Za posebni dodir nepca

Piše: I.J.

Vrijeme je blagdana, kada s ljubavlju pripremamo brojne delicije za svoje najdraže. Donosimo vam recepte kojima ćete proširiti svoj kulinarski repertoar i obogatiti trpezu

Punjene smokve u čokoladi

Sastojci:

smokve

60 g svježeg ili mascarpone sira

150 g tamne čokolade

45 g sjeckanih badema, lješnjaka ili oraha

 

Priprema:

Operite smokve pa ih dobro osušite. Nožem napravite malu rupu gotovo pri dnu svake smokve. Napunite s malo svježeg sira, otprilike pola kašičice, te zagladite tako da smokva i dalje zadrži svoj oblik. Kada ste napunili sve smokve, stavite ih u frižider na 30 minuta. Otopite čokoladu na pari, a bademe, lješnjake ili orahe usitnite. Umočite punjene smokve u čokoladu, a zatim u orašaste plodove. Stavite na papir za pečenje i pospremite u frižider, kako bi se čokolada stisla. Poslužite hladno.

 

Biftek u umaku od crnog vina

Sastojci:

700 g junećeg bifteka (4 kom)

mješavina aromatičnih bibera (prema ukusu)

1 dcl crnog vina

3 velike kašike domaćeg pekmeza od šljiva s komadićima šljiva

3 kašike tamnog soja sosa

1-2 kašike kukuruznog skroba

so

 

 

Priprema:

Juneći biftek nasijecite na medaljone debljine približno tri centimetra te pobiberite mješavinom aromatičnih bibera i umotajte u prijanjajuće kesice. Ostavite da odstoje jedan dan u frižideru.

Ispecite bifteke pa ih izvadite iz tave. Potom, u istu tavu uspite dcl crnog vranca i kuhajte da se saft od bifteka otopi u vinu. U tavu dodajte tri kašike domaćeg pekmeza od šljiva s komadićima šljiva, tri-četiri kašike tamnog soja sosa, dva prstohvata bibera i sačekajte da sve lijepo provri. Biftek vratite u saft i kuhajte još minut-dva s obje strane.

Biftek potom ocijedite i postavite na tanjire za posluživanje. U sos dodajte razmućenu kašičicu gustina i tako pripremljenim sosom prelijte biftek te, prema ukusu, pospite komadićima chili paprike.

 

Sultanova sarma

Sastojci:

100 g kokosa

1 l mlijeka

120 g šećera

60 g oštrog brašna

60 g gustina

2 kašike kakaa

100 g čokolade za kuhanje

100 g margarina

200 ml slatke pavlake

 

Priprema:
U pleh dimenzija 40×34 centimetra pospite ravnomjerno kokos. U 200 mililitara mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte nekoliko minuta na blagoj vatri, dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu. Kremu nanesite ravnomjerno po plehu koji ste posuli kokosom, ali pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom.

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. Umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u frižider.

 

DOBRO JE ZNATI

Od cijelog kokosovog oraha mogu se dobiti kokosova voda, mlijeko, puter, odnosno ulje, brašno i na kraju simpatična zdjelica.

Kokos je svestrana i veoma ukusna biljka

Samo jedan veliki tvrdi orah sadrži brojne pojedinačne sirovine.

Beneficije kokosa možete iskoristiti u gotovo svakom segmentu života, kako u kuhinji, tako i u kozmetici.

 

Zimski smoothie s brusnicama i goji bobicama

Sastojci:

100 g jagoda

1 kruška

50 g brusnica

1 kašika goji bobica

150 ml vode

Priprema:

Goji bobice stavite u vodu i pustite 20-ak minuta da omekšaju. Potom sve sastojke stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

 

Nutritivna vrijednost:

Energetska vrijednost: 170 kcal

Ugljikohidrati: 42 g

Proteini: 3 g

Masti: 4 g

 

Benefiti brusnice

Brusnica se diči titulom superhrane, držeći se tako visoko na ljestvici supernamirnica bogatih nutrijentima i antioksidansima, što dokazuje koliko je vrijedna i značajna za naš organizam te objašnjava zainteresiranost stručnjaka i ljubitelja zdrave prehrane za konstantnim proučavanjem njenih zaštitnih svojstava, kao i za pronalaženjem kreativnih načina redovite implementacije u zdrave jelovnike. Visok nivo antioksidansa i različitih fitonutrijenata, s dominirajućim pigmentima proantocijanidina te antocijanina, brusnici, osim lijepe crvene boje, daju i antioksidativna, protuupalna te antibakterijska svojstva.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti