Upoznajte potomke ruske dinastije Romanov

Piše: Z.T.

Carska dinastija Romanov vladala je Rusijom od 1613. do rušenja monarhije 1917., u vrijeme Februarske revolucije. Po izumiranju dinastije Rjurikoviča, vlast je preuzeo ruski boljar Boris Godunov, nakon čije je smrti za cara izabran Mihajlo Fjodorovič Romanov, utemeljitelj nove carske dinastije. Početkom 20. stoljeća, Rusiju potresaju veliki socijalni nemiri koji su snažno utjecali na vladajući politički i društveni sistem. Buržoazija traži liberalne reforme i pravo na učešće u vlasti, dok boljševici traže revolucionarne promjene, oslanjajući se na široka nezadovoljstva u narodu.

Car Nikola II nije mogao srediti (ne)prilike u zemlji, a zbog narušenog zdravlja politika ga je sve manje zanimala. Godine 1914., izbio je Prvi svjetski rat u koji se uključila i Rusija. Međutim, zbog dugotrajnog rata, slaba ruska ekonomija je kolabirala, što je dovelo do vojne kapitulacije i izbijanja revolucije početkom 1917. godine, koja je prisilila cara Nikolu II na abdikaciju s carskog prijestolja. Vlast je preuzela Privremena vlada, predvođena Grigorijem Lavovim. Krajem iste godine, izbila je Oktobarska revolucija kojom su vlast preuzeli boljševici pod vodstvom Lenjina. Kako bi se osigurali od potencijalnog povratka cara na vlast, boljševici su 1918. godine u Ekaterinburgu strijeljali cara zajedno sa suprugom i svom djecom. Također, mjesec ranije likvidirali su i Nikolinog mlađeg brata Mihajla.

Potomci dinastije Romanov žive širom svijeta. Iako je obnova dinastije nemoguća, oni ostaju prinčevi i princeze koji čuvaju baštinu svoje rodbine.

ANDREJ ANDREJEVIČ ROMANOV

Princ Andrej Romanov (1923.-2021.), praunuk Nikolaja II i prapraunuk Nikolaja I, donedavno je bio glava dinastije Romanov. Andrej je preminuo u novembru ove godine, u 98. godini. Njegov otac, princ Andrej Aleksandrovič (1897.-1981.), napustio je Rusiju na brodu „HMS Marlborough“ Kraljevske mornarice u decembru 1918. i uspio izbjeći strahote koje je revolucija priuštila Romanovima koji su ostali u Rusiji. Princ Andrej odrastao je u Engleskoj, a učestvovao je u Drugom svjetskom ratu kao mornar, te potom emigrirao u SAD, gdje je radio kao agronom, broker, agent za promet nekretninama, stolar i na mnogim drugim pozicijama. Postao je poznat kao umjetnik, iako nije imao formalno umjetničko obrazovanje. Dva puta se ženio i ima troje djece. Do svoje smrti, Andrej je živio sa suprugom, američkom slikaricom Inez Storer, u Invernessu u Kaliforniji.

 

OLGA ANDREJEVNA

Olga Andrejevna Romanov (71) ruska je princeza i potomak kuće Romanov. Ona je polusestra princa Andreja Andrejeviča i predsjednica „Udruženja članova porodice Romanov“, organizacije legitimnih potomaka cara Nikolaja I po muškoj liniji. Olga Andrejevna školovala se privatno u kući Provender u Kentu u Engleskoj, veličanstvenoj građevini iz 13. stoljeća koja je pripadala njenoj majci. Naslijedila je dvorac i imanje od 12 hektara 2000. godine te prikupila novac za obnovu, a zatim ga djelomično otvorila za javnost.

 

ROTISLAV ROTISLAVOVIČ

Princ Rostislav Rostislavovič Romanov (36) trenutno je potpredsjednik „Udruženja članova porodice Romanov“. Rođen je i odrastao u SAD-u, a umjetničko obrazovanje stekao je na „Visokoj školi Falmouth“.  Rostislav je jedini živući Romanov koji često putuje u Rusiju. Jedne prilike je radio kao dizajner u tvornici satova “Raketa” i dizajnirao sat posvećen 400. godišnjici dinastije Romanov. Pomalo govori ruski (stalno ga usavršava) i pravoslavni je vjernik. S obzirom na to da niti jedan od trojice sinova sadašnje glave dinastije Romanov Andreja Andrejeviča nema muško potomstvo, Rostislav će jednog dana, vrlo vjerovatno, postati glava porodice Romanov. Princ Rostislav jedini je Romanov koji se vratio u Rusiju, iako samo privremeno. Vratio se u Rusiju 2009. godine, te je tamo proveo dvije godine učeći ruski jezik. Trenutno živi u Istočnom Sussexu u Engleskoj.

 

NATALIJA NIKOLAJEVNA

Princeza Natalija Nikolajevna Romanova (69) najstarija je kćerka princa Nikolaja Romanoviča Romanova (1922.-2014.), bivšeg predsjednika „Udruženja članova porodice Romanov“. On je bio prapraunuk cara Nikolaja I. Natalija Nikolajevna udala se 1973. godine za Giuseppea Consola (73), tada naučnika i novinara, a kasnije italijanskog političara, senatora i zastupnika. Njihova kćerka Nicoletta Consolo (umjetničko ime Romanoff) rođena je 1979., a sin Enzo Manfredi tragično je preminuo 1997., u dobi od 21 godine.  Porodica živi u Rimu.

 

NIKITA ROSTISLAVOVIČ

Princ Nikita Rostislavovič Romanov (33) mlađi je brat Rostislava Rostislavoviča. Rođen je u Londonu, nakon što su se njegovi roditelji preselili u Veliku Britaniju iz Sjedinjenih Država. Nikita Rostislavovič jedan je od savremenih Romanova o kojima vrlo malo znamo. Prvi je put posjetio Rusiju 1998. godine, kada je prisustvovao svečanosti pokapanja posmrtnih ostataka cara Nikolaja II, carice Aleksandre Fjodorovne, velikih kneginja Olge, Tatjane, Anastasije i njihove pratnje. Diplomirao je na Univerzitetu Northumbria, a sada živi u New Yorku, gdje radi kao stručnjak u oglašavanju.

 

 

 

Pročitajte još