Brzo, mirisno i sočno: Slastice od mrkve

Piše: I.J.

Rijetke su prilike u kojima mrkva zaigra glavnu ulogu, posebno u desertima. Stoga smo pronašli recepte koji će vas oduševiti, a ovom povrću dati potpuno novo mjesto na trpezi

 

Kolač koji osvaja na prvu

Sastojci:

Za tijesto:

280 g brašna

1 i po kašičica cimeta

3/4 kašičice praška za pecivo

3/4 kašičice sode bikarbone

3/4 kašičice soli

1/2 kašičice svježe mljevenog muškatnog oraščića

3 jaja

100 g smeđeg šećera

100 g šećera

125 g jogurta

60 ml biljnog ulja

1 i po kašičica ekstrakta vanilije

4 mrkve srednje veličine, oguljene i naribane

100 g grubo nasjeckanih oraha

 

Za glazuru (prema želji):

50 g šećera u prahu

1 i po kašičica punomasnog jogurta

Priprema: Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a kalup za hljeb obložite papirom za pečenje. Brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i muškatni oraščić stavite u srednju posudu te sve sastojke dobro izmiješajte mikserom. Jaja, smeđi šećer, običan šećer, jogurt, ulje i vaniliju stavite u veliku posudu i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte smjesu brašna i sve dobro izmiješajte. Naribanu mrkvu i grubo nasjeckane orahe umiješajte u tijesto. Ulijte tijesto u pripremljen kalup i rasporedite ga u ravnomjeran sloj. Kolač pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne postane suha ili otprilike 60 minuta. Ostavite ga se hladi. Za glazuru, šećer u prahu i jogurt stavite u malu posudu i umutite dok se sastojci ne sjedine. Prelijte ohlađeni kolač i pustite da odstoji dok se glazura ne stegne, otprilike 30 minuta.

 

 

Desert u šoljici

Sastojci:

2 kašike putera

1 žumance

1 kašika mlijeka

1 kašičica vanilije

1/4 šoljice brašna

2 kašike šećera

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice cimeta

1 kašika naribane mrkve

1 kašika oraha, nasjeckanih

1 kašika krem sira, omekšanog

1 kašičica šećera u prahu

1 kašika mlijeka

 

Priprema: 

U veliku šoljicu dodajte puter i rastopite ga u mikrovalnoj 30 sekundi. Dodajte jaje, mlijeko i vaniliju te izmiješajte sve zajedno. Potom dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i cimet. Miješajte sastojke dok smjesa ne postane glatka.  Zatim umiješajte mrkvu i orahe. Stavite kolač u mikrovalnu na minutu ili pecite dok se kolač ne odvoji od stranica šoljice. U zasebnoj zdjelici pomiješajte krem sir, šećer u prahu i mlijeko. Prelijite preko kolača. Poslužite toplo i uživajte!

 

Sočna torta od mrkve s kremom od sira i narandže

Sastojci:

Za biskvit:

2,5 šolje glatkog brašna (mjera je 2 dcl)

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

1,5 kašičica cimeta

½ kašičica muškatnog oraščića

¼  kašičice klinčića

2 šolje šećera

450 g sitno naribane mrkve

4 jaja

1,5 šolja ulja

1 narandža – korica i 1 dcl soka

 

Za kremu:

300 g krem sira

100 g putera

2 kašike kiselog vrhnja

2,5 šoljice šećera u prahu

1 kašičica korice naranče

orasi ili lješnjaci za ukrašavanje

Priprema:

Izmutite sve sastojke u smjesu za biskvit: cijela jaja, šećer i ulje posebno, suhe sastojke posebno, zatim ih sjedinite i na kraju lagano umiješajte naribanu mrkvu. Pecite u namašćenom kalupu za torte na 170 Celzijevih stepeni  40-50 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. Ispečeni i ohlađeni biskvit prerežite popola. Prelijte ga iscijeđenim sokom jedne narandže. Izmutite kremu od krem sira, omekšalog putera, šećera u prahu i narandžine korice. Premažite prvu polovicu biskvita s pola kreme, zatim poklopite drugim biskvitom i premažite preko ostatak kreme. Ukrasite prema želji – sjeckanim orasima ili tostiranim lješnjacima.

 

Puding od mrkve

Sastojci:

6 mrkvi

pola šolje granuliranog šećera

125 g putera

pola šolje mlijeka

pola kašičice cimeta

 

Priprema:

Mrkvu isperite pod mlazom vode, ogulite i narežite. Rastopite puter u tavi i stavite mrkvu u nju. Stavite posudu na šporet i pirjajte uz miješanje na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, otprilike osam minuta. Prelijte šećerom u tavi, te kuhajte još četiri minute, ne zaboravite miješati. Nakon što se šećer istopi, mrkva bi se trebala karamelizirati. Ulijte mlijeko u posudu, dodajte cimet i nastavite kuhati dok tekućina ne ispari, konstantno miješajući. Dobijenu masu stavite u duboku, usku posudu, zatim je pokrijte ravnom pločom i okrenite tako da puding poprimi pravi oblik.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti