Najukletija kraljevska porodica Evrope: Monegaški plemići nemaju sreće u braku

Piše: Selma Hodo

Porodica Grimaldi na vlast u Monaku došla je u 13. vijeku. Prema legendi, Francesco Grimaldi je davne 1297. godine, kao prvi član porodice Grimaldi, uspio osvojiti vlast nad obalnom stijenom i to tako da je ušao preobučen u franjevca. Opijen moći, Grimaldi je krenuo u obračun s hereticima i vješticama, a takva sudbina nije zaobišla ni lijepu djevojku koju je silovao. Ona je tada proklela cijelu porodicu, bacivši kletvu da nikada nijedan član porodice Grimaldi neće pronaći sreću u braku.

Misterija smrti princeze Grace

Svjetsku slavu porodica Grimaldi postigla je 1956. godine, kada se princ Rainier III oženio holivudskom glumicom i oskarovkom Grace Kelly. Budući da su u braku proveli 26 godina, svi su se nadali da su upravo Grace Kelly i princ Rainier III napokon razbili prokletstvo, no nije bilo tako. Princeza Grace tragično je preminula 1982., kada je imala samo 52 godine.

Naime, princeza je poginula dok je vozila svoju kćerku Stephanie na željezničku stanicu. Grace od Monaka je 13. septembra 1982. godine sletjela s litice, a smrt je proglašena dan kasnije. Prve informacije koje su dobili mediji tada nisu ukazivale na povrede opasne po život, no drugi dan svijetom je zavladala tišina. Kasnije je njen hirurg kazao kako vjeruje da je Grace doživjela moždani udar prije ulaska u automobil, a kasnije je princeza dobila još jedan težak udar. Nakon toga je porodica odlučila da princezi isključi aparate koji su je održavali u životu. Njenu sahranu pratilo je gotovo 100 miliona ljudi. Princ Rainier II nakon smrti svoje voljene supruge nikada se više nije ženio, a 2005. godina je pokopan pored nje na imanju porodice Grimaldi.

Divlja princeza Stephanie

Princeza Stephanie je mnogo patila nakon smrti svoje majke, budući da je ona bila pored nje kada se nesreća dogodila. Stephanie je tada imala samo 17 godina, a iz nesreće je izašla s nekoliko slomljenih rebara i slomljenom ključnom kosti. Međutim, u javnosti su se pojavile teorije kako je upravo ona bila krivac za smrt svoje majke. Tu priču zahuktao je Sesto Lipio, lokalni stanovnik koji je rekao kako je vidio da je automobil vozila djevojka dok je žena sjedila iza nje. Druga pak teorija govori o tome kako su se majka i kćerka svađale u automobilu, te da je zbog toga Grace izgubila kontrolu nad volanom. No, šta se tačno dogodilo nikada se neće saznati, a sumnje dodatno podgrijava i činjenica da je zaposlenicima palače naređeno je tada da ostanu do daljnjega na odmoru te su o smrti princeze doznali iz medija.

Tada počinje  raskalašeni i krajnje skandalozni život princeze Stephanie. Ona je prva u porodici počela voditi uzbudljii avanturistički život, a 1991. godine zaljubila se svog tjelohranitelja Daniela Ducrueta i rodila mu dvoje djece. No samo nakon godine braka Daniel je uhvaćen u prevari s Muriel Mol-Houteman, koja je te iste godine ponijela titulu Miss golih grudi u Belgiji. Nakon toga se Stephanie udala za portugalskog akrobata u cirkusu, Adansa Lopeza Peresa. Brak je, baš kao i prvi, potrajao tek godinu.

Princeza Caroline i tri propala braka

 

Princeza Caroline je nakon smrti majke naslijedila mjesto prve dame Monaka. Ona se prije majčine smrti udala za 17 godina starijeg bankara Philippea Junota. Par se upoznao dok je princeza studirala u Parizu. Nakon što je otkrila da joj je suprug nevjeran, dvije godine kasnije predala je papire za razvod. Iako joj je Katolička crkva odbila poništiti brak, to je nije omelo da se 1983. godine uda za italijanskog biznismena Stefana Casiraghija, kojem je rodila troje djece. Ovaj brak trajao je sedam godina, kada je prekinut tragičnom smrti njenog supruga. Naime, Stefano je poginuo u sudaru dvaju glisera.

Nekoliko godina kasnije udala se za princa Ernstoma Augusta V Od Hanovera, koji je zbog nje okončao svoj prijašnji brak. Iako ne žive zajedno od 2010. godine, nikada nisu potpisali papire za razvod. Razlog za razdvojenost je, kako se šuškalo u javnosti, njegova teška narav i česti fizički i verbalni ispadi.

Princ Albert i depresivna princeza Charlene

Princ Albert II godinama je živio krajnje razuzdanim životom. Povezivali su ga sa mnogim slavnimam damama poput Sharon Stone, Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell i Claudije Schiffer, ali on je 2011. godine odlučio pred oltar odvesti bivšu olimpijku u plivanju Charlene Wittstock. No, dan prije vjenčanja počeli su problemi između ovog para. Priča se da je mladenka pokušala pobjeći iz Monaka večer prije vjenčanja, međutim, presreli su je na aerodromu te je vraćena u palaču. Vjenčanje je obavljeno, a ostale su upamćene suze koje je tužna princeza prolila na svom vjenčanju. U braku su dobili blizance Jacquesa i Gabriellu, a princ Albert II na popisu ima još vanbračne djece. Sa stjuardesom iz Toga ima sina Alexandra Costu, a s prodavačicom nekretnina iz Amerike kćer Jazmin Grace Grimaldi. Tada 22-mjesečnog sina priznao je javno šest dana prije negoli je naslijedio tron, a iduće godine otkrio je i pravu istinu o kćeri koja je tada već imala 14 godina.

Posljednjih mjeseci ova porodica je pod lupom javnosti zbog Charlene i njene hospitalizacije. Naime, iako iz palače tvrde kako je ona bila dobrovoljna, javnost pak tvrdi da ju je porodica prisilno hospitalizirala kako bi spriječila razvod. Naime, princeza želi razvod otkako je Alberta uhvatila u prevari.

 

 

Pročitajte još