Ko su zapravo Windsori i zašto su na tronu stoljećima?

Piše: L. M.

Sve je počelo 1714. godine, kada je njemačka kuća Hanover došla na tron Velike Britanije, naslijedivši škotsku dinastiju Stuarta. Hanoveri su bili Nijemci, a prvobitno su vladali vojvodstvima Braunshwagea i Hanovera. Na britanskom tronu su se našli spletom brakova i rodbinskih veza, tako što je supruga vojvode Ernesta Augusta proglašena nasljednicom engleske kraljice Ane, pa je samim tim njihov sin George postao George I.

Kuća Windsor kakvu danas poznajemo nastala je 1917. godine, kada je porodica promijenila njemačko prezime “Saxe-Coburg-Gotha” u  „Windsor“. Zbog naraslog antinjemačkog raspoloženja u narodu tokom Prvog svjetskog rata, britanska vlada, a i sama kraljevska porodica, koju je tada predvodio George V, bila je prisiljena odreći se svih dotadašnjih njemačkih plemićkih titula. Zajedno s titulama moralo se promijeniti i njemačko ime njihove dinastije – u ime koje zvuči više engleski. Djed kraljice Elizabethe, kralj George V, bio je prvi windsorski monarh, a današnji članovi kraljevske porodice potomci su kralja Georgea i njegove supruge kraljice Marije. Dakle, njihova kraljevska loza na tronu Velike Britanije je duža od 300 godina, a u nastavku vam donosimo sve Windsor vladare.

George V, 1865-1936.

Unuk kraljice Victorije—i djed kraljice Elizabethe—George V rođen je treći u nasljednom redu i nije očekivao da će postati kralj. To se promijenilo nakon što je njegov stariji brat princ Albert Victor umro 1892. George je stupio na prijestolje nakon smrti svog oca 1910. godine, služeći kao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i car Indije do svoje smrti 1936. godine. Baka kraljice Elizabethe, kraljica Maria, bila je kraljevska po rođenju (njen pradjed je bio kralj George III). Uprkos tome što je tehnički bila princeza njemačkog vojvodstva Teck, rođena je i odrasla u Engleskoj. Prvo je bila zaručena kako bi se udala za princa Alberta Victora, najstarijeg sina Edwarda VII i njenog drugog rođaka koji je jednom smijenjen, ali nakon Albertove iznenadne smrti, 1892., Maria se pristala udati za njegovog brata, budućeg kralja Georgea V. Par se vjenčao 1893., i imao šestero djece, od kojih će dvoje postati vladajući monarsi. Umrla je 1953., godinu nakon svog sina, oca kraljice Elizabethe, kralja Georgea VI.

Kralj Edvard VIII, 1894-1972.

Najstariji sin Georgea V i kraljice Marije, Edward je postao kralj nakon očeve smrti 1936., ali je zemlju doveo u krizu vrlo brzo, kada je zaprosio Wallis Simpson , američku razvedenicu. Kao monarh, Edward je bio na čelu Engleske crkve, koja u to vrijeme nije dopuštala razvedenim osobama sa živim bivšim supružnikom, da se ponovno vjenčaju u crkvi, pa se vlada protivila braku. Budući da se nije mogao oženiti Simpsonovom i ostati na prijestolju, Edward je abdicirao u decembru 1936. godine , a naslijedio ga je njegov mlađi brat Albert, otac kraljice Elizabethe, koji će kasnije postati kralj George VI. Edwardova vladavina trajala je samo 326 dana, što ga čini jednim od najkraćih vladara u britanskoj historiji.

Kralj George VI, 1895-1952.

U javnosti poznat kao princ Albert do svog pristupanja, kralj George VI nije očekivao da će naslijediti prijestolje, jer je njegov stariji brat Edward VIII bio prvi u nasljednom redu. Godine 1923., oženio se lady Elizabeth Bowes-Lyon, a par je dobio dvije kćerke: buduću kraljicu Elizabethu i princezu Margareth. Lady Elizabeth Bowes-Lyon rođena je u britanskom plemstvu, deveta od 10-ero braće i sestara. Za princa Alberta, vojvodu od Yorka, udala se 1923., nakon što je odbila nekoliko prethodnih prosidbi, jer je sumnjala u kraljevski život. Kada je njen šogor abdicirao 1936., Albert je postao kralj George VI, a Elizabetha kraljica Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon muževljeve smrti 1952., njena starija kćerka Elizabetha popela se na prijestolje, a ona je postala poznata kao kraljica majka. Ostala je aktivna u javnom životu do, pa čak i nakon svog 100. rođendana 2000. godine i umrla je u 101. godini, samo dva mjeseca nakon smrti svoje mlađe kćerke, princeze Margareth.

Kraljica Elizabetha II, 1926-…

Elizabetha II je sadašnja kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i šefica Commonwealtha (tradicionalni engleski izraz za političku zajednicu utemeljenu za opće dobro. Izraz je evoluirao kako bi postao naslov za niz političkih subjekata. Tri zemlje – Australija , Bahami i Dominika – imaju službeni naziv “Commonwealth”, kao i četiri američke države i dva američka teritorija). Rođena treća u nasljednom redu, Elizabetha je postala vjerodostojna prijestolonasljednica 1936., nakon abdikacije svog ujaka Edwarda VIII i smrti njenog oca Georgea VI. Trenutno u svojim 90-im godinama, ona je i najdugovječniji britanski monarh u historiji, koji je vladao više od 65 godina. Njena prabaka, kraljica Victoria, drugi najdugovječniji monarh, vladala je 63 godine.

 

Pročitajte još