Ikona stila: Clotilde Savojska, princeza Venecije

Piše: Lejla Halimić

Danas je rangirana na popisu najpopularnijih glumica svijeta. Poput većine slavnih osoba, Clotilde Courau pokušava svoj privatni i ljubavni život zadržati samo za sebe. Smatrana je kontroverznom mladenkom zbog svojih ljevičarskih stavova. Rado je viđena posjetiteljica filmskih festivala i svjetskih sedmica mode. Svojom gracioznošću na trenutke podsjeća na legendardnu Grace Kelly

Clotilde Courau, danas Clotilde Savojska, rođena je 3. aprila 1969. godine u Francuskoj, u imućnoj, eminentnoj porodici. Njena majka je plemkinja, kćerka jednog od najpoznatijih francuskih grofova. Oduvijek je gajila ljubav prema umjetnosti i pozornici, te je Clotilde počela graditi karijeru glumice u ranoj dobi, nakon što je završila formalno obrazovanje.

Glumačka karijera

Danas je rangirana na popisu najpopularnijih glumica svijeta. Godine 1991., Courau je nominirana za Cesara za najperspektivniju glumicu (Meilleur espoir feminine ), te osvojila evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu, obje za film „Le petit Criminal“ (1990). Zatim se pojavila u filmu „Dusty Hughes ‘ A Slip of the Tongue“ s Johnom Malkovichem na pozornici. Godine 1995., osvojila je Prix Suzanne Bianchetti na dodjeli nagrada SACD. Ponovno je nominirana za Cesara 1996. za najbolju sporednu glumicu. Imala je glavnu ulogu u „Deterrenceu“, američkom filmu o nuklearnom ratu koji je obilježio rediteljski debi Roda Luriea.

Kraljevsko vjenčanje

Poput većine slavnih osoba, Clotilde Courau pokušava svoj privatni i ljubavni život zadržati samo za sebe, ali nije moglo ostati tajno njeno vjenčanje. Clotilde Courau objavila je zaruke 10. jula, a 25. septembra 2003., u crkvi Santa Maria degli Angeli e dei Martiri u Rimu, udala se za Emanuelea Filiberta, princa Venecije.

Na ceremoniji je nosila vjenčanicu koju je dizajnirao Valentino. U šestom mjesecu trudnoće, u vrijeme vjenčanja, smatrana je kontroverznom mladenkom zbog svojih ljevičarskih stavova. Udajom za Emmanuela Philiberta Savoyjskog, potomka italijanske kraljevske porodice i unuka posljednjeg kralja Italije Umberta II, francuska glumica Clotilde Courau 2003. godine postala je princeza Savoye, no vrlo malo sličnosti veže je uz uobičajene pripadnike kraljevskih porodica. Možda zbog činjenice što italijanska kraljevska porodica teorijski više ne postoji, a možda zbog njene želje da uprkos tituli nastavi glumačku karijeru, danas je Clotilde rado viđena posjetiteljica filmskih festivala i svjetskih sedmica mode. Sa svojim suprugom Emanuelom, Clotilde je na svijet donijela dvije prekrasne kćerke, princeze  Vittoriju (18) i Luisu Savojski (15).

 Razumije modu

U modi voli eksperimentirati. Nekada preferira klasiku, a nekada ima hrabre izbore, te biva izuzetno smjela. Međutim, svim njenim stilovima jedno je zajedničko – ona je u njima glamurozna i doslovno sija. Osim toga, ne libi se na crvenom tepihu pojaviti u minjaku, kao ni više puta iskoristiti isti komad koji će, kao prava modna profesionalka kombinirati na sasvim novi način. Clotilde Courau iznova definira tradicionalnu sliku jedne princeze. Svojom gracioznošću na trenutke podsjeća na legendardnu Grace Kelly, a tipičan francuski chic, koji je podigla na viši nivo, čini je jednom od najbolje odjevenih pripadnica kraljevskih porodica. Bilo na odmoru s porodicom ili crvenom tepihu, Clotilde utjelovljuje glamuroznu princezu novog doba.

Pročitajte još