Lagani „kristalni“ kolačići

Piše: Redakcija

One ne samo da izgledaju fenomenalno, već se i poigravaju sa našom maštom, čineći da vjerujemo da su za njihovu izradu zaista korišteni pravi kristali. Međutim, ako u planu nemate vjenčanje, a ipak želite da prijatno iznenadite svoje goste današnji prijedlog bi vam se mogao svidjeti. Riječ je o laganim „kristalnim“ kolačićima koji plijene svjetla reflektora.

POTREBNO – za 18 kolačića:

  • tijesto za kolače (2 i po šolje brašna, kašičica sode bikarbone, ½ kašičica praška za pecivo, 1 šolja putera, 1 i po šolja šećera, 1 jaje, 1 kašičica ekstrakta vanile)
  • 4 šolje šećera u prahu
  • 2 bjelanca
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • zlatni / smeđi šećer
  • 10 štapića bijelih kamenih bombona (white rock candy)
  • 15 štapića šarenih kamenih bombona

PRIPREMA:

Zagrijati rernu do 250 stepeni. Pleh obložiti papirom za pečenje. Tijesto za kolače razvući na brašnjavoj površini. Nožem isjeći oblike po želji, otprilike iste veličine. Prebaciti ih na pleh i peći dok ne porumene oko ivice, oko 10 minuta. Ostaviti ih zatim da se potpuno ohlade.

Električnim mikserom umutiti šlag od šećera u prahu, bjelanaca i ekstrakta vanile. Ako je potrebno dodati jednu kašiku vode. Prebaciti glazuru u plastičnu kesu sa zatvaračem. Isjeći mali otvor na vrhu kese. Nanijeti glazuru oko ivice kolača. Umočiti kolače u smeđi šećer, i ostaviti glazuru da se stegne.

Prebaciti kamene bombone u plastične kese, svaku boju posebno, i zatvoriti ih na vrhu. Poslužiti se oklagijom da se razbiju na sitne komadiće. Unutar zlatnih prstenova kolača ubaciti još glazure i centar ispuniti dobijenim usitnjenim kamenim bombonama. Ostaviti sve da odstoji najmanje 10 minuta. Prijatno!

Izvor: Zenskimagazin.rs

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti