Olena Zelenska: Prva dama Ukrajine, koja je pokazala hrabrost, snagu i ljubav prema domovini

Piše: Redakcija

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, dospjela je u središte interesa cijelog svijeta.Današnja prva dama Ukrajine rođena je u Kriviju Rihu, na jugoistoku Ukrajine, 6. februara 1978. Studirala je i diplomirala arhitekturu, a kasnije je svoju karijeru preokrenula u potpuno drugom smjeru – postala je scenaristica i producentica te sa suprugom osnovala produkcijsku kuću Studio Kvartal-95 za proizvodnju filmova i televizijskih serija, ali i organizaciju koncerata.

Njihovo je poslovanje bilo vrlo uspješno, a ona je stekla veliko poštovanje kao scenaristica. Štoviše, upravo je ona i napisala scenarij za njegovu emisiju političke satire pod nazivom ”Sluga naroda”, zahvaljujući kojoj je stekao takvu popularnost da je na kraju pobijedio na predsjedničkim izborima.

Svoju ulogu iskoristila na najbolji mogući način

Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine shvatila sam ulogu koju mogu igrati u podržavanju humanitarnih ciljeva, posebno zato što su društveni ciljevi bili moja strast tokom cijele moje karijere. Počela sam učiti kako se ujediniti s drugim prvim damama širom svijeta da bismo zajedno iskoristile svoj uticaj za opće dobro, rekla je Zelenska.

Zato je i pokrenula inicijativu za Kijevski summit prvih dama i gospode u avgustu 2020. godine. Zelenska je rekla da su učesnici summita preuzeli zajedničku predanost rješavanju humanitarnih izazova na globalnoj razini i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Izazovi pandemije COVID-19, uključujući one u obrazovanju, zdravstvu i ravnopravnosti spolova, naši su neposredni prioriteti. Iako je to samo prvi korak, činjenica da sada radimo zajedno na korištenju naše moći za rješavanje ovih problema već čini razliku. Zemlje sve više sarađuju i obvezuju se učiniti više za rješavanje ovih problema, rekla je.

Tada je rekla i da vjeruje u diplomatiju i dobro u ljudima, a ujedno naglasila i da su sve zemlje tokom historije  bile isprepletene na neki način.

Osim toga, govorila je o glavnim područjima svojeg djelovanja, posebice o inicijativi za reformu sistema školske prehrane, inicijativi za Ukrajinu bez barijera, koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti za sve Ukrajince i još mnogo toga.

Dakako, bio je primijećen i njen smisao za modu, a ni on nije slučajan. Kako je rekla jednom prilikom, uvijek nosi odjeću ukrajinskih dizajnera kako bi promovirala modnu industriju svoje zemlje, stvarajući odjeću svojevrsnim alatom za pokazivanje Ukrajine svijetu.

Međutim, to je samo dio onoga što je napravila, a posebno je hvale vrijedna njena inicijativa za žene žrtve zlostavljanja.

Otvaranje skloništa za žene žrtve zlostavljanja tokom pandemije

Tokom 2021., kako je tada najavila prva dama, širom Ukrajine bilo je otvoreno ukupno 28 novih skloništa za žrtve porodičnog nasilja, zajedno s dnevnim centrima i službom za hitne slučajeve.

Godine 2021. to se promijenilo te je do decembra otvoreno 28 novih skloništa. Osim toga, prije rata počelo je i osnivanje dječjih vrtića u kojem žene mogu privremeno ostaviti dijete dok idu na konsultacije u sigurnu kuću. Oformljena je i služba hitne intervencije – 40 mobilnih timova koji su se trebali baviti isključivo porodičnim nasiljem. Za njihove potrebe kupljeno je četrdesetak automobila, rekla je prva dama.

Također se ženama nudila i pravna pomoć, posebice ako bi došle u žurbi bez dokumenata, a mogle su ostati u skloništu do šest mjeseci. U tom razdoblju bila im je osigurana i psihološka pomoć te pomoć u traženju posla kako bi mogle stati na svoje noge.

Prva dama je naglasila da u Ukrajini uglavnom žene postaju žrtve porodičnog nasilja, kao i da je taj “trend” postao zastrašujuć tokom pandemije, što je bio još jedan dodatan motiv zbog kojeg je što prije željela svoju ideju sprovesti u djelo.

U septembru 2020. Ukrajina je dobila službeni status članice Biarritz partnerstva, međunarodne inicijative za jednaka prava i mogućnosti, a pristupanje Partnerstvu za mir pokrenula je prva dama u decembru 2019., svega nekoliko mjeseci nakon što je njen suprug postao predsjednik Ukrajine.

Ostaje čvrsto uz svog supruga i svoju domovinu

Dana 24. februara, kada je započeo ruski napad na njenu domovinu, a njen suprug i porodica glavne mete, još je jednom pokazala ljubav prema svojoj zemlji, odmjerenost, snagu, nježnost, ali i ohrabrenje svojim sugrađanima.

Na društvenim je mrežama tada napisala:

-Danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!

Kasnije je podijelila i fotografiju netom rođene bebe u improviziranom skloništu podzemne željeznice.

Pročitajte još