Zašto je porodica glumice Mile Kunis pobjegla iz Ukrajine?

Piše: Selma Hodo

Život Mile Kunis prava je filmska priča. Početak njenog života dijametralno je suprotan od života koji danas živi.

Jedna od najpoznatijih holivudskih glumica rođena je 1983. godine u ukrajinskom gradu Černivci. Kad je imala sedam godina, njena je porodica pobjegla iz Ukrajine u Ameriku, a kao glavni razlog za to Mila je kasnije navela antisemitizam s kojim su se susretali.

Milini roditelji su Jevreji, a iako su dobro živjeli u Ukrajini, s diskriminacijom se nisu mogli nositi.

Iako je u ranijim intervjuima govorila da se ne identificira kao Ukrajinka te da je u toj zemlji samo živjela kao dijete, ruska invazija na tu zemlju potaknula ju je da pomogne Ukrajini. Zajedno sa šest godina starijim suprugom Astonom Kutcherom najavila je da će donirati tri miliona dolara kojima želi pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

-Ne mogu biti ponosnija na činjenicu da sam Ukrajinka, rekla je u snimci koju je objavila na Instagramu.

Rođena je kao Milena Markovna Kunis, a kad je imala sedam godina, preselila se u Los Angeles s ocem Markom, inženjerom mehanike, majkom Elvirom, učiteljicom fizike i bratom Michaelom. Njeni roditelji nisu bili siromašni u Ukrajini, no odrekli su se karijera i poslova u struci kako bi stigli u Ameriku. U džepu su imali tek 250 dolara.

-U srijedu smo stigli u New York, a već u petak smo brat i ja bili upisani u škole u Los Angelesu, ispričala je 2011. godine.

Po dolasku u Ameriku njen otac je prihvaćao razne poslove da zaradi nešto novca. Krečio je zidove, postavljao WC školjke, dostavljao pizzu… Majka je za to vrijeme radila u drogeriji. Mila je ispričala da joj je selidba tako teško pala da je blokirala sjećanja na drugi razred i ne sjeća se nijednog trenutka te godine.

-Plakala sam svaki dan. Nisam razumjela kulturu. Nisam razumjela ljude. Nisam razumjela jezik, rekla je za Los Angeles Times.

Dodala je da je u eseju na fakultetu napisala: “Zamislite da oslijepite i oglušite sa sedam godina. Meni je tako izgledao dolazak u Ameriku. No brzo sam se naviknula.”

Kad je novinar 2014. godine pitao što misli o preuzimanju Donbasa, Mila je uzvratila: “Znam što ćete me pitati sljedeće pa hajmo to jednostavno preskočiti. Pitat ćete me što mislim o situaciji u Ukrajini. Samo zato što sam tamo živjela do sedme godine ne znači da se identificiram kao Ukrajinka”, rekla je.

U nekoliko navrata navela je antisemitizam kao jedini razlog odlaska njene porodice.

“Cijela porodica mi je pogođena Holokaustom. Baka i djed su umrli, a nije ih puno preživjelo. Nakon Holokausta u Rusiji niste mogli biti religiozni. Moji roditelji odgajali su me tako da znam da sam Jevrejka. Da u sebi znam. U školi sam se susretala s antisemitizmom. Prijateljica je jednog dana došla uplakana kući, majka ju je pitala zašto, a ona je rekla da su joj na stolac nacrtali svastiku. To je očito zemlja u kojoj ste nepoželjni”, ispričala je.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još