Eldina Kulenović, mlada mama i poduzetnica: Omiljene igračke za najmlađe

Piše: Ilma Jakubovic

Za babine se može mnogo toga iskombinirati, ali presladak poklon je recimo Nanan metar koji se okači na zid i rastom bebe pomjera se skala. Djeca rastu i nisu sve igračke za svaki uzrast, djeci treba igračke prilagođavati a u skladu s tim i one se gomilaju. Prva igračka je obično ona koja ostaje tu negdje za cijeli život

 

Eldina Kulenović iz Sarajeva je diplomirana pravnica, majka dvoje prekrasne djece, supruga, a sada i vlasnica najslađe trgovine za djecu i bebe „Mio Bambino“. Kako nam opisuje, „krivci“ za ovaj poslovni poduhvat su njena 5-godišnja djevojčica Kayra i 3-godišnji dječak Karim, koji su je doveli na ovaj bajkoviti put.

Ističe da priča o „Mio Bambino“ prodavnici nema početak. Traje oduvijek. Mlada mama godinama unazad znala je šta želi napraviti te se odvažila i od 2020. godine zvanično je vlasnica čarobne prodavnice za one koje najviše volite i grlite. Eldina je odlučila bh. tržištu ponuditi prodavnicu unutar koje ćete pronaći kvalitetne, moderne i primamljive dječje igračke poznatih brendova, kakve viđamo u izlozima širom evropskih metropola.

Na početku razgovora nam je otkila kako se rodila cijela ideja.

– Ideja se javila prije pet godina, kada sam prvi put rodila i krenula u potragu za jednostavno lijepim. Lijepim, nježnim, kvalitetnim. Ne mogu reći da nije bilo ništa kod nas, ali za moj ukus falilo je mnogo toga. Tada je uslijedilo moje maltretiranje prijatelja iz dijaspore 😀 sve prve stvarčice i opremu sam nabavljala preko njih širom Evrope. Tada sam već znala šta sve fali kod nas, ali prelomni momenat za otvoriti ovakvu specijaliziranu trgovinu bio je kad smo bili na našem porodičnom odmoru u Milanu. Ušavši u jednu njihovu trgovinu za bebe i djecu ja jednostavno nisam mogla izaći iz te radnje od silne slatkoće, sve sam željela ponijeti. Nakon tog puta, svojim najbližima, počela sam naglas pričati o ideji za otvaranjem nečeg sličnog. Nedugo potom ponovo sam ostala u drugom stanju pa je ideja morala pričekati, iako se sve već počelo kotrljati. I konačno, 1. septembra 2020. godine, obznanili smo postojanje naše trgovine „Mio Bambino“ i krenuli s radom – uz osmijeh će mlada mama i poduzetnica.

 

Po čemu se oprema i igračke ovih brendova razlikuju od nekih drugih koji su ranije roditeljima bili dostupni?

– Dizajn, kvalitet i dugotrajnost. Ranije sve na što smo mogli naići dolazilo nam je sa Istoka, a sada sve ono što mi imamo u ponudi dolazi sa Zapada. Naime, uvoznici smo brendova koji su već dobro poznati po svom dizajnu i kvalitetu, sve su to višestruko nagrađivani brendovi i pojedinačni im proizvodi čija je briga najprije sigurnost djece.

Od kojih materijala su kreirani proizvodi?

– Riječ je isključivo o prirodnim materijalima, npr. drvenim igračkama bez toksičnih boja, dudama od prirodne gume, posteljinama i dekicama od organskog pamuka, lutkicama od pamuka i lana, često ručno rađenih. O ljepoti svakog pojedinačnog komada ne moramo previše, ukratko sve je med medeni i svima jako dopadljivo.

 

Šta se sve može pronaći u vašoj ponudi? Koje proizvode biste izdvojili?

– Od dude do krevetića. Nisam sigurna koji bih proizvod izdvojila, jer svaki od njih je poseban. Sve biramo s velikom strašću i ljubavi prema djeci, pa su tako i svi proizvodi s naših polica jednostavno divni. Ponudom želimo da budemo drugačiji i to su naši kupci već prepoznali.

 

Šta biste preporučili roditeljima kao idealan poklon za rođendan ili babine?

– Za babine se može mnogo toga iskombinirati, ali presladak poklon je recimo Nanan metar koji se okači na zid i rastom bebe pomjera se skala, a super je i kao dekor. Kad je riječ o rođendanu, zavisi koji je, za prvi često se biraju Baghera auta, guralica koja je super za vježbu djeteta i jako fotogeničan. 😀 Za nešto starije recimo drvene kućice, garaža, biciklić, magična kugla ili muzička kutija francuskog brenda „Djeco“. Izbor je veliki i zaista svako može pronaći nešto idealno za one koje najviše vole i grle.

Proljeće nam je na pragu. Pripremate li nešto novo za mališane?

– Spremamo nešto zaista fantastično. Prvi put našem tržištu predstavit ćemo fenomenalne „Banwood“ proizvode. Riječ je o balans biciklima, triciklima, skuterima, te biciklima na pedale. Ovaj brend je planetarno popularan što zbog neodoljivog izgleda svakog pojedinačnog proizvoda što zbog vrhunske kvalitete. Ovo lično potvrđujem jer još prije tri godine njihov balans bicikl je bio rođendanski poklon moje djevojčice kojoj je super služio, od prvog sunca u godini pa sve do kišnih dana u jeseni i opet je kao nov, čeka neku sljedeću generaciju.

 

Koji proizvod djeca najviše vole, za šta se prvo uhvate kada uđu u prodavnicu?

– Mlađi odmah idu na tobogan, definitivno. Drveni tobogan njemačkog proizvodjača „Jupiduu“ sigurno je najbolja investicija koju roditelji mogu učiniti. Oni stariji birkaju među svim onim sitnim slatkišima brenda „Maileg“, a i odrasli, ako ćemo iskreno (smijeh).

Majka ste dvoje djece. Je li Vaša kuća zatrpana igračkama? 

– Prema mom mišljenju, nije, ali ako pitate moga supruga, on će vam reći suprotno. Ja sam mišljenja da će ovo brzo proći, strahovito brzo, i onda želim da im priuštim sve, kako mi kasnije ne bi bilo žao. S druge strane, djeca rastu i nisu sve igračke za svaki uzrast, djeci treba igračke prilagođavati a u skladu s tim i one se gomilaju. Svakako, igračke s naših polica dugog su vijeka, kada ih iskoristi jedna generacija, čekat će drugu.

 

Kada je riječ o kupovini prvih igračaka za dijete, šta preporučujete?

– Prva igračka je obično ona koja ostaje tu negdje za cijeli život, da nas sve podsjeća na gomilu emocija kojima budemo zatrpani u početku pa bih uvijek rado preporučila nekog plišanca nježnih boja, prednost ću uvijek dati „Jellycat“ plišancima. Oni koji ih već imaju znaju o kojoj mekoći, slatkoći i kvaliteti se radi.

Pročitajte još