Fabijan Pavao Medvešek: Rado bih igrao superheroje u filmovima

Piše: Redakcija

Nakon što sedam mjeseci svaki dan provedeš duže od osam sati ispred kamera, prođeš vrstu škole koja te nauči mnogo toga za naš posao, što vjerujem da ti koristi kroz cijeli život. U muzičku školu na klarinet krenuo sam istovremeno kao i u prvi razred osnovne škole. Muzika je uvijek bila sveprisutna u našoj porodici

Razgovarala: Selma Hodo-Petrović

Fabijan Pavao Medvešek hrvatski je pozorišni i televizijski glumac. Dolazi iz glumačke porodice u kojoj su mu otac i stric ozbiljni profesionalci. Ništa manje talentiran nije ni Pavao koji, osim što je odličan glumac, slobodno može stati rame uz rame s vrhunskim pjevačima. Bosanskohercegovačkoj publici postao je prepoznatljiv po ulozi svećenika u televizisjkoj seriji “Na granici”, te učešću u emisiji “Tvoje lice zvuči poznato”, gdje je pokazao svoj raskošni talent. Trenutno ga pratimo u seriji “Dar mar” u kojoj je utjelovio policajca Branka. U ovom intervjuu razgovarali smo o njegovim ulogama, odnosu s ocem Reneom, ali i o tome kako provodi dane kada su svjetla pozornice ugašena.

– Uloga Branka je nekako sama došla do mene nakon što sam bio na kastingu za drugu mušku ulogu i jako mi je drago da je tako ispalo, jer nisam mogao zamisliti bolji lik, materijal, bolju podjelu i bolju ekipu s kojom mi je svaki radni dan bio kao igralište. S Brankom sam mogao svaku svoju nezrelu foru igrati potpuno ozbiljno i pritom zvati to svojim poslom.

Vaš otac je glumac i reditelj. Jeste li od njega naslijedili ljubav i talent prema glumi? Da li Vam je otac bio uzor?

– Apsolutno sam zbog njega u životu odabrao baš glumu, iako se on u zadnje vrijeme bavi uglavnom režijom, no svaki dan mog odrastanja bio je usko povezan s pozorištem i nekako mislim da nije bilo prirodnijeg i boljeg puta za mene. Nadam se da ne mislim samo ja tako (smijeh).

Jeste li imali priliku zajedno sarađivati i kako je to izgledalo? Savjetujete li se međusobno i koji je najbolji savjet koji Vam je otac dao u vezi s glumom?

– Nažalost, samo smo se sreli nekoliko puta u procesu nekih predstava i uvjeren sam da nas čeka neki dobar zajednički projekt i jako mu se veselim, jer mislim da je moj otac izvrstan pedagog i režiser. Tražim mu savjete za sve što radim, bilo u pozorištu ili na snimanjima, velika mi je podrška.

Koji Vam je najdraži lik koji ste do sada glumili i zbog čega?

– Mislim da do sada još nisam glumio “najdražeg” lika, jer mi je teško odvojiti jednu ulogu, a i nadam se da me tek čeka nešto veeelikoo i potencijalno “najdraže”… Rado bih igrao superheroje u filmovima i velike pjevačke uloge mjuziklima po cijelom svijetu!

Postoji li uloga koju ne biste mogli ili željeli odigrati? 

– Nisam siguran, ovisi o mnogo čemu, volim misliti da bih igrao sve, no vjerovatno postoje uloge koje stvarno nisu za mene.

Šta ste naučili radeći na serijama?

– Disciplina seta i dinamika snimanja su nešto što moraš doživjeti iz prve ruke. Nakon što sedam mjeseci svaki dan provedeš duže od osam sati ispred kamera, prođeš vrstu škole koja te nauči mnogo toga za naš posao, što vjerujem da ti koristi kroz cijeli život.

Da niste glumac, koja bi bila Vaša idealna profesija i zbog čega?

– Uvijek sam htio biti pilot i mislim da mi još nije kasno. Živi bili pa vidjeli!

U šestoj sezoni emisije „Tvoje lice zvuči poznato“ odnijeli ste pobjedu. Zaista zasluženo. U showu ste pokazali i da imate vrhunske glasovne mogućnosti. Otkud ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti?

– U muzičku školu na klarinet krenuo sam istovremeno kao i u prvi razred osnovne škole. Muzika je uvijek bila sveprisutna u našoj porodici i kroz moje odrastanje i zbog toga sam veoma zahvalan, jer danas od muzike, kroz glumu, živim.

Jeste li planirali možda izdati neku svoju pjesmu?

– Malo ljudi zna da sam ja imao bend s kojim sam proputovao naš kontinent, no to je bilo davno. Sada radim na tome da se vratim muzici, no samo nisam siguran još u kojoj tačno formi. Volio bih raditi svoju muziku.

Ko Vam je u životu najveća podrška?

– Moja najveća podrška u životu je moja Karla. Uz mene je otkad nisam znao di mi je glava, a di rep.

Glumite i u pozorištu. Koja je forma glume Vama osobno draža?

– Mjuzikl je možda moja najveća ljubav, no nemam baš iskustva još s filmom tako da mi je teško reći, pitajte me opet za deset godina!

Što vas veseli u budućnosti?

– Mir. Kod nas u Zagrebu kao i svugdje drugdje od 2020. godine nismo mogli biti u miru. Mnogo poslova i putovanja me veseli no dok je ova situacija u svijetu sve mi se čini sporednim. Veselim se svojoj novoj porodici, jer mislim da se jedino tako možemo boriti protiv svega trenutno oko nas.

Mnogi mistificiraju glumu. Kako Vi doživljavate tu vještinu i koliko Vam se promijenila percepcija o slavi, taštini i pozornici?

– Ko se zaista pronađe u glumi, ima priliku uživati u poslu koji je jako dinamičan i svaki dan potpuno drukčiji. Sve što uz takav život dolazi je popratni sadržaj s kojim se svako nosi na svoj način.

Kako Fabijan provodi dane kada se ugase svjetla pozornice? Koja su Vaša interesovanja, hobiji?

– Mnogo volim putovati. Još nisam vidio niti jedan posto svijeta. Volim i zimu i ljeto. I sve radosti koje uz njih idu. Volim ronjenje, satove, treninge, muziku, društvo, vino. Volim život. Volim dane kada mogu cijeli dan sjediti vani i razgovarati uz čašu finog piva ili vina.

Rekli ste da volite putovanja. Putujete li često i kamo? 

– Putujem koliko stignem, no čeka me još toliko toga da ne znam kako ću to sve stići u samo jednom životu.

Jeste li ikada bili u Sarajevu i ako jeste, kako Vam se dopao; a ako niste, imate li nam u planu doći? 

– Nažalost, nisam, no imam osjećaj da će me dovesti život uskoro turistički ili poslovno, što ću u svakom slučaju dobro iskoristiti.

I za sami kraj recite mi kakvi su planovi za naredni period i u poslovnom i u privatnom životu?

– Imam jedan lijepi projekt pred sobom o kojem ne smijem još govoriti, ali pitanje je dana kada ću moći i onda me se neće moći ugasiti. Isto tako, u privatnom životu imam nešto bitno ove godine, možda najbitnije u životu.

Pročitajte još