Skandaloznog princa pohlepa je umalo koštala glave, oženio je rodicu, no ništa ga nije slomilo kao smrt supruge

Piše: Redakcija

Princ Hans-Adam II. (76) na čelu je lihtenštajske kraljevske porodice od 1989., a njegova vladavina je obilježena s nekoliko skandala.

Rođen je 14. februara 1945. u Zurichu kao najstariji sin princa Franza Josepha II. i princeze Gine te mu je krsni kum bio papa Pius XII. Njegov otac je došao na prijestolje Lihtenštajna kada mu je 1938. umro ujak princ Franz II. koji nije imao djece.

Hans-Adam je završio studij biznisa i ekonomije u švicarskom gradu St. Gallenu, a tron je preuzeo 13. novembra 1989. kada mu je preminuo otac. Zadnjih nekoliko mjeseci je za princa teško jer je njegova supruga, princeza Maria, koja je bila omiljena zbog svog humanitarnog rada, umrla 21. augusta 2021. u 82. godini.

Tri dana prije smrti je imala moždani udar i završila u bolnici u Grabsu. U Lihtenštajnu je nakon što je umrla, proglašeno sedam dana žalosti i zastave su bile na pola koplja.

Hans-Adam i Marija su se zaljubili na prvi pogled i bili su u braku od 30. lipnja 1967., a zanimljivo je da mu je ona bila rođakinja u drugom koljenu. Supružnici su dobili sinove, prinčeve Aloisa, Maximiliana i Constantina te kćer, princezu Tatjanu.

Inače, Hans-Adam je na čelu druge najbogatije kraljevske porodice u Europi s imovinom od 3.5 milijardi dolara. Ispred njega je veliki vojvoda Henri od Luksemburga sa četiri milijarde dolara.

Ipak, lihtenštajski princ ga nadmašuje jer ima i svoje privatno bogatstvo od 7.6 milijardi dolara, budući da njegova obitelj posjeduje bankarsku grupu LGT. Usto, vlasnik je zavidne kolekcije umjetnina koja je izložena u privatnom Lihtenštajskom muzeju u Beču.

No sve to, kako se čini, nije dovoljno Hansu-Adamu koji je bio usred nekoliko skandala s pranjem novca i utajom poreza. Ima sreće pa nije zakonski nastradao, a prema pisanju stranih medija, multinacionalne švicarske kompanije su prale novac, koji su koristile za mito, preko Lihtenštajna.

Hans-Adam je izazvao i dvije konstitucionalne krize u svojoj zemlji i jedna je bila ona iz 2003. Tada je bio raspisan referendum za proširenje njegovih ovlasti i princ je prijetio da će napustiti Lihtenštajn ako mu rezultati glasovanja ne budu išli u korist.

Izvor: Story.hr

(I.J.)

Pročitajte još