižu i prosjek od 6.000 eura.

I cijene nehirurških tretmana koje smo spomenuli variraju. Najjeftiniji je tretman LED svjetlima, koji će vas koštati do 100 eura, dok su najskuplji laserski i IPL tretmani zatezanja kože lica, čije cijene dostižu i 2.000 eura.

Pročitajte još