Spleti me vješto

Piše: I.J.

Svi volimo pletenice, a, osim toga što su vječito IN, najbolja su opcija za kosu kad ste neodlučni kakvu frizuru napraviti. Vrijeme dosadnih pletenica je prošlo, mnoštvo je izbora kako ih možete stilizirati, a u nastavku pogledajte neke od najatraktivnijih i inspirirajte se za naredni izlazak

Francuska

Francuska pletenica je savršen izbor kada želite da promijenite frizuru, a da opet ta promjena ne bude drastična i napadna. Nikad ne izlazi iz mode, pravi se za pet minuta, i uvijek izgleda lijepo, romantično i ženstveno. Napraviti ovu frizuru nije nikakav podvig već je potrebno da pokupite gornji dio kose u rep na tjemenu providnom gumicom. Zatim uzmite po pramen kose sa strane i počnite da pletete. Dodajte po malo kose svakom pramenu dok pletete. Kad stignete do vrata, prebacite kosu naprijed i završite s običnom platenicom.

 

Riblja kost

Ovu pletenicu možete uz vrlo malo truda sami da ispletete. Potrebno je samo da imate dovoljno dugu kosu za ovu frizuru. S malo vježbe pletenje riblje kosti će postati rutina, a vi uvijek možete da imate romantičnu frizuru za svaku priliku. Češalj, ukrasna gumica za kosu, lak za kosu i malo vremena je sve što vam treba za ovaj poduhvat.

 

Bokserska

Najpopularnija reality zvijezda Kim Kardashian ne prestaje da diktira trendove, a novi su objeručke prihvatile mnoge poznate ličnosti. Ovoga puta riječ je o frizuri bokserske pletenice, a gotovo da nema djevojke koja ih nije isprobala. Lijepo izgledaju i na nijansiranoj kosi s pramenovima ili ultramodernoj „sijedoj“. Da biste napravili ovu frizuru, potrebno je da kosu podijelite na dva dijela, a najvažnije je da pažljivo procijenite širinu i debljinu pramenova i da ih čvrsto upletete.

Mljekarica

Ovakve pletenice su nekada nosile mljekarice i, iako joj porijeklo nije modernističko, ona je poprimila planetarnu popularnost. To je pletenica koja je s ukosnicama prihvaćena za kosu i podignuta oko glave kao vijenac. Brza i praktična, a preduslov je zaista duga kosa.

Pročitajte još