Bh. glumica Maja Izetbegović: Gluma mi je podarila najljepše momente slobode i smisla

Piše: Ilma Jakubovic

Predstava “Ljubičasto” je priča o porodici, odnosima i podrazumijevanjima unutar porodice, utjecaju društvenih faktora na kreiranje međusobnih relacija. Ulogu nastavnice Dušice A. pamtim po divnom procesu koji smo imali tokom rada na predstavi i po tome što me uvijek podsjeti na besmisao i glupost rata. Lijepo je dobiti priznanje, a još ljepše pred sebe postaviti novi izazov

Glumica Maja Izetbegović (36) godinama pokazuje raskošnost talenta, a u svoju biografiju upisala je brojne uloge za koje je nerijetko nagrađivana, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji i Hrvatskoj. Vrsna glumica članica je ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu, a sarađivala je sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), Narodnim pozorištem Sarajevo, Scenom MESS i East West Centrom.

Sarajku čiji talent publika uvijek nagrađuje gromoglasnim aplauzom, prozvali su “kraljicom scene”. Široka je lepeza uloga koje je Maja utjelovila i svaka je na svoj način posebna. Na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu zaigrala je predstava “Ljubičasto” bosanskohercegovačke rediteljice Selme Spahić, a osim Maje uloge su ostvarili i Tatjana Šojić, Boris Ler, Davor Golubović, Sabit Sejdinović i Anja Kraljević.

S Majom smo razgovarali o predstavi, ljubavi prema ovom pozivu, a otkrila nam je i koji angažman će joj ostati u najljepšem sjećanju.

– Predstava “Ljubičasto” je priča o porodici, odnosima i podrazumijevanjima unutar porodice, utjecaju društvenih faktora na kreiranje međusobnih relacija. I naposljetku o slobodi i strahu da se tuđe otkrivanje vlastitih sfera slobode reflektira na naš život i budi u nama negativne porive, jer nismo u stanju prihvatiti promjene ustaljenih matrica – kazala je Maja na početku našeg razogovora.

 

Kakav je Vaš lik?

– S rediteljicom predstave Selmom Spahić i dramaturginjom Eminom Omerović mnogo sam razgovarala o tome kakav lik želimo kreirati, zajedno smo kroz probe i improvizacije došle do Jasminke. Jasminka je najmlađa od troje djece i jedina sestra u porodici, direktna i otvorena, potpuno posvećena brizi o majci u čemu traži smisao za svoj život.

 

Odigrali ste maestralnu ulogu u predstavi „Schindlerov lift“. Po čemu je pamtite?

– Ulogu nastavnice Dušice A. pamtim po divnom procesu koji smo imali tokom rada na predstavi i po tome što me uvijek podsjeti na besmisao i glupost rata. Dušica A. mi je dokazala šta je jedno ljudsko biće u stanju izdržati i učiniti zbog ljubavi.

 

Koliko Vam je gluma dobog donijela i jeste li zbog svog angažmana nešto bitno u životu propustili? Žalite li za nečim?

– Donijela mi je predivne ljude koji su postali dio mog života, donijela mi je neke od najljepših momenata slobode i smisla, pregršt likova koji su zauvijek ostali dio mene da me podsjećaju na ideje ljubavi, pravde, plemenitosti i slobode koje nose sa sobom.

Koji svoj teatarski angažman najviše volite?

– Zaista mi je teško izdvojiti neki od njih, jer svaki mi je donio neki novi izazov koji sam trebala savladati.

 

Koji Vam je dio u pripremi predstave najzanimljiviji?

– Volim sve. Od prve čitače probe do premijere. Volim i momente kreativne krize tokom procesa i sumnje koje se znaju javiti, volim prve mizanscenske probe u prostoru s partnerima, volim prvi susret s kostimom i scenografijom… volim momenat kada se lik koji igram i ja prepoznamo i onda dalje plovimo kroz predstavu.

 

Široka je lepeza Vaših uloga, baš koliko imate i priznanja za najbolju glumicu, ne samo naše zemlje već i zemalja našeg regiona. Koliko glumcu znače nagrade?

– Meni lično nagrade znače dodatnu odgovornost. Lijepo je dobiti priznanje, a još ljepše pred sebe postaviti novi izazov.

 

Koga od kolega posebno cijenite? Postoji li neka neostvarena želja, kada je riječ o karijeri, neki kolega ili kolegica s kojim biste voljeli sarađivati?

– Mnogo ih je čiji rad cijenim i volim i s kojima imam želju sarađivati.

 

Kada niste na sceni, šta Vam je još zadovoljstvo raditi? Šta je to što Vas najviše u životu ispunjava?

– Trenutno, učenje sviranja gitare i čitanje Sorenttina.

 

Utjelovili ste brojne uloge koje karakterizira snažna društvena angažiranost. Kako gledate na njih?

– Zadovoljstvo mi je igrati u društveno angažiranim predstavama. Ko će postavljati prava pitanja ako ne umjetnici i umjetnost?

 

Kako izgleda dan u životu jedne glumice?

– Zavisi od osobe do osobe. Moji su vrlo različiti.

 

Najbolji savjet koji ste dobili u životu?

– Diši.

 

Kako provodite slobodno vrijeme? Šta Vas to posebno opušta?

– Volim muziku, ona uzima veliki dio mog slobodnog  vremena.

 

Kada zamislite da ste dobili Oscara – kako izgleda ta priča?

– Iskreno, ne znam…

 

Pročitajte još