Slatko čudo: Kako napraviti sutlijaš?

Piše: Azra

Sutlijaš ili sutlija kako ga kod nas u Bosni mnogi zovu, slatko je jelo, tipično za područje Balkana i Turske. Ovo može biti odličan izbor deserta za iftara.

Sutlijaš dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi. Ovu poslasticu nije teško napraviti, pogotovo ako slijedite ovaj recept.

Potrebno vam je:

240 g riže okruglog zrna

240 ml vode

740 ml mlijeka

¼ kašičice ekstrakta vanilije

7 kašika šećera

Cimet, čokolada po želji

Priprema:

Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte.

Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.

Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta.

Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta.

Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi.

Dodajte cimet ili naribanu čokoladu.

Prijatno!

Pročitajte još