Upoznajte buduću kraljicu, Camillu Bowles, vojvotkinju od Cornwalla

Piše: Lejla Halimić

U jednom od svojih kultnih intervjua, najpoznatija princeza britanske kraljevske porodice, Diana je pred milionskim gledateljima priznaje kako ju njen suprug, princ Charles, ne voli već je zaljubljen u drugu ženu. Lady Di tada je opisala svoj neuspješan brak kao “prenapućen”, jer ih je u bračnom odnosu uvijek bilo troje, a ne dvoje. Ko je bila ta treća osoba koja se spriječila između lijepe i mile princeze i kraljicinog sina princa Charlesa?

Camilla Parker Bowles žena je velike harizme koja desetljećima ne prestaje intrigirati medije. Od posrnule žene britanskog visokog društva došla je do titule vojvotkinje od Cornwalla i druge žene princa Charlesa. Koja je njena priča?

Burna prošlost

Spisateljica Imogen Taylor napisala je biografiju Camille Bowles i razotkrila kako je supruga princa Charlesa imala burnu ljubavnu prošlost. U knjizi koja nosi naziv “On The Fringe” Imogen opisuje Camillu kao žderačicu muškaraca i veliku partijanericu pa je zbog takvog načina života i konstantnog kašnjenja na posao dobila otkaz na prvom poslu. Njene kolegice i cimerice s kojima je živjela ranih 60-ih kažu da ju je dizajner interijera za kojeg je radila otjerao s posla prozivajući je neradnicom, a sve je to začinio i nizom psovki.

– Camillu su zanimali samo raskalašeni provodi, skupe večere na otmjenim mjestima i muškarci koji imaju novaca. Bila je svjesna da nije baš neka ljepotica, ali bila je zabavna, nije bila sramežljiva i to joj je osiguralo popularnost u muškom društvu – tvrdi autorica knjige. Početkom 70-ih Camilla se udala za časnika kraljevske garde Andrewa Parkera Bowlesa, a u vrijeme udaje već je upoznala princa Charlesa i navodno je već tada počela ljubovati s njim. Camilla i Andrew imali su otvoren brak i navodno je Andrew znao za Camillinu vezu s Charlesom i odobravao je to, pa je čak dopustio da Charles bude i kum njihovom sinu. Charles se kasnije vjenčao s princezom Dianom, a nakon Dianine smrti Camilla i Charles su obnovili svoju vezu. S obzirom na to da je bila upoznata s Camillinim razuzdanim ljubavnim životom kraljica Elizabetha teška srca je dala svoje odobrenje sinu Charlesu da se može vjenčati, a nije oduševljena ni objavom ove biografije.

Ljubavne turbulencije

Camilla, punog imena Camilla Rosemary Shand, rođena je  17. jula 1947. godine u glavnom gradu Velike Britanije. U porodici koja nosi plemićke korijene. Rođena je kao prvo dijete te ugledne porodice. Njeni roditelji često su bili pozvani u Buckinghamsku palaču na razne proslave. Iako nije pripadnica aristokratske krvi, Camilla je oduvijek imala želju da to postane. Imućna porodica joj je omogućila vrhunsko obrazovanje i internacionalno iskustvo studiranja, pa je u vrlo ranoj dobi Camilla postala zanimljiva mlada žena bogatog iskustva. Poznanstva u visokim krugovima uvela su je u društvo aristokrata i visokih vojnih dužnosnika pa se Camilla, za koju je govoreno da posjeduje iznimnu seksualnu energiju, ubrzo udala za zapovjednika Andrewa Parkera Bowlesa s kojim je dobila i dvoje djece.

Vjenčanje je bilo medijski spektakl i smatrano je najbitnijim vjenčanjem britanske elite 1973. godine, a slavlju je prisustvovalo gotovo 800 gostiju. Kako je Andrew bio vojnik u direktnoj službi kraljice Elizabethe, ona i njena majka, Kraljica Majka, bile su prisutne na vjenčanju.

Iako je sve djelovalo idilično, Camilla nije bila jako zaljubljena u svog supruga, a od njegove postelje draža joj je bila tuđa. Tako je par godinama živio odvojeno, da bi se nakon 21 godinu braka konačno razveli 1994.

Iako nije slovila za ženu prijatnog fizičkog izgleda, Camillina harizma učinila ju je miljenicom među muškarcima, a njenim čarima nije mogao odoljeti niti princ Charles, najstariji sin kraljice Elizabethe.

Romansa između prijestolonasljednika i Camille bila je skandal stoljeća za Britance, a ta romansa je trajala desetljećima.

Navodno su se Camilla i Charles upoznali sredinom 1971. u trenutku kada je Camilla bila kratko prekinula s Andrewom. Upoznali su se na kućnoj zabavi zajedničke prijateljice, a ubrzo su postali bliski prijatelji. Svjedoci navode kako je od prvog trenutka njihova susreta bilo jasno da je riječ o snažnoj hemiji. Mnogi tvrde kako se princ zaljubio na prvi pogled. Prijateljstvo je preraslo u ljubav, a uskoro su i službeno postali par. Svoju romansu nisu krili, zajedno su odlazili na polo utakmice i javno ljubovali, a Charles je Camillu upoznao i s kraljicom i dovodio na porodična okupljanja. Ipak, Charles je morao otići s mornaricom na dugo putovanje. Zbog toga ga je Camilla ostavila i udala se za Andrewa.

O njihovom prvom prekidu i danas se pletu priče. Naime, postoje priče da je njihov prekid organizirala Charlesova porodica koja ga je namjerno udaljila od Camille, ne bi li on pronašao prikladniju suprugu.

Najveća zamjerka koju je kraljevska porodica imala protiv Camille bila je njena seksualna prošlost. Camilla je bila u vezi s nekoliko muškaraca, a znalo se i da se vrlo slobodno ponaša kada tako poželi. To nije bilo prikladno ponašanje za moguću suprugu jednog princa i potencijalnu buduću kraljicu.

Ljubavnica ili prvi izbor?

Ipak, svi su saglasni da je od početka bilo jasno kako su Camilla i Charles idealan par. Kada je Charles vratio u prijestonicu, u novinama je pročitao sve o udaji njegove bivše djevojke. Međutim, to njih nije spriječilo da nastave svoju ljubavnu priču tamo gdje su stali, bez obzira što je tada Camilla bila udata žena. U međuvremenu, i Charles se oženio Dianom. O aferi njenog supruga sa Camillom znala je i Diana pa je na svom vjenčanju za Charlesa u redovima crkve u kojoj se udala tražila Camillino lice. Iako su bili ljubavnici sve vrijeme dok je Charles bio u braku, afera je postala medijska senzacija tek 1992., kada je Diana o svemu progovorila.

Godine 1993., telefonski razgovori između Charlesa i Camille tajno su snimljeni, a transkripti pušteni u javnost. Bilo je očito kako su oboje vjenčani s osobama koje ne vole, dok je prijateljstvo i romansa među njima gorjela istim žarom kao i dvadeset godina ranije. Godinu kasnije, Charles je napokon priznao kako mu je “Camilla najbolja prijateljica, a to će i ostati”. Time je sve o osjećajima princa bilo rečeno.

Čim se razveo od princeze Diane, zaljubljeni Charles je obznanio kako o njegovoj vezi s Camillom nema pregovora. Napokon je bio s onom koju je volio. Nakon nesretne pogibije princeze Diane, par se malo pritajio, da bi napokon 1999. prvi put zajedno došli na neki društveni događaj.

U februaru 2005., objavljena je velika vijest na koju se čekalo desetljećima. Najavljeno je vjenčanje Camille i Charlesa. Iako je Crkva smatrala da je nedopustivo da se Charles oženi drugi put, i to ženom koja je već jednom bila udana, ništa ih nije spriječilo na njihovom putu pa su napokon razmijenili zavjete u aprilu 2005.  Građansko vjenčanje bilo je dovoljno da Camilla postane vojvotkinja od Cornwalla.

Kraljicina naklonost

Uvijek se smatralo da kraljica Elizabetha II nema dobar odnos sa suprugom svog sina, princa Charlesa kojoj javnost još zamjera što je razorila njegov brak s pokojnom princezom Dianom. Međutim, Elizabetha je sada stala na kraj nagađanjima i u iznenadnom saopćenju narodu otkrila da želi da Camilla ima titulu kraljice kada Charles dođe na prijestolje.

– Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica supruga, jer nastavlja svoju odanu službu – istaknula je Elizabetha.

Neto vrijednost


Neto vrijednost Camille, vojvotkinje od Cornwalla, procijenjena je na pet miliona dolara (3,54 miliona funti). Zahvaljujući braku s Charlesom, princom od Walesa, službeni troškovi Camille u potpunosti se pokrivaju u vojvodstvu Cornwalla, privatnom posjedu princa Charlesa. Vojvotkinja od Cornwalla također je filantrop i poznata je po tome što je uključena u različite dobrotvorne organizacije.

Pročitajte još