Jeste li znali da i šminka ima svoj rok trajanja?

Piše: Redakcija

Sigurni smo da se u vašoj kozmetičkoj torbici može pronaći pregršt make up proizvoda, a za koje ni sami ne znate kada ste ih posljednji put koristili. Paleta sjenila koju ste kupili prije nekoliko godina, maskara koja umjesto efektnih trepavica ostavlja grudice, te ruževi za usne koji sada već imaju poprilično impresivan staž, samo su dio kolekcije koja se može pronaći u gotovo svakom neseseru.

No, kao i sve drugo što nas okružuje, tako i šminka ima svoj rok trajanja, a što je činjenica koju nerijetko ignoriramo. Šminke se teško odričemo jer neke proizvode jednostavno ne koristimo toliko često da bi ih zapravo do kraja potrošili, a pogotovo kada govorimo o proizvodima koje čuvamo za posebne prilike. S druge strane, upravo takvi proizvodi s vremenom postaju pravo leglo gljivica i bakterija, a što može toliko narušiti zdravlje, pa i izgled same kože da bi zapravo rok trajanja trebao biti od iznimne važnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOLLY TITHERIDGE (@_hollyt)

Ono što se najčešće može pronaći u make up kolekciji su ruževi, a s kojima bi se trebali pozdraviti u roku od dvije godine, što je negdje najčešći vremenski rok njihovog trajanja. Nakon ruža za usne, najpopularnija je maskara čija formula traje od prilike 3 do 6 mjeseci, zatim olovka za oči koja traje godinu dana, dok bi se tuša trebali odreći nakon čak 6 mjeseci. Sjenilo, rumenilo, kao i puder imaju nešto duži rok trajanja, između 1 do 2 godine, pa ne skladištite svoju šminku već nastojte u istoj i uživati!

Izvor: fashion.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti