Napravite sami omiljene slastice za djevojačku večer

Piše: I.J.

Osim vjenčanja, svaka djevojka mašta i o svojoj djevojačkoj zabavi, a zadatak prijateljica je da ispune sva mladenkina očekivanja. Ideje za deserte su zaista brojne, stoga odaberite jedinstvene delicije i djevojačku večer učinite nezaboravnom za sve vas

 

Muffini

Sastojci:

2 jaja

125 ml ulja

250 ml mlijeka

200 g šećera

400 g brašna

1 prašak za pecivo

5 g soli

po želji limunova korica

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 185 Celzijevih stepeni. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke, potom dodajte jaja, mlijeko (mlijeko možete zamijeniti tečnim jogurtom) i ulje. Miješajte sve sastojke viljuškom, ne mješalicom, dok se ne povežu u glatku smjesu, te dodajte željeno suho ili svježe voće, čokoladne mrvice ili druge arome. Kašikom napunite papirnate kalupe malo iznad 1/2 visine kalupa, te stavite u rernu na 15 minuta. Nakon 15 minuta ili kad dobiju lijepu zlatnu boju, izvadite muffine vani i pustite da se malo ohlade. Ukrasite po želji omiljenom kremom.

 

 

Cake pops

Sastojci:
2 jaja

10 kašika brašna
4 kašike vode

4 kašike ulja
7 kašika šećera
1 kašika kakaa
1 vanilijin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašike eurokrema
1 kašika mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
80 g margarina
šarene mrvice ili nešto drugo za ukrašavanje
štapići za ražnjiće

 

Priprema:
Odvojite žumanca od bjelanaca i umutite ih mikserom sa šećerom i vanilijinim šećerom, pa dodajte ulje, vodu, brašno, prašak za pecivo i kakao. Od bjelanaca napravite čvrst snijeg i u njega dodajte smjesu sa žumancima. Izlijte u pleh i pecite 15 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kad se biskvit ohladi, izmrvite ga prstima, dodajte eurokrem i mlijeko i izmiksajte dok se sastojci ne stope. Od dobijene smjese napravite kuglice i poslažite na papir za pečenje, kako se ne bi lijepile. Da biste pripremili glazuru, margarin otopite na vatri i dodajte mu čokoladu razlomljenu na kockice, kao i dvije do tri kapi ulja za sjaj.

Štapiće za roštilj umočite u glazuru, zabodite u kuglice i stavite u frižider na 15 minuta. Glazura ovdje ima ulogu ljepila između kuglice i štapića. Kada su se kuglice stegle, umočite jednu po jednu u glazuru i okrećite štapić nad posudom s glazurom kako bi se višak čokolade ocijedio. Kuglice uvaljajte u šarene mrvice ili ukrasite po svojoj želji. Možete raditi uzorke od otopljene čokolade i kombinirati crnu, mliječnu i bijelu. Najbolje je štapiće zabosti u stiropor dok se čokolada ne stegne, a onda cake pops možete grupirati u buket i staviti u posudu, poslagati na tanjir ili naći neki drugi način za njihovo aranžiranje, ovisno o prilici.

 

Torta dijamantni prsten

Sastojci:

Tijesto za kolačiće:

500 g brašna

150 g brašna od oraha

150 g šećera u prahu

1/2 kašičice soli

3 jaja

350 g putera

1 kašika vanilijinog šećera

 

Glazura od krem ​​sira:

300 g krem ​​sira

500 g kremastog sira s niskim udjelom masti

600 ml gustog vrhnja

1 kašika vanilijinog šećera

120 g šećera u prahu

1/2 soka od limuna

 

Priprema:

Tijesto za kolačiće:

Nacrtajte prsten s mjerenjima na slici na papiru za pečenje i izrežite ga. Pomiješajte brašno, orahe, šećer u prahu, so, jaja, puter i vaniliju u zdjeli u lijepo tijesto za kolačiće i ohladite u frižideru 30 minuta.

Razvaljajte potom tijesto za kekse na papiru za pečenje, te ga jednostavno prebacite na lim za pečenje. Ranije pripremljenim crtežom izrežite željeni oblik. Ponovite ovaj korak još dva puta. Viljuškom probušite rupe u tijestu za kekse. Pecite 15 minuta na 160 Celzijevih stepeni. Pustite da se potpuno ohlade.

 

Glazura od krem ​​sira:

U međuvremenu pomiješajte krem ​​sir, nemasni krem ​​sir, šećer u prahu i limunov sok. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje za šlag dok ne postane savršeno tvrdo i lagano ga dodajte smjesi od kremastog sira. Ostavite da odstoji u fižideru jedan sat do čvrste konzistencije. Ukrase pripremite tako što ćete voće oprati i neke od njih narezati na kockice za ukrašavanje. Narežite 2/3 raznog voća da ih stavite između slojeva, a neke od slatkiša narežite na kockice. Krem sir stavite u vrećicu za cijevi i prvi sloj kolačića prekrijte glazurom i polovinom narezanog voća. Nježno stavite drugi sloj kolačića i ponovite ovaj postupak dva puta. Na vrhu ukrasite tortu. Ohladite preko noći i poslužite sljedećeg dana.

 

Macaronsi

Sastojci:

Za 25 macarona (tačan broj ovisi o veličini):

3 bjelanca

30 g šećera

110 g badema

200 g šećera u prahu

 

Priprema:

Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minutu. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Istucite bjelanca u čvrst snijeg. Šećer treba dodati dva puta, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite ofarbati macarone, najbolje je boju dodati u bjelanca dok ih miksate.

U bjelanca ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte prilično energično okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije. Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati.

Plehove obložite papirom za pečenje (zalijepite krajeve papira za pleh s malo smjese pa će vam biti lakše jer se papir neće micati). Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom pa istiskujte krugove jednake veličine, a tri centimetra razmaka ostavite između macarona. Ostavite macarone da se malo osuše tako na plehu. Znat ćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lijepili za prst kad ih dotaknete. Ugrijte rernu na 140 Celzijevih stepeni i pecite macarone 12-15 minuta.

 

Osnovni recept za kremu:

Sastojci:

2 žumanca

40 g šećera

50 ml mlijeka

100 g putera

 

Priprema:

Tucite žumanca i šećer dok ne posvijetle. Kuhajte mlijeko dok ne provri, zatim dodajte polako mlijeko u žumance pa opet sve miksajte dvije minute. Dodajte puter pa miksajte još dvije minute.

Ako želite kremu s okusom lješnjaka/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuhate, u njega dodajte 100 g fino mljevenih lješnjaka/badema, a ako želite kremu s okusom ruže, dodajte dvije kašičice ružine vodice pred kraj miksanja.

 

 

Neodoljivi keksići

Sastojci:

1 ½ šoljica putera

2 šoljice šećera

4 jaja

1 kašičica ekstrakta vanilije

5 šoljica brašna

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica soli

 

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiksajte puter i šećer dok ne postane glatko. Umutite jaja i vaniliju, a zatim umiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Pokrijte i ohladite preko noći.

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini te uz pomoć kalupa napravite željeni oblik. Keksiće poredajte na lim koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje te ih razmaknite po jedan centimetar.

Pecite keksiće od šest do osam minuta u zagrijanoj rerni, a kada poprime zlatnu boju, onda su gotovi. Potpuno ih ohladite i dekorirajte po želji.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti