Nedjelja je idealna za banana carrot muffine s najfinijim jesenskim začinima

Piše: Redakcija

Nakon duge radne sedmice vikendom najviše volimo malo duže ostati u krevetu, a zatim se posvetiti pravljenju omiljenih delicija. Muffini su još jedan super izbor.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Ashlea (@allthehealthythings)

Danas postoje raskošne kombinacije muffina – s maslacem od kikirikija, sjeckanom čokoladom, makom, bobičastim voćem ili bademima, a obožavaju ih odrasli i djeca. Jednostavni za pripremu i ukusni u svim kombinacijama, muffini su već godinama popularan izbor kad poželite slatki zalogaj za doručak. Baš takav nam treba na ovom prohladnom, jesenskom danu pa vam u nastavku donosimo recept za banana carrot muffine.

Banana carrot muffini

Banana carrot muffini su ukusan način kako ukomponirati voće i povrće u doručak. Tijesto je začinjeno cimetom, đumbirom i muškatnim oraščićem, a punjeni su ukusnim nadjevom od krem sira. Ako volite banana bread i carrot cake, ovi muffini savršen su miks toga.

Sastojci za tijesto:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 1/3 šoljice ulja
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 2 kašičice vanilije
  • 1 šalica sitno naribane oguljene mrkve
  • 1 šoljica zgnječene prezrele banane
  • 228 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 2 i pol kašičice cimeta
  • pola kašičice mljevenog đumbira
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića

Sastojci za punjenje:

  • 140 g krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilije

Postupak:

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni i namastite kalup za 12 muffina. U veliku zdjelu dodajte smeđi šećer, ulje, jaja i vaniliju. Miksajte na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Na niskoj brzini zatim umiješajte mrkvu i bananu. Zatim dodajte po redu: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Promiješajte špatulom dok se ne sjedine.

U drugoj zdjeli mikserom umutite krem sir, šećer i vaniliju na srednjoj brzini dok se ne sjedine i dok smjesa ne postane glatka.

Kalupe za muffine do polovice napunite s tijestom, zatim dodajte kašiku kreme te napunite preostalim tijestom.

Pecite oko 20 minuta ili sve dok čačkalica ne izađe čista.

Izvor: Journal.hr

(I.J.)

 

Pročitajte još