Kultna haljina Julije Roberts s Oscara koju glumica čuva na neobičnom mjestu

Piše: Redakcija

Pojava Julije Roberts u haljini modne kuće Valentino na dodjeli Oscara 2001. godine jedno je od najpamtljivijih izdanja s crvenih tepiha. Haljina koju je tada nosila danas ima i svoju stranicu na Wikipediji.

Duga crna haljina ima jednu prednju upečatljivu bijelu traku koja na predjelu dekoltea prelazi u dvije, formirane u oblik slova V, a na stražnjoj strani nalazi se mozaik od mnoštva traka iste debljine i boje.

Haljinu koja evocira zlatno doba Hollywooda Valentino Garavani je dizajnirao 1992. godine za svoju kolekciju, a haljina je zatim spremljena u njegov arhiv.

Tamo ju je primijetila Valentinova asistentica Cristina Vieri, koja je poznavala Debbie Mason, stilisticu Julije Roberts. Uoči Oscara slavna glumica isprobala je haljine brojnih slavnih dizajnera, ali ni s jednom od nije bila impresionirana.

Sedam dana prije dodjele Cristina je javila Debbie da ima pravu haljinu za Juliju i glumica je došla u Valentinov butik na Beverly Hillsu kako bi je probala. Svima je odmah bilo jasno da je predivan crni vintage model uistinu pun pogodak.

Julia Roberts nosila je haljinu na 73. dodjeli nagrada Oscar, koja je održana 25. marta 2001. godine u Los Angelesu. Te je godine bila nominirana u kategoriji najbolje glavne glumice za film “Erin Brokovich” redatelja Stevena Soderbergha, koji je inspiriran istinitom pričom o sudskoj tužbi protiv energetske korporacije. I osvojila je zlatni kipić prvi put u svojoj karijeri.

– Obukao sam mnogo ljudi u svojoj karijeri, ali moram biti iskren. Osoba koja me učinila jako sretnom bila je Julia Roberts. Gledao sam je na televiziji kada je osvojila Oscara i bio samo uzbuđen zbog toga što nosi moju haljinu, kazao je jednom prilikom legendarni modni majstor Valentino Garavani.

Haljine koje slavne žene nose na crvenim tepisima vrlo često su samo posuđene i zvijezde ih poslije moraju vratiti dizajnerima. No, Julia Roberts bila je sretnica koja je svoju haljinu mogla zadržati.

U intervjuu za časopis “People” otkrila je i što je napravila s haljinom – spremila ju je na sigurno mjesto iz vrlo slatkog razloga. Naime, glumica kultnu kreaciju čuva za svoju danas 17-godišnju kćer Hazel kako bi je ona jednoga dana mogla nositi.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

Pročitajte još