Kako da brinete o kućnim biljkama?

Piše: I.J.

Biljke su jedan od najšarmantnijih načina kako unijeti dašak prirode i opuštenosti u prostor te ćete upravo uz zelenilo i cvijeće kreirati jedinstvenu oazu u svom domu

 

Odabir biljke

Na samom početku vrlo je bitno koje biljke birate. Prije nego što se bacite na kupovinu važno je da se upitate tri stvari. Biste li radije imali biljke koje su zelene i pune listova ili biste htjeli imati biljke koje cvjetaju tokom godine? Također, važno je da promotrite svoj interijer i razmislite gdje želite pozicionirati vaše biljke, odnosno imate li dovoljno svjetla i prostora. To će vam pomoći u odabiru.
Posljednja stvar koju se trebate upitati jeste koliko ćete vremena imati za održavanje biljaka, jer ćete i na taj način moći suziti izbor biljaka i znati koje biljke najbolje odgovaraju vašim preferencijama.

 

Zalijevanje

Previše suha zemlja oko biljke ili previše vlažna zemlja jednako loše utječu na biljku, jer uzrokuju izumiranje korijena. Ako se pitate je li vrijeme da zalijevate svoje biljke, najbolje ćete primijetiti ako je zemlja naizgled jako blijeda i ispucala. Nakon što zalijete biljke, podignite lončanicu, kako bi se voda raspodijelila po cijelom prostoru lončanice. Ukoliko niste sigurni je li to dovoljno, postavite prst u zemlju i moći ćete osjetiti je li dovoljno vlažna, dok se za veće lončanice preporučuje metar za vlažnost koji govori koliko je vlažan prostor oko korijena i u lončanici.

 

Sadnice

Briga o sobnom cvijeću i biljkama nije samo zalijevanje i hranjenje. Razloga za obrezivanje može biti nekoliko: oštećenje dijelova biljke s bolestima, stvaranje krošnje i podmlađivanje. Ako se u prvom slučaju ne može izbjeći obrezivanje, onda je sljedeće prema vašem nahođenju. Postupak je jednostavan, ali svakako će vam trebati posebni alati za njegu sobnih biljaka. Također je važno odabrati pravo vrijeme za obrezivanje, jer je u određenim periodima to strogo zabranjeno.

 

Zeleni zid u kući

Obrnuta sadilica idealna je za većinu biljaka i omogućuje korištenje vertikalnog prostora bez zauzimanja onog na zemlji, prkoseći gravitaciji. S jednim spremnikom biljku hrani vodom postepeno do korijenja.

 

Biljke pročišćavaju vazduh

Kao što znate, zelenilo ugljendioksid pretvara u kiseonik, a cvijeće u kući nije izuzetak. Kiseonik utječe na svaki dio vašeg tijela i uma, te je veoma važno kakav kiseonik udišete.

 

Pročitajte još