Alec Baldwin optužio udovca ubijene snimateljice: Nije iskren i želi veliku isplatu

Piše: Selma Hodo

Manje od mjesec dana nakon što je porodica tragično preminule snimateljice Halyne Hutchins podnijela tužbu protiv producenata filma Rust, tokom čijeg je snimanja poginula, glumac Alec Baldwin pokušava se zaštititi od svih potencijalnih tužbi.

-Ovo je rijedak slučaj u kojem je sistem podbacio i neko mora biti zakonski odgovoran za tragične posljedice. Ta osoba nije Alec Baldwin, stoji u zahtjevu za arbitražu koju su podnijeli Baldwin i advokat Luke Nikas. Osim što se poziva na stavku u svom ugovoru koja ga osigurava da bude obeštećen u svim trenutnim i budućim tužbama (s plaćenim sudskim troškovima), glumac traži i nastavak snimanja kako bi zaradom dijelom pokrili nagodbu s porodicom Hutchins.

-U ovom trenutku dvije su stvari jasne: neko je odgovoran za korištenje bojevog streljiva, što je dovelo do ove užasne tragedije i taj neko nije Baldwin. Baldwin je glumac. Nije najavio da je pištolj siguran znajući da nije, nije napunio pištolj, nije provjerio metke u pištolju, nije kupio metke, nije napravio metke i predstavio ih kao ćorke, nije zadužen za sigurnost na snimanju, nije angažirao ljude koji su nabavili metke i provjerili pištolj i nije imao ulogu u upravljanju rekvizitima na snimaju. Svaki od tih poslova obavljao je neko drugi”, stoji u zahtjevu odvjetničkog ureda.

Tužbe usmjerene protiv bogatih, a ne odgovornih?

Podsjećamo, nakon istrage ureda šerifa Baldwin i producenti i članovi snimateljske ekipe našli su se zatrpani tužbama. Glumac je još prošle sedmice rekao da su tužbe usmjerene protiv onih koji imaju “duboke džepove”, a ne protiv onih koji su bili potencijalno nemarni u ovom slučaju i odgovorni za pucanj koji je usmrtio Hutchinsovu i ranio redatelja Joela Souzu.

U zahtjevu je napisano i ovo:

-Kao što je to radio tokom cijele svoje karijere, Baldwin je vjerovao da će profesionalci na snimaju raditi svoj posao. Do 21. oktobra Baldwin nikada nije bio upleten ni u jedan slučaj kršenja sigurnosnih protokola na snimanju bilo kojeg filma i sigurno je baratao vatrenim i drugim oružjem bez incidenata na gomili filmskih i televizijskih projekata. Baldwin se također našao pred oružjem uperenim u sebe. Desetljećima je obučavan kako bi sigurno baratao oružjem na snimanju i dobio je slične upute od oružarke Hanne Gutierrez Reed na snimanju filma Rust. Pratio je upute i kada se tragedija dogodila.”

Suprug poginule snimateljice Matt Hutchins u intervjuu za Today izjavio je da mu je apsurdna pomisao da osoba koja je držala oružje nije odgovorna:

-Gledao sam ga i osjećao se tako ljuto. Bio sam ljut jer javno i detaljno priča o njenoj smrti i u isto vrijeme ne prihvata bilo kakvu odgovornost, rekao je.

Udovac samo želi “veliku isplatu”?

Baldwin pak optužuje Hutchinsa da je neiskren i da samo traži veliku isplatu te dodaje da je interakcija s njim, prije nego što je dao intervju za Today, bila “isključivo pristojna, susretljiva i na momente čak i topla”.

Osim toga, otkriva i da su razgovarali o nagodbi i da je Hutchins u prvom razgovoru bio otvoren iako nije ni prihvatio ni odbio nagodbu, već samo rekao da će razmisliti, ali da u drugom razgovoru nije bio toliko otvoren. Dodaje i da je njegov plan “da dovrši snimanje i svu zaradu uplati na račun Hutchinsa i njegovog sina”, ali da je to spriječeno tužbama.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još