Boja 2022. godine: Zavolite je i vi!

Piše: Z.T.

Svjetski institut za boje „Pantone“ nedavno je objavio boju koja će obilježiti 2022. godinu, a riječ je o nijansi PANTONE 17-3938 „Very Peri“. Kako su objasnili iz Instituta, živimo u transformativnim vremenima, a ova boja je simbol tranzicije kroz koju prolazimo. Kako izlazimo iz intenzivnog perioda izolacije, naša se poimanja i standardi mijenjaju, a naši fizički i digitalni životi spojeni su na neke nove načine.

Digitalni dizajn pomaže nam da rastegnemo granice stvarnosti, otvarajući vrata dinamičnom virtuelnom svijetu u kojem možemo istraživati i stvarati nove mogućnosti boja. Ako na to dodamo i porast videoigara, popularnost metaverzuma i rastuću umjetničku zajednicu u digitalnom prostoru, može se reći da PANTONE 17-3938 „Very Peri“ ilustrira fuziju modernog života.

Prvi put u svojoj historiji Institut je stvorio novu boju koja je odraz globalne inovacije i transformacije. Kako društvo nastavlja prepoznavati boju kao oblik komunikacije i način izražavanja i utjecaja na ideje i emocije, složenost ove nove plave nijanse prožete crveno-ljubičastom bojom naglašava široke mogućnosti koje se nalaze pred nama, stoji u poruci Instituta koji svoja predviđanja za godinu pred nama temelji na analizi postojećih modnih trendova, tehnologija i ekonomskih uslova.

Inovatori boje smatraju da je riječ o nijansi koja budućnost predstavlja u novom svjetlu, a rezultat je gotovo jednogodišnjih istraživanja i predviđanja trendova Instituta za boje „Pantone“, koji trendove počinje promatrati u rano proljeće. Osim što se ova boja često pojavljivala u videoigrama popularnim među Z generacijom, ima svoje korijene i u prirodi.

Biljke kao što su jorgovan i lavanda pružale su umirujući osjećaj tokom haotičnih vremena. „Very Peri“ imala je svoje mjesto i na modnim pistama i u najavama trendova za proljeće 2022. godine. U svakom slučaju, riječ je o novoj boji koja nudi novu perspektivu.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti