Kalorične i jake: Torte idealne za hladne dane

Piše: I.J.

Dolaze nam praznici, što znači da moramo zasukati rukave i praviti omiljene slastice uz koje ćete uživati s porodicom i prijateljima. Ukoliko još nemate ideju koju tortu napraviti, inspirirajte se u nastavku

 

Raskoš s orasima i višnjama

Sastojci:

14 bjelanaca

14 kašika šećera

2 žumanca

14 kašika mljevenih oraha

4 kašike brašna

1 kašičica praška za pecivo

 

Prvi fil:

12 žumanaca

2 jaja

6 kašika šećera

150 g bijele čokolade

250 g margarina

200 g mljevenih pečenih lješnjaka

2 kašike šećera u prahu

 

Drugi fil:

300 g šlaga u prahu

gazirana mineralna voda, prema potrebi

 

Glazura:

250 g mliječne čokolade

2 dcl kisele pavlake

 

I još: višnje iz tegle ili smrznute

 

Priprema: 

Umutite sedam bjelanaca uz postepeno dodavanje sedam kašika šećera u čvrst snijeg. Na kraju dodajte žumance i umutite najmanjom brzinom. Lagano dodajite miješajući sedam kašika oraha, dvije kašike brašna i 1/2 kašičice praška za pecivo.

Izlijte u pleh dimenzija 25×35 cm obložen pek papirom. Pecite 15-20 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Cijeli postupak ponovite još jednom, treba da dobijete dvije kore. Za prvi fil umutite žumanca i cijela jaja sa šećerom pa kuhajte na pari. Čim se zagrije, dodajte bijelu čokoladu izlomljenu na komadiće i sve zajedno miješajte 15-ak minuta. Ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin sa šećerom u prahu. Sjedinite fil od žumanaca, margarin i lješnjake.

Za drugi fil umutite čvrst šlag uz postepeno dodavanje mineralne vode. Slažite tortu na sljedeći način: kora – prvi fil – višnje – drugi fil – kora – prvi fil – višnje – drugi fil. Preko drugog fila stavite glazuru za koju ćete istopiti mliječnu čokoladu na pari. Čim se istopi, sklonite je s vatre i dodajite kašiku po kašiku kisele pavlake uz intenzivno miješanje. Dobit ćete mnogo glazure. Premažite obilno tortu sa svih strana.

Napomena: Ne brinite ako vam na početku djeluje da se torta neće dobro stegnuti. Kad je stavite u frižider, više neće biti problema. (u krugić)

 

 

Torta od kafe

Sastojci:

Za kore:

3 jaja

120 g šećera u prahu

2 bjelanca

120 g brašna

½ kašičice cimeta

1 kašičica mljevene kafe

1 kašičica praška za pecivo

 

Za fil:

100 g putera

150 g putera od kikirikija

2 kašike šećera

100 ml slatke pavlake

 

Za preliv:

100 g čokolade

1 kašičica putera

2 kašičice vode

šećera u prahu po ukusu

 

 

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. Ulupajte jaja sa šećerom. Posebno umutite bjelanca. Brašno pomiješajte s cimetom, kafom i praškom za pecivo, pa umiješajte u jaja zajedno sa snijegom od bjelanaca. Smjesu sipajte u podmazan kalup pa pecite u rerni 40 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Za fil umutite oba putera sa šećerom i umućenom slatkom pavlakom. Biskvit uzdužno presijecite tako da dobijete tri kore. Prvu i drugu koru premažite filom. Preliv napravite tako što ćete istopiti čokoladu s malo vode, šećerom i puterom. Premažite time tortu i ostavite je u frižideru najmanje tri sata prije služenja.

 

Čoko-nugat torta

Sastojci:

Za biskvit:

8 jaja

22 dkg glatkog brašna

21 dkg šećera

1 vanilijin šećer

3 dkg kakaa

0,5 dcl mlijeka

0,5 dcl ulja

50 g mljevenih lješnjaka

 

Za kremu:

7 dcl mlijeka

10 dkg šećera

5 žumanaca

3 dkg oštrog brašna

200 ml slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

5 kašika kakaa

 

Za glazuru:

300 g čokolade za kuhanje

100 ml slatkog vrhnja

usitnjeni lješnjaci

 

Priprema:

Biskvit:

Jaja i šećer pjenasto izradite. Dodajte brašno i vanilijin šećer. Miješajući postepeno dodajite mlijeko i ulje. Dodajte kakao i dobro promiješajte. Na kraju, dodajte mljevene lješnjake i još jednom ručno promiješajte. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje i malo više od polovine smjese za biskvit. Od te smjese potrebno je dobiti dvije biskvitne podloge. Pecite na 180 Celzijevih stepeni 20-ak minuta, ovisno o rerni. Ponovite postupak s ostatkom smjese za biskvit. Prvi pečeni biskvit prerežite po sredini, kako biste dobili dvije jednake podloge, tako da sveukupno imate tri biskvita.

Izrada kreme:

Od navedene količine mlijeka odvojite malo sa strane. Ostatak stavite da prokuha. S hladnim mlijekom izmiješajte šećer, žumanca i oštro brašno te dodajte prokuhanom mlijeku neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Sklonite s vatre. Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Dok se krema hladi, izradite slatko vrhnje. Čokoladu za kuhanje otopite na pari i prohladite je. Kad se krema ohladila, dodajte joj šlag i čokoladu i sve dobro promiješajte. Za glazuru, otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem.

 

Izrada:

Postavite jedan dio biskvita na stalak za tortu. Premažite čokoladnom kremom. Preko kreme stavite drugi dio biskvita, pa zatim premažite kremom. Tako i s trećim biskvitom, i preko njega premažite ostatak kreme. Ostatak kreme iskoristite i premažite rubove torte. Na kraju, prelijte tortu čokoladnom glazurom i pospite komadićima lješnjaka. U slast!

 

 

Zimska torta s orasima i lješnjacima

Sastojci:
Za biskvit:

50 g putera

100 g brašna

100 g mljevenih oraha

1/3 kesice praška za pecivo

4 jaja

200 g šećera

 

 

Za fil:

100 g Nutelle

700 ml slatkog vrhnja

7 kašičica učvršćivača za šlag

75 g mljevenih lješnjaka

cijeli lješnjaci

Za glazuru:
80 g margarina

100 g čokolade za kuhanje

2-3 kapi ulja

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Rastopite puter i pustite ga da se ohladi. Pomiješajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Umutite žumanca sa šećerom, a bjelanca odvojeno. Pomiješajte žumanca i mješavinu s brašnom, dodajte rastopljeni puter i na kraju polako umiješate bjelanca. Prespite masu u okvir za kolače obložen papirom za pečenje (promjera 25 cm). Pecite 25–30 minuta. Podgrijte Nutellu. Umutite slatko vrhnje sa sedam kašičica učvršćivača za šlag, pa umiješajte Nutellu i dvije kašike mljevenih lješnjaka. Vratite koru u okvir za kolače u kojem se pekla, sipajte na nju krem i ostavite tortu četiri sata u frižideru, da se ohladi i stegne. Margarin stavite u šerpicu i zagrijte do vrenja. Sklonite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu i ulje. Miješajte kašikom dok se sva čokolada ne istopi i prelijte tortu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se stegne, pa tek onda vratite tortu u frižider. Ukrasite po želji.

Pročitajte još