Rast prvih zubića: Olakšajte svojoj bebi ovim trikovima

Piše: Redakcija

U prvim mjesecima života bebe, sve je novost. Svaki mjesec donosi nove razvojne prekretnice, a mališanove nove poduhvate dočekujemo s ovacijama. No, kada između petog i sedmog mjeseca života počnu rasti prvi zubići, roditelji će se često susresti s bebinim nemirom, razdražljivošću, plačljivošću pa čak i lošim snom. Tada nam treba strpljivost, nježnost i ponešto provjerenih trikova.

Šta svaki roditelj treba znati o nicanju zubića?

Iako nicanje prvih zubića može proći i neopaženo, može se dogoditi i druga krajnost, a to je da beba dobije blago povišenu tjelesnu temperaturu pa čak i proljev koji se objašnjava pojačanom salivacijom i gutanjem sline. U tim izazovnim sedmicama, osim što dijete jače slini, desni oko izbijajućeg zuba su mu natečene i osjetljive te ima potrebu stavljati svoje ruke u usta i trljati desni kako bi ublažilo nelagodu i bol.  Kada to primijetimo, vrijeme je da nađemo sitnice koje će u ovom razdoblju olakšati mališanov život.

Kako olakšati nicanje prvih bebinih zubića?

Gumene igračke koje se mogu rashladiti u frižideru odlična su prva pomoć i umirenje za nadražene desni. Vodite računa da su igračke od materijala koji ne sadrži štetne tvari i boje jer će ih mališan bespoštedno grickati. Danas postoje različite grickalice, od onih koje su oblikovane primarno za masažu desni i nepca, do drugih koje su najbolje za zamrzavanje što ih čini idealnim hladnim oblogom. Ponudite mališanu izbor i otkrijte što ga umiruje.

Osim igračaka, možete zamrznuti i komadiće voća. Dobro će doći banana ili jabuka, no eksperimentirati možete i s drugim voćem koje dijete voli ako je primjereno dobi djeteta. Beba će ga grickati, istovremeno će voće hladnoćom umirivati upalu i smanjiti bol, a i sladak okus joj privremeno može odvratiti pažnju s njenih muka.  Bebi dodir može olakšati nelagodu pa im prstima možete masirati desni. Naravno, osigurajte da su ruke čiste, bez krema ili dezinficijensa, a mališanu možete dopustiti grickanje prstiju što će ga dodatno smiriti.

Bebi je potrebno puno nježnosti, igre i maženja

Svaki roditelj zna što će baš njegovom mališanu donijeti olakšanje, pa pripazite na one sitnice koje dijete voli i koje će mu odvratiti pažnju. Osigurajte puno maženja i igranja, okružite ga igračkama, stvarima i ljudima koje voli. Tako pažnju barem nakratko može skrenuti s boli.  Kada zubići niknu, pa bili tek i oni prvi na donjoj čeljusti, ne zaboravite na higijenu.

Već i samo ta dva prva zubića trebaju redovno četkanje što, dok rastu, bebi također može donijeti olakšanje. Čak i ako izbjegavate dude varalice, u ovom izazovnom razdoblju za bebu možete njome bebi pomoći da prebrodi bol i nelagodu. Naime, njome beba pritišće na osjetljivo mjesto i može si sama masirati bolne desni, a ritam sisanja također može smanjiti nervozu i umiriti bebu.  Vodite računa da pred spavanje ne dajete djetetu slatke napitke jer od ovog trenutka računa morate voditi i o karijesu. Do treće godine vašem dječaku ili djevojčici rast će svi mliječni zubi pa je dobro imati osnovne alate koji će olakšati nelagodu.

Gelovi za masažu desni od velike su pomoći

Odlična pomoć su i gelovi za masažu desni koje možete kupiti u apotekama. Vodite računa da to budu visokokvalitetni proizvodi bez štetnih dodataka poput šećera koji mogu uzrokovati karijes na prvim zubićima.

 

Izvor: miss7.24sata.hr

(S.P.)

Pročitajte još