Princ Charles: Umjetnik čije slike vrijede šest miliona funti

Piše: Redakcija

O britanskoj kraljevskoj porodici znaju se mnoge stvari, no ona o kojoj se rijetko piše jesu umjetničke sklonosti princa Charlesa. Sin britanske kraljice Elizabeth II veoma je talentiran slikar, a procjenjuje se da je svoje slike prodao u vrijednosti od šest miliona funti. Ova činjenica svrstava ga među najuspješnije žive slikare Velike Britanije. Zbog njegovog talenta, nerijetko ga nazivaju i “Charles: princ umjetnosti”.

prince charles slike1

Najbolji mentori

No, zbog svojih kraljevskih dužnosti, princ slikarstvo nikada nije stavljao na prvo mjesto, te mu je to ostao samo hobi. Njegov talent za slikanje još je u osnovnoj školi primijetio nastavnik Robert Waddell. On je ujedno bio i Charlesov najdraži nastavnik. Predavao je likovnu umjetnost i malog princa učio slikanju vodenim bojama, već tada primijetivši da princ ima dobro oko. Danas bi se profesor Waddel, vjerovatno, mnogo ponosio svojim učenikom s obzirom na to da ga svrstavaju među najuspješnije slikare na Otoku.

prince charles slike2

Mada su njegova umjetnička djela tražena širom svijeta, Charles sebe opisuje kao “entuzijastičnog amatera”. Litografske kopije naslikane vodenim bojama 67-godišnjeg princa veoma su tražene, a cijena jedne slike košta 15.000 funti u Londonskoj galeriji. Charlesova umjetnička djela mogu se kupiti i u šopu na njegovom imanju Highgrove u Gloucestershieru, gdje princ inače čuva svoje originale. Sva zarada od prodaje kopija njegovih slika, na koje stavlja autogram, odlazi u prinčevu humanitarnu fondaciju.

Charles najčešće slika dvorce i rezidencije kraljevske porodice, te pejzaže za koje je vezan poput Windsor dvorca ili Balmorala i Sandringhama.

prince charles slike3
– Princ Charles veoma je talentiran umjetnik. Slikati vodenim bojama izuzetno je teška tehnika. U njegovim djelima možete vidjeti kako je s godinama sazrijevao. I danas je postao veoma cijenjen. Ali, mora se priznati da i njegovo kraljevsko porijeklo podiže cijenu umjetnina. Kupcima se dopada zamisao da u svom domu imaju sliku koju je potpisao budući britanski kralj. Također, ostaje činjenica da se slike ne bi prodavale da princ ipak ne posjeduje neki talent. Charles sebe nikad nije smatrao profesionalcem – kazala je Laura Walford, direktorica “Belgravia” galerije, gdje se izlažu i prodaju prinčeva umjetnička djela.

 Amater ili profesionalac

Živući umjetnici u Velikoj Britaniji od prodaje svojih djela u prosjeku zarade 10.000 funti godišnje. No, princ Charles nadmašio je ovaj prosjek, te je zaradio nevjerovatnih 200.000 funti za jednu godinu.

prince charles slike4

Princ nikada nije prodao nijedan svoj original, za koji se cijena čak ne može ni pretpostaviti.

Imao je priliku učiti od etabliranih umjetnika. Na samim počecima tehnici ga je učio Edward Seago, istaknuti engleski slikar, koji je preminuo 1974. godine i čiji je rad izuzetno cijenila Kraljica Majka. A Charlesov drugi mentor bio je John Stanton Ward, kojem je povjereno da princezu Dianu naslika u vjenčanici.

Inače, britanska kraljevska porodica njeguje dugu tradiciju slikanja i crtanja. Charlesov umjetnički rad prvi put je dobio veću pažnju javnosti na izložbi koja je održana u dvorcu Winsdor 1977. godine. Drugi pripadnici plave krvi koji su se bavili umjetnošću bili su kraljica Victoria, Vojvoda od Edinburgha i Yorka, te princ Albert. Svi su bili izuzetno talentirani i bavili se različitim tehnikama slikanja.
Svoju strast ka umjetnosti princ Charles prenio je na starijeg sina, princa Williama, koji je iz te ljubavi studirao historiju umjetnosti na St. Andrews univerzitetu.

prince charles slike6

Ipak, mora se spomenuti da postoje i oni koji nasljednika britanske krune ne smatraju nekim talentiranim umjetnikom. Kritičar Jonathan Jones, analizirajući Charlesove slike, kazao je:

– Nisu odvratne. Više su prosječne i očigledno amaterske. Njegova djela su amaterska, jer to princ i jeste: umjetnik koji se slikanjem bavi iz hobija – kazao je.

Daleko od kraljevskih dužnosti, Charles je pokazao različita interesiranja. Osim slikanja zanima ga i moderna arhitektura. Tokom 1980-ih napisao je dječiju knjigu “The Old Man of Lochnagar”. Također je napisao knjigu o organskom baštovanstvu. Zanima ga i očuvanje životne sredine, a njegov brand organske hrane je veoma uspješan i postoji duže od 20 godina.

Pročitajte još