Krompir na drugačiji način, hrskav i savršeno ukusan

Piše: S.P.

Zima je idealno doba za pripremu krompira na razne načine. “Harmonika” krompir super je ideja za laganu večericu, a uz njega možete poslužiti salatu, omiljeni sir ili vrhnje.

SASTOJCI:

  • 6 krompira
  • 4 kašike maslaca, rastopljenog
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
  • Morska so, po ukusu

PRIPREMA:

Zagrijte rernu na 220 °C. Postavite krompir na dasku za rezanje i stavite štapić na dasku, tik uz obje strane krumpira. Oštrim, tankim nožem napravite duboke okomite posjekotine u razmaku od par centimetara, ali bez rezanja cijelog krompira. Štapići bi vas trebale spriječiti da slučajno ne isječete krumpir previše duboko.

Krumpire koje ste izrezali stavite u posudu za pečenje, malo odmaknute jedne od drugih, tako da svaki ima svoje mjesto te malo rastvorite posjekotine. Zatim začinite krompir tako što ćete u maloj zdjeli pomiješati rastopljeni maslac, ulje i peršun.

Pospite ih preko krompira, a zatim četkom za tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca i ulja između kriški svakog krompira. Pospite solju. Pecite 1 sat i 15 minuta ili dok krompiri ne poprime zlatnu i hrskavu boju. Poslužite vruće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti