MOVEMBER: Mjesec prevencije raka prostate, raka testisa i samoubistava kod muškaraca

Piše: Z.T.

„The Movember“ kampanja je od 2003. godine inspirirala više od pet miliona muškaraca da puste brkove svakog novembra. Razlog pokretanja ove kampanje je humanitarnog karaktera, a samo prve godine podizanja svijesti o muškom zdravlju, Fondacija je prikupila sredstva za nekoliko stotina programa koji služe prevenciji muških oboljenja, kao što su rak prostate i rak testisa. Biomedicinska istraživanja čine većinu ovih projekata, ali Movember prepoznaje da postoje i drugi načini koji mogu promijeniti liječenje i prevenciju za muškarce s dijagnozom ovih bolesti.

Fondacija „Movember“ najveća je dobrotvorna organizacija i jedina koja se bavi zdravljem muškaraca na globalnom nivou tokom cijele godine, te nekim od najvećih zdravstvenih problema s kojima se suočavaju muškarci, uključujući rak prostate i testisa. „Movember“ ima cilj osigurati da se znanje dijeli širom svijeta, da se omoguće istraživanja koja će uspostaviti efikasnija i bolja liječenja ovih malignih oboljenja kao i prevenciju samoubistava.

SVE ŠTO TREBATE DA ZNATE O RAKU PROSTATE

Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a s vremenom se može putem krvi i limfe proširiti u druge organe i tkiva. Srećom, rak prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma. Gotovo 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni. Pojavljuje se gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina. U početnoj fazi nema nikakvih simptoma. Kako se, međutim, zloćudno tkivo širi, može dovesti do sužavanja mokraćne cijevi, te uzrokovati probleme s mokrenjem. Tipični simptomi u poodmaklom stadiju uključuju: učestalo mokrenje (pogotovo noću), otežano mokrenje, nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja, krv u urinu. Rak prostate, iako drugi najčešći rak kod muškaraca, ne spada u najčešće uzroke smrti. Kod većine starijih muškaraca mogu se, barem mikroskopskim putem otkriti zloćudne ćelije, no svega tri posto umire od raka prostate. S obzirom na to da su to većinom spororastući tumori niskog stupnja zlućudnosti, stope preživljavanja su velike kod osoba kod kojih je dijagnosticiran u ranom stadiju. Kada se rak prostate otkrije u ranom stadiju, u 98 posto slučajeva je izlječiv. Ukoliko je bolest uznapredovala, stope izlječenja su niske. Rano otkrivanje raka je danas moguće redovnim godišnjim skriningom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrijednosti PSA u krvi.

 RAK TESTISA

Rak testisa najčešći je zloćudni tumor muškaraca od 18. do 35. godine. Najveći broj novooboljelih muškaraca je u dobnoj skupini od 30. do 34. godine. Na sve veću učestalost raka testisa kod mladih muškaraca najvjerovatnije utječu negativni faktori u okolišu, hronični stres i nezdrave životne navike, uz postojanje genetske sklonosti. Iako već samo postojanje dijagnoze maligne bolesti kod mlađe osobe uzrokuje izvjestan strah i osjećaj nemoći, rak testisa visoko je izlječiva bolest, pogotovo ako se na vrijeme prepozna. Kvalitet života nakon dijagnoze i liječenja gotovo je isti kao i prije bolesti. Nakon liječenja potrebna je aktivna i redovna kontrola, uz usvajanje zdravih životnih navika. Rak testisa jedna je od rijetkih malignih bolesti koja zahvata prvenstveno mlađe muškarce, shodno tome je bitno osvijestiti muškarce o riziku od obolijevanja od raka testisa te ih educirati o važnosti redovnog samopregleda. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je u više od 95% slučajeva. Danas je dostupna napredna dijagnostika, što uz precizne hirurške tehnike te moderne metode zračenja i hemoterapije doprinosi vrlo visokoj stopi izlječivosti ovog malignog oboljenja.

POZNATI MUŠKARCI KOJI SU PREBOLOVALI KARCINOME PROSTATE I TESTISA

Robert de Niro

Čak ni rak prostate nije mogao zaustaviti dobitnika Oscara Roberta De Nira. Poznat po ulogama “jakog momka” u filmovima, uključujući „Taksistu“ i „Pobješnjelog bika“, glumac je dokazao da ima hrabrosti i izvan ekrana, kada mu je dijagnosticiran rak prostate 2003. u dobi od 60 godina. Na njegovu sreću, ali i sreću njegovu porodice, prijatelja i fanova, stanje je otkriveno u ranoj fazi zbog redovnih pregleda. Zahvaljujući propisanoj terapiji, De Niro se u potpunosti oporavio 2011. godine, kada je postao i otac šesti put, zahvaljujući surogat majci.

Ben Stiller

Glumac Ben Stiller nije imao simptome ili porodičnu anamnezu bolesti kada mu je dijagnosticiran karcinom prostate 2014., u dobi od 48 godina. Stillerov rak izašao je na vidjelo nakon što je njegov doktor uradio test na prostata-specifični antigen (PSA) kao dio redovnog godišnjeg pregleda. Kada je Stillerov rezultat testa bio iznad referentne vrijednosti, njegov doktor je ponovo nakon šest mjeseci uradio kontrolni test. Tada je rezultat testa prikazao da su referentne vrijednosti još veće, poslije čega je Stiller morao uraditi još nekoliko pretraga i pregleda, koji su potvrdili da ima rak prostate. Nakon toga je podvrgnut operaciji, a svakih šest mjeseci redovno obavlja PSA testove. Stiller se javno obratio i rekao da mu je PSA test spasio život. Danas, u dobi od 54 godine, Stiller je izliječen i živi bez terapije.

Jaime “Taboo” Gomez

Reper grupe „Black Eyed Peas“, Jaime “Taboo” Gomez, nedavno je otkrio  da je bolovao od raka testisa. Karcinom mu je dijagnosticiran 2014. godine, nakon neobičnih bolova u leđima i neobjašnjive iscrpljenosti. Budući da se rak proširio do trenutka kada je dijagnosticiran, Gomez je morao proći operaciju i hemoterapiju. Sada se u potpunosti oporavio. Ovaj umjetnik danas širi svijest i prikuplja sredstva za prevenciju i liječenje karcinoma testisa i prostate.

Scott Hamilton

Scott Hamilton, osvajač zlatne olimpijske medalje, poznati je umjetnički klizač. U dobi od 38 godina dijagnosticiran mu je rak testisa. Nakon 12 sedmica hemoterapije i uspješne operacije, prebolio je rak. Hamilton je pomogao u osnivanju fondacije Scott Hamilton CARES (Cancer Alliance for Research, Education and Survivorship) s Cleveland Clinic Taussig Cancer Center, gdje se liječio od karcinoma testisa. CARES radi na unaprjeđenju istraživanja raka i promoviranju kvalitetne skrbi za oboljele od raka, preživjele i njegovatelje. Fondacija Scott Hamilton CARES prikupila je više od 10 miliona dolara za istraživanje i prevenciju raka.

 PITALI SMO STRUČNJAKA

 Prim. dr. Selver Šabanović, specijalist urolog
Ako su otac ili brat imali rak, veća je mogućnost obolijevanja

 Ko najčešće obolijeva od raka prostate i raka testisa?

– Rak testisa najčešće se javlja u trećoj i četvroj dekadi kod muškaraca, dakle od 20. do 40. godine. To se dešava u najpotentnijoj životnoj dobi. Vrhunac je negdje oko 35. godine. Kod muškaraca iznad 50 godina češće se javlja rak prostate.

Koji su najčešći uzroci raka prostate, a koji raka testisa?

– Kada je riječ o raku testisa, ne postoji decidno objašnjenje niti nešto dokazano. Međutim, kod raka prostate je dokazano da utječe genetska predispozicija, rizikofaktori. Dakle, ako su otac ili brat imali rak, veća je mogućnost obolijevanja. Zatim, etnička pripadnost. To znači da češće obolijevaju afroamerikanci, a manje bijelci.

 Kako se manifestiraju simptomi?

– Tegobe mogu, ali i ne moraju, biti prisutne, mogu biti kao kod upale prostate ili uvećane prostate. Jer, kod prostate se dešavaju upala, prostatitis, benigno povećanje i rak. Kod svih tih stanja javljaju se tegobe poput otežanog i učestalog mokrenja, peckanje, bolovi pri mokrenju ili bolovi u kičmenom stubu, kostima i slično. Međutim, kad je riječ o raku prostate, pacijent može biti bez ikakvih tegoba i simptoma.

 Kada se treba javiti doktoru?

– Potrebno je obavljati redovne preglede. Dakle, najvažniji su preventivni pregledi i rana dijagnostika. Što se ranije dijagnosticira, to je bolje i samim tim veće su šanse za izlječenje.

Koji je postupak liječenja?

– Razne su vrste pregleda, kao i laboratorijskih pretraga. Postoji specifični antigen PSA (prostata specifični antigen) koji se obično povećava kod raka. On se, međutim, javlja i kada je riječ o benignom povećanju prostate, dakle, ne mora nužno biti povezan s rakom. Rana dijagnostika se ustanovljava biopsijom, odnosno patohistološki. Na osnovu nalaza, subjektivnih simptoma pacijenta, rektalnog pregleda i PSA, postavlja se sumnja, nakon čega se radi biopsija. Kada se uradi biopsija, te bude potvrđeno ili dijagnosticirano patohistološki, može se reći da je riječ o raku. Tada se ustanovljava najbolja opcija tretmana, a više je metoda liječenja, od hirurškog, hormonskog do zračenja.

 Postoje li namirnice koje treba uvrstiti u prehranu i one koje treba izbaciti?

– Primijećeno je da muškarci koji konzumiraju mediteransku ishranu, te hranu koja je bogata likopenom poputa paradajza manje obolijevaju. Takvu ishranu konzumiraju Italijani. S druge strane, mnogo negativno utječu masna hrana, pušenje, konzumiranje crvenog mesa itd. S godinama se rizik povećava. Pacijentima se preporučuje da već od 40. godine krenu s preventivnim pregledima.

Koji je Vaš savjet muškarcima?

– Najvažniji su preventivni pregledi i rana dijagnostika.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti